Šport > Nogomet
2079 ogledov

Niso vsi Britanci za angleške nogometaše, niti slučajno!

angleški navijači Epa
Z uvrstitvijo angleških nogometašev v polfinale svetovnega prvenstva je Otok preplavila nogometna mrzlica, a vsi niso navdušeni nad idejo, da bi se trije levi povzpeli na nogometni svetovni vrh.

Številni ljubitelji nogometa iz Škotske, Walesa in Severne Irske še naprej vztrajajo pri sloganu ABE (Anyone But England) oz. Kdorkoli, samo Anglija ne.

Na Otoku sicer pri športu niso vedno razdeljeni. Velika Britanija tako na olimpijske igre pošlje enotno ekipo, a je zgodba precej drugačna pri nogometu in ragbiju, kjer je rivalstvo globoko zakoreninjeno. Anglija v omenjenih športih dominira, saj razpolaga z več viri, igralci in je v preteklosti beležila večje uspehe od manjših sosed.

Polfinalna tekma na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji med Hrvaško in Anglijo, ki bo v sredo ob 20. uri, bo spremenila življenjsko rutino na Hrvaškem. Trgovske verige skrajšujejo delovni čas, gledališča in kino-centri prestavljajo predstave, manifestacije prilagajajo programe, restavracije pa predčasno zapirajo svoja vrata.

navijači Hrvaške Polfinale Šport Hrvati množično v Rusijo in to za celo premoženje

Na Škotskem nastopov angleških nogometašev na svetovnem prvenstvu ne spremljajo z velikim navdušenjem. Pred leti se je na udaru angleških navijačev znašel nekdanji wimbledonski prvak Andy Murray, sicer Škot, ki je v času svetovnega prvenstva leta 2006 dejal, da podpira ABE.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je nedavno tvitnila fotografijo replike pokala in pripisala: "Je že doma, no vsaj sanjamo lahko". Ob tem je Angliji čestitala za zmago nad Švedsko v četrtfinalu.

"Je že doma, no vsaj sanjamo lahko."

Novak Đoković Izdajalec Šport Đoković navija za Hrvate, predsednik Srbije niti slučajno

Poslanec SNP v britanskem parlamentu Ian Blackford je razkril, da je na prvenstvu navijal za Peru, a bo iz srca čestital Angležem, če osvojijo naslov. Njegovi stranki SNP so sicer očitali, da je namerno zavlačevala razpravo v parlamentu 3. julija, da bi angleškim poslancem preprečila ogled tekme proti Kolumbiji.

V Walesu so gibanje ABE podžgali navijači, ki so po zmagi nad Švedsko na ceste narisali angleške zastave. Eden od navijačev, Elis Anwyl, je ob vsaki tekmi Angležev izobesil nasprotnikovo zastavo. "Moji prijatelji mislijo, da je zabavno, a dobivam tudi klice ogorčenih podpornikov angleške reprezentance," je dejal 22-letnik za lokalni časopis.

BBC Radio Wales je bil po burnih odzivih primoran umakniti tvit, ko je po napredovanju nogometašev v četrtfinale zapisal: "Ali smo zdaj vsi Angleži?" Nogometna zveza Walesa je odgovorila "Mi smo še vedno Valižani, ste vi?".

Henry Lukaku Fra - Bel Šport Pokazati Henryju, da je na napačni strani!
Komentarjev 3
  • Lavdan 15:32 10.julij 2018.

    Bedaki in konji. Kakšen mir je bil brez interneta, ko so take traparije prišle ven čez en teden, ali pa sploh nikoli.