Šport > Nogomet
131 ogledov

Belgija po porazu žalostna, a ponosna

Epa
Belgija je v polfinalu svetovnega prvenstva morala priznati premoč Franciji.

Belgija je po porazu državne reprezentance v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva v bitki s Francijo žalostna, a ponosna na rdeče vrage. Navijači razplet komentirajo različno - nekateri ocenjujejo, da je bila Francija preprosto boljša in si je zaslužila zmago, drugi menijo, da rdečih vragov ni premagala boljša ekipa.

Kisli obrazi in jok belgijskih navijačev, opremljenih z vražjimi vilami in rogovi, a tudi smeh in praznovanje - tako je mogoče povzeti vzdušje v Bruslju po porazu Belgije v polfinalni tekmi s Francijo.

Osrednji bruseljski trg Grand Place je kljub porazu še naprej osvetljen črno, rumeno in rdeče - v barvah belgijske zastave.

V Bruslju, prestolnici institucij EU in konglomeratu narodnosti, so sicer prevladovali podporniki rdečih vragov, a tudi francoskih navijačev ni manjkalo, tako da je bilo po bruseljskih ulicah kljub porazu slišati divje hupanje in vihranje francoskih zastav.

Eden od belgijskih navijačev je tekmo ocenil kot zelo stresno, številni so kritični do sodnika, češ da bi morali modri dobiti več rumenih kartonov.

Nekateri pa so hkrati navijali kar za obe ekipi - na enem licu so imeli barve francoske, na drugem pa barve belgijske zastave.

V Belgiji, kjer nacionalna zavest ni močno razvita, saj dve glavni regiji, Flandrija in Valonija, nimata veliko skupnega, kar vseskozi sproža ugibanja o razpadu države, je čas nogometnega prvenstva redka priložnost, ko je sploh mogoče zaznati "belgijskost".

Eden od ključnih dejavnikov delitve je jezik, zelo občutljivo vprašanje, zato je bilo zanimivo, da je, kot je bilo razbrati z njegovih ustnic, Flamec Kevin De Bruyne med tekmo zaklel v francoščini, nad čimer se je začudil tudi frankofonski komentator na belgijski televiziji.

 | Avtor: Epa Epa

Belgijski mediji v prvih odzivih izpostavljajo razočaranje in frustracije, ker je sanj konec, a tudi ponos. Vodilni frankofonski časnik Le Soir ocenjuje, da je rdečim vragom kljub dobrim priložnostim manjkalo ustvarjalnosti. La Derniere Heure občutke povzema s tremi besedami: frustrirani, ponosni in že nostalgični. RTBF pa ocenjuje, da so bili vragi pogumni in zagrizeni ter da si nimajo česa očitati.

"Zelo smo ponosni na rdeče vrage. Bil je zelo dober nastop," je po porazu izpostavil tudi belgijski premier Charles Michel ter ocenil, da je vse skupaj zelo dobro za podobo države in samozavest Belgijcev.

Vsa Belgija je bila danes na nogah v podporo rdečim vragom. Po poročanju časnika La Derniere Heure je 128 supermarketov Delhaize v državi vrata zaprlo ob 19. uri namesto ob 20., da zaposleni niso zamudili tekme. To je bila prva takšna odločitev v 150 letih obstoja Belgije.

Tudi v institucijah EU je bilo opaziti navijaške pripomočke. Prodajalka v trafiki v palači Justus Lipsius, kjer se srečujejo ministri in voditelji članic EU, je bila od jutra opremljena za nogometno tekmo, še nohte je imela polakirane v barvah belgijske zastave.

V evropski četrti je bilo mogoče srečati tudi evrokrate v kravatah z barvami belgijske zastave na licu. Iz stavbe Berlaymont, kjer je sedež Evropske komisije, so pred tekmo prihajali uradniki, odeti v belgijske zastave.

Nogometna mrzlica pa ni razsajala le med navadnimi smrtniki in bruseljskimi uradniki. Tudi iz kraljeve palače so pred tekmo sporočili, da je nocoj "zgodovinski trenutek". Kralj Philippe in kraljica Mathilde sta si poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi ogledala tekmo v Sankt Peterburgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice