Šport > Nogomet
524 ogledov

Bivši trener PSG-a spoznan za nedolžnega

Christophe Galtier Profimedia
Lanski trener PSG-a Christophe Galtier je bil oproščen obtožb diskriminacije.

Kazensko sodišče v Nici na jugu Francije je nekdanjega trenerja francoskega nogometnega prvoligaša Nice Christopha Galtierja oprostilo obtožb diskriminacije in nadlegovanja igralcev, predvsem tistih, ki so muslimani. Galtier, ki je povprečnemu nogometnemu navdušencu najbolj znan po svoji epizodi na klopi PSG-a, je trenutno trener nogometnega kluba iz Katarja Al Duhail.

"Nobeno od obeh kaznivih dejanj ni opredeljeno," so v petek pojasnili na kazenskem sodišču v Nici ob razglasitvi sodbe, potem ko je državni tožilec iz Nice v obtožnici na uvodni obravnavi 15. decembra obtožil Galtierja diskriminacije in nadlegovanja igralcev ter zahteval enoletno pogojno kazen in plačilo 45.000 evrov denarne kazni.

Christophe Galtier | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedeminpetdesetletni Galtier, ki je bil v sezoni 2022/23 trener francoskih prvakov PSG, je zavrnil vse očitke o drugačni obravnavi temnopoltih oziroma muslimanskih igralcev. "To je narobe, popolnoma narobe. Ljudje v nogometu me poznajo, igralci me poznajo, odgovorni me poznajo, vedo, kdo sem," je septembra Galtier dejal v intervjuju za Canal+.

Obtožbe proti Galtierju so prišle na plan prek elektronske pošte, ki je pricurljala v javnost. Temeljijo na dogodku iz časa, ko je Galtier deloval kot trener Nice, preden se je preselil v Pariz. V elektronskem sporočilu iz avgusta 2021, kmalu po tem, ko je Galtier prevzel položaj, je takratni športni direktor Nice Julien Fournier obtožil trenerja, da je dejal, da je v ekipi iz južne Francije preveč temnopoltih in muslimanskih igralcev.

Christophe Galtier | Avtor: Profimedia Profimedia

Galtier je sicer eden najbolj priznanih francoskih strategov. Kariero je začel pri Saint-Etiennu, katerega je vodil kar osem sezon in je z njim osvojil en ligaški pokal, svoja najlepša leta pa je preživel pri Lillu, katerega je prevzel, ko je bil ta v zoni izpada, v treh letih pa je z njim senzacionalno postal francoski državni prvak. Pred lansko epizodo pri PSG-u, s katerim je osvojil prvenstvo in superpokal, je eno sezono vodil Nico, ko je tudi prišlo do omenjenega škandala. Tekom svoje kariere je bil sicer kar trikrat izglasovan za najboljšega trenerja francoske lige.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.