Šport > Nogomet
139 ogledov

Bojan Prašnikar o nelogičnosti Mandarića in Katanca

Rudar Velenje Bojan Prašnikar Saša Despot
Nekdanji trener Olimpije Bojan Prašnikar ni zadovoljen s potezami vodstva pri ljubljanskem klubu in s številnimi tujimi vlagatelji v slovenskem nogometu. Nekdanji selektor je spregovoril tudi o trenutnem dogajanju v reprezentanci.

Kako komentirate zadnja doganja pri Olimpiji?
No, nova menjava trenerja sploh ni več presenečenje. To ni nič šokantnega, saj se takšne zadeve v klubu zdaj dogajajo že nekaj časa. Nekako se vedno išče neke rešitve, ki naj bi bile boljše od prejšnjih, a se na koncu izkaže, da so le slabše. Vse to vpliva na nestabilnost v klubu, hkrati pa tudi za nestabilnost v slovenskem nogometu. Takšni dogodki res niso najbolj prijetni.

Kako lahko zadnja menjava vpliva na prvi pokalni polfinalni obračun?
Tudi če te menjave ne bi bilo, verjetno ne bi bilo precej drugače. Pomerili se bosta ekipi, ki sta v različnih položajih. Ena od njiju je stabilna, urejena za slovenske razmere, druga pa ima opravka s številnimi nelogičnimi potezami v klubu - velike poteze pri vodenju kluba, velike menjave v igralskem kadru, vpliv navijačev ... Vse skupaj je pripeljalo do tega, da v klubu ni stabilnih reči. Je pa res, da so v pokalu vedno možna presenečenja, zgodbe se lahko tudi v trenutku obrnejo. Napovedovanje je zelo težko.

Je gospod Milan Mandarić nekako izgubil kontrolo nad dogodki v klubu?
V klubu je prišlo do izjemnih nihanj, čeprav je bila lani vsa reč sorazmerno dobro zastavljena. Marsikaj bi se dalo po nogometni logiki in z njenim upoštevanjem ter z večjo umirjenostjo, narediti precej boljše. Vsaj glede na finančni potencial, ki je prisoten.

Bi kot trener zdaj želeli sesti na klop Olimpije?
V tem trenutku vsekakor ne. Sigurno ne. V preteklosti sem bil vezan na Olimpijo in klubu seveda želim izhod iz te krize, ampak v tem trenutku pa res ne bi izpeljal takšne poteze, če bi se ponudila priložnost.

V slovenskem nogometu je vse več tujega kapitala, vse več je tudi nogometnih agencij...
To je smešno. No, vsa stvar ni urejena v redu. Kar pet klubov zdaj vodijo določene agencije, njihovi interesi so zelo vprašljivi. Pri Olimpiji se je trenutni tuji interes izkazal, da ni dober. Klub je v zahtevnem in neugodnem položaju. Tudi v drugih klubih je tako. So različni interesi, z malo denarja pa se želi predvsem obvladati klub in potem klubske interese prilagoditi svojim.

Je primer tega Krško, kjer so se novi vlagatelji hitro zahvalili trenerju Tomažu Petroviču? S prihodom agencije se je zamenjal trener tudi v Celju...
Popolnoma jasno je, da želi agencija promovirati in forsirati svoje kadre, trenerji, ki tega ne želijo storiti pa so hitro odveč. Novi trenerji so potem zelo usmerjeni v to delo agencij, ki pa nimajo nobene zveze s pozitivnim učinkom na slovenski nogomet.

Kako pa kot nekdanji selektor gledate na zadnjo reprezentančno tekmo in poraz proti Škotski?
Ta poraz je bil zelo boleč. Tri, štiri mesece smo živeli za to tekmo in jo pričakovali. Po tej tekmi smo bili razočarani. Tudi tu se dogajajo zadeve, ki so za predebatirati, saj vplivajo na klimo v reprezentanci. Ta je po mojem mnenju čudna. Sicer ne poznam vseh podrobnosti te zgodbe, a ta zgodba ni najbolj prijetna.

Tu verjetno menite na metode komplementarne energijske medicine, ki se je pojavila v izbrani vrsti.
Tako je. To sem že tudi izjavil, da to ne sodi v nogomet. Edino kar vpliva na igro je znanje in delo, to je vodilo. Ko se začnemo usmerjati v neke druge zadeve, je pa stvar vedno zelo vprašljiva.

Ima selektor Srečko Katanec vaše zaupanje? 
Tu se hitro postavi vprašanje, zakaj se gre v takšne zgodbe, ki tu in tam prinesejo nekaj pozitivnega, a v večini primerov se to ne zgodi. Ob tem se postavlja resno vprašanje tudi o samem selektorju.

Kaj vi počnete sedaj?
Vedno sem v neki aktivnosti, marsikaj se dogaja. Nisem takšen upokojenec, ki bi le sedel doma in čakal za televizijo.

Imate kakšne ponudbe?
Ne, v tem trenutku tudi ne razmišljam o takšni dejavnosti. Sem dokaj sproščen v tem smislu. Sem pa še vedno vseskozi vpet v nogomet. Jutri bom odšel na primer v Budimpešto, kjer se bo ženska reprezentanca Slovenije pomerila z Madžarsko. Tudi zato, ker bo igrala hči.

Komentarjev 1
  • izRODEk 21:14 04.april 2017.

    Kapitalizem vas jebe. S tem, da je MB zgled dobre, samoupravljalske prakse, ko domačin vloži milijone v klub in se osebno izpostavi in za ta klub živi (Zaho) ali pa Olimpija, ki je klub iztrošila, dala v upravljanje staremu metuzalemu, ...prikaži več ki iz kluba zgolj vleče ven in se postavlja kot nekdo in nekaj, v resnici pa je več ali manj vse, kar je Olimpija naredila, posledica preteklih zaslug.