Šport > Nogomet
1301 ogledov

Visok poraz Barcelone na stadionu Camp Nou

Lionel Messi Epa
Začetek izločilnih bojev v najprestižnejšem klubskem tekmovanju. Hud udarec za Barcelono, domači poraz tudi Kamplovega Leipziga.

Prvi tekmi osmine finala lige prvakov so odigrali Barcelona in Paris Saint-Germain ter Red Bull Leipzig in Liverpool, večjo pozornost nevtralnih ljubiteljev nogometa je sicer požel dvoboj med katalonskim in pariškim velikanom. Slednja sta v preteklosti že odigrala razburljiv dvoboj v osmini finala, nepozaben je preobrat Barce, ki je po porazu z 0:4 pred štirimi leti na povratnem srečanju slavila s 6:1.

Tokrat je prvi dvoboj gostila Barcelona, ki je prišla tudi do prve omembe vredne priložnosti. Pedri je v 14. minuti s podajo v kazenski prostor našel Antoina Griezmanna, a je za žogo povlekel preveč v levo, strel iz slabega kota pa ni povzročil pretiranih težav Keylorju Navasu.

Pet minut kasneje je na drugi strani Kylian Mbappe s podajo poiskal Maura Icardija, ta se je iz oči v oči srečal z vratarjem Marc-Andréjem ter Stegnom, vendar slabo udaril po žogi. Okroglo usnje se je sicer počasi odkotalilo mimo Nemca, zlahka pa ga je pred golom zaustavil Pedri. Barcelona je nato poizkusila z nekaj streli, gostujoči nogometaši pa so uspešno blokirali te poizkuse.

Nato pa so v 26. minuti sodniki pokazali na belo točko. Lionel Messi je podal dolgo žogo proti Frenkieju de Jongu. Ta je padel, gostje so protestirali, a ni pomagalo. Layvin Kurzava je v teku nespretno s kolenom zadel Nizozemca, VAR je potrdil odločitev delilcev pravice na zelenice. Messi je zanesljivo izvedel enajstmetrovko.

Katalonci bi lahko hitro podvojili prednost, Messi je s kratko podajo v gostujočem šestnajstercu našel Ousmaneja Dembéléja, ki pa se ni izkazal s strelom, Navas je zadržal žogo.

Sledila je hitra kazen. Kurzawa je sprejel podajo na levi strani, podal v kazenski prostor, kjer je Marco Verratti žogo podaljšal do Mbappeja. Ta se je otresel Clémenta Lengleta, zamujal je tudi Gerard Pique, nato pa z bližine močno udaril in zadel za 1:1.

PSG | Avtor: Epa Epa

Tudi Parižani bi lahko hitro zadeli še drugič. Tokrat je po podaji z leve udaril Kurzawa, z izjemno obrambo se je izkazal ter Stegen, PSG je iztržil le kot. V 37. minuti je sledil hiter protinapad domačih, Griezmann se je odločil za samostojno akcijo, streljal z roba šestnajsterca in za las zgrešil. Isto usodo je na drugi strani tik pred koncem polčasa dočakal Icardi, ki je po kotu poizkusil z glavo.

Začetek drugega polčasa je pripadel gostom, ki so imeli lepo priložnost v 50. minuti. Icardi je s peto lepo zaposlil mladega Italijana Moiseja Keana, ki je prišel do strela v kazenskem prostoru domačih, njegov strel je delno blokiral Jordi Alba, ter Stegen pa je refleksno posredoval in zbral še eno lepo obrambo. Messi je v 59. minuti izvajal prosti strel z zanj ugodnega položaja, vendar zadel le živi zid.

Nato je znova udaril PSG. Alessandro Florenzi je pobegnil po desni strani, podal pred gol, kjer je malce zamudil ter Stegen, Piqueja pa je žoga zadela v peto in se odbila na nogo Mbappeju, ki mu ni bilo težko zadeti.

Mladi francoski napadalec bi lahko kmalu zadel še enkrat. Otresel se je branilca in precej z leve močno sprožil, še enkrat se je izkazal ter Stegen. A Nemec je klonil že v 70. minuti, ko je po podaji s prostega strela najvišje skočil neovirani Kean in zadel za 1:3.

Moise Kean | Avtor: Epa Epa

Gostitelji so prevzeli terensko pobudo, a do pravih priložnosti niso prihajali. Ta se jim je slučajno ponudila šele v 82. minuti. Navas je pred svojim golom predolgo čakal s podajo, pot mu je zaprl Griezmann. Vratar se je naposled odločil znebiti okroglega usnja, pri tem pa v nogo zadel francoskega napadalca. Žoga se je na Kostaričanovo srečo za las odbila mimo vrat.

Nato pa je sledil še zadnji žebelj v krsti Barcelone. Rezervist Julian Draxler je prišel do žoge pred svojim kazenskim prostorom, sledil je hiter protinapad, po nekaj podajah je trojica gostujočih nogometašev zigrala še zadnja dva branilca, Draxler je oddal žogo do Mbappeja, ki je s prve lepo zadel nasprotni kot ter Stegnovega gola. 1.4!

Barcelona je še naprej poizkušala, a se rezultat ni več spreminjal. 

Napaki Nemcev za lepo prednost Angležev

Kevin Kampl je začel 'domačo' tekmo z Liverpoolom, ki je v zadnjih tednih v veliki krizi. Dvoboj je bil sicer odigran na nevtralnem terenu v Budimpešti.

Vse skupaj bi se lahko slabo začelo za goste, vendar je Španec Dani Olmo v četrti minuti zadel le okvir vrat. Zasedba z Otoka je sicer kasneje v prvem polčasu zatresla mrežo tekmeca, a so slovenski sodniki dosodili, da je žoga že prečkala gol-avt črto pred podajo do Roberta Firmina.

Rdeči so povedli v 53. minuti. Marcel Sabitzer je slabo podajal, žoga je bila namenjena Lukas Klostermannu, a jo je prestregel Mohamed Salah. Egipčan je sam stekel proti domačim vratam in zanesljivo premagal Petra Gulacsija.

Mohamed Salah | Avtor: Epa Epa

Ta je hitro moral še enkrat po žogo v mrežo, znova ga je na cedilu pustila obramba. Tokrat je katastrofalno posredoval Nordi Mukiele, ki je povsem zgrešil viskoko žogo, sam je nato ostal Sadio Mane in podvojil prednost Angležev.

Tekma se je z 0:2 tudi končala, Kampl je bil zamenjan v 73. minuti. Nemci so sicer večkrat streljali (12:10), a manjkrat neposredno na vrata nasprotnika (2:3).
 

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Barcelona : PSG  1:4 (1:1)
Messi 28./11-m; Mbappe 32., 65., 85, Kean 70.

RB Leipzig : Liverpool  0:2 (0:0)
Salah 53., Mane 58.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice