Šport > Nogomet
7729 ogledov

Belgijci besni in ogorčeni: "Tako se v polfinalih ne igra!"

thibaut courtois Epa
Belgijski nogometaši niso najbolje sprejeli poraza proti Franciji v polfinalu SP v Rusiji.

Belgijci menijo, da so bili na tekmi, ki jo je odločil gol Samuela Umtitija, boljši tekmeci in da so Francozi napredovali nezasluženo. Predvsem zaradi obrambne taktike, ki naj bi bila po njihovem mnenju slaba reklama za nogomet.

Poteza SP? Šport Predrzna mojstrovina fenomenalnega 19-letnika

V svojem drugem polfinalu v zgodovini so Belgijci tako kot leta 1986 ostali praznih rok. Res je, da so imeli več žogo v nogah od tekmecev, toda ti so se spretno branili, veliko priložnosti pa Belgijcem niso ponudili. Niso pokazali lepe igre, pokazali pa so nogomet, ki na tem prvenstvu zmaguje, zato mnogi, tudi v Belgiji, ne odobravajo kritik njihove igre. Te pa so bile v belgijskem taboru zelo glasne.

"Tega, da njihov edini pravi napadalec, ves čas stoji daleč od gola, še nisem videl. Igrali so antinogomet. To je sicer njihova pravica, a ni dobro za videti, tako se v polfinalih velikih tekmovanj ne igra. Nikakor niso bili boljši od nas, zmage si niso zaslužili, napredovala je slabša ekipa. Francozi so se dobro branili, a to je tudi vse, kar so pokazali. Odločale so malenkosti, te so se obrnile njim v prid," je bil nad igro Francozov ogorčen belgijski vratar Thibaut Courtois.

 | Avtor: Epa Epa

Podobnega mnenja je bil tudi zvezdnik Chelseaja Eden Hazard. "Raje izgubim s tako igro, kot smo jo pokazali mi, kot pa zmagam s francosko taktiko," je dejal Hazard, ki je bil vsaj v prvem polčasu najbolj nevaren belgijski igralec, toda njegovi streli poti v mrežo niso našli.

Belgijci so se po tekmi hudovali tudi nad sodnikom Urugvajcem Andresom Cunho. "Ni dobro sodil. Dovolil je, da so Francozi zavlačevali, moral bi dosoditi tudi nekaj prostih strelov za nas. V nevarnem področju," je menil Courtois.

 | Avtor: Epa Epa

Francozi so se v finale svetovnih prvenstev uvrstili tretjič, leta 1998 so za zdaj edinkrat v njem tudi zmagali. Seveda so sami drugačnega mnenja, čeprav priznavajo, da so bili Belgijci težak tekmec in da so odločale malenkosti.

"Pokazali smo pravi značaj. Tekma je bila težka, v obrambi smo morali garati, da smo svojo mrežo obdržali nedotaknjeno. Morali bi biti bolj konkretni v protinapadih, toda fantje in strokovni štab si vseeno zasluži čestitke. Skupaj smo 49 dni, nekateri dnevi so bili tudi težavni, a smo zdržali, zdaj pa se veselimo igranja v finalu," je bil ponosen selektor Didier Deschamps, ki lahko postane tretji človek z naslovom svetovnega prvaka kot igralec in trener. Pred tem je to uspelo Brazilcu Mariu Zagalu in Nemcu Franzu Beckenbauerju.

paul pogba Polfinale Šport Francozom velika priložnost za popravni izpit

Da so Francozi pokazali dobro predstavo, meni tudi strelec edinega gola Umtiti: "Izpolnili smo cilj in se uvrstili v finale. Zato smo morali garati, v določenih trenutkih tudi trpeti, a smo zato bili nagrajeni. Dosegel sem gol, a ni pomembno, kdo ga doseže, važno je, da zmaga ekipa," je bil skromen nogometaš Barcelone, ki je bil uspešen z glavo, zato pa je moral preskočiti 11 centimetrov višjega Marouaneja Fellainija.

"Trenerji nam govorijo, da če si nižji od tekmeca, moraš biti odločnejši. Moraš prvi napasti žogo. To sem storil, seveda pa moram pohvaliti tudi odlično podajo," je dejal Umtiti, Paul Pogba pa ga je dopolnil: "Zmago posvečamo tajski ekipi, hrabrim dečkom, ki so jih po 17 dnevih rešili iz jame. Oni so junaki dneva, bravo fantje."

Komentarjev 2
  • bebo2 18:24 11.julij 2018.

    Kajnse bunijo, igrali so katastrofalno slabo..nevredno polfinala.

  • Vesoljec 15:57 11.julij 2018.

    Je res glede sodnika.