Šport > Nogomet
21 ogledov

Borussia pokvarila Pepov debi v izjemni tekmi

Subotić Mandžukić Borussia Dortmund Bayern Liga prvakov finale London Wembley
1/12
EPA
Za prvo letošnjo lovoriko sta se na Westfallenstadionu pomerila rivala Borussia Dortmund in münchenski Bayern, uspešnejši pa so bili domači (4:2), ki so tako zagrenili uradni debi Pepa Guardiole na klopi Bavarcev.

"Der Klassiker" smo videli tudi v zadnjem finalu Lige prvakov na londonskem Wembleyu, kjer je bil uspešnejši Bayern (2:1). Bavarci so Porurce izločili tudi v četrtfinalu DFB pokala, v državnem prvenstvu pa so slavili z visoko prednostjo pred današnjimi tekmeci.

Varovanci Jürgena Kloppa so po mnenju večine še močnejši kot lani, saj so izgubili le Maria Götzeja, ki je odšel prav k Bayernu, a ga danes zaradi poškodbe še ni bilo v postavi, iz istega razloga sta v četi Pepa Guardiole manjkala Franck Ribéry in Manuel Neuer. Thiago Alcântara je zasedel svoje mesto med zadnjo in vezno linijo v osnovni postavitvi 4-1-4-1.

Dortmundska Borussia se je okrepila s Henrikhom Mkhitaryanom, odlični Armenec pa še ni bil pripravljen za nastop. V konici napada je začel Robert Lewandowski, ki je sicer nezadovoljen s tem, da ga klub ni pustil na Bavarsko. Klopp ni odstopal od svoje osnovne postavitve 4-2-3-1.

Reus izkoristil napako Starkeja

V prvih petih minutah nismo videli konkretnejših priložnosti, a že prva prava nevarnost se je končala z zadetkom. V 6. minuti je po predložku z desne strani streljal Sven Bender, vratar Bayerna Tom Starke je izpustil lahko žogo in Marcu Reusu omogočil zadetek z glavo.

Bayern je skušal hitro odgovoriti in po akciji Thomasa Müllerja in Thiaga Alcântare je Xherdan Shaqiri izmenjal dvojno podajo z Arjenom Robbnom, nato pa sprožil, a je Roman Weidenfeller z dobro parado odbil strel. Še bolj se je domači vratar izkazal v 12. minuti, ko je Shaqiri spet poskusil, tokrat iz bližine, Weidenfeller pa je zaustavil tudi ta strel, tako kot še en hitro sledeč poizkus iz odbitka.

Vroče na obeh straneh

BvB je še naprej imel žogo malce več v svoji posesti, v 19. minuti pa bi domači skoraj podvojili prednost. Reus se je znašel na desni strani kazenskega prostora, z nizko podajo našel vtekajočega Roberta Lewandowskega, ki pa z nekaj metrov v padcu ni uspel premagati Starkeja, ki je bil tokrat dobro postavljen.

V 35. minuti je Bayern izvedel hitro in lepo akcijo po levi strani, David Alaba je prebil bok domačih, a je poslal malce premočno podajo pred vrata, kjer je za las zamudil Mario Mandžukić. V 41. minuti so po novi akciji Reusa po desni spet zapretili domači, tokrat so bavarski branilci še pravočasno blokirali strel İlkaya Gündoğana. Prvih 45 minut se je tako končalo z minimalnim vodstvom Borussie.

Tri minute za anale

Tudi drugi polčas se ni začel z visokimi obrati, vse skupaj pa je eksplodiralo v 54. minuti. Philipp Lahm je imel veliko prostora na desni, z natančnim predložkom je bavarski kapetan našel glavo Robbna, ki je zabil v daljši kot za izenačenje.

nemški superpokal Borussia Dortmund Bayern   | Avtor: EPA EPA

Toda domači so imeli pripravljen odgovor. In to kakšen odgovor! Gündogan je slabo minuto kasneje ostro podal v kazenski prostor, tam pa je Daniel van Buyten žogo z glavo preusmeril v lastno mrežo. Že minuto kasneje so domači podvojili prednost. Spet je bil v glavni vlogi Gündogan, ki se je na robu šestnajstmetrskega prostora osvobodil branilcev in neubranljivo zadel daljši kot.

Toda Bavarci se niso predali. V 65. minuti je bila spet na delu naveza Lahm-Robben, slednji si je zaustavil nizko podajo, branilci Borussie so mu pustili preveč prostora in Nizozemec je iz obrata zadel za znižanje na 3:2. Dve minuti zatem je v padcu poskusil Mandžukić, meril je mimo gola. V 80. minuti je Alcântara poslal lepo žogo čez obrambo "knapov", z volejem jo je pričakal Müller in zadel prečko.

Reus dokončal začeto

Tri minute kasneje je BvB izpeljal dve lepi akciji in imel praktično dve zaključni žogi. Najprej je Lewandowski z malce premočno globinsko podajo v protinapadu zaposlil rezervista Pierre-Emericka Aubameyanga, slednji se je znašel sam pred Starkejem, a je imel tesen kot in bavarski vratar je strel ubranil. Nekaj sekund kasneje je bilo spet vroče po udarcu Reusa, odbitek pa je Alaba izbil s črte. V 86. minuti pa šah-mat poteza domačih. Lewandowski je spet zaposlil Aubameyanga, Gabonec pa je nesebično podal do Reusa, ki je zabil v prazno mrežo za 4:2.

Zatem je Borussia le še kontrolirala posest žoge in tekmo mirno pripeljala h koncu. Bayern je lani osvojil vse, tudi superpokal, in tako Pep Guardiola ne bo ponovil magične sezone Juppa Heynckesa. Z Barcelono je Katalonec takoj startal z lovoriko. Die Schwarzgelben so se maščevali Die Roten za lanski poraz na tekmi za superpokal na Allianz Areni.

Nemški superpokal:

Westfallenstadion:
Borussia Dortmund : Bayern München 4:2 (1:0)
Reus (6, 86), van Buyten (55/ag), Gündogan (56); Robben (54, 65)

BvB: Weidenfeller; Großkreutz, Subotić, Hummels, Schmelzer; Şahin, Bender (od 46. Kehl), Blaszczykowski (od 72. Aubameyang), Gündogan (od 88. Papastathopoulos), Reus; Lewandowski.
Na klopi: Langerak; Durm, Hofmann, Schieber.

Bayern: Starke; Lahm, Boateng, van Buyten, Alaba; Alcântara, Shaqiri (od 67. Schweinsteiger), Kroos (od 85. Dante), Müller, Robben; Mandžukić (od 75. Pizarro).
Na klopi: Raeder; Contento, Gustavo, Rafinha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.