Šport > Nogomet
12 ogledov

Cardiffov lastnik kupil še Sarajevo: grba ne bo menjal

Vicent Tan Sarajevo lastnik novinarska konferenca Reševalni pas/Twitter
Torkova zgodba iz rubrike "saj ni res, pa je" prihaja iz Sarajeva, od koder poročajo, da je lokalnega prvoligaša FK Sarajevo kupil kontroverzni lastnik Cardiff Cityja Vincent Tan.

Barviti malezijski mogotec Vincent Tan se je v zadnjih tednih zapletel v redko viden škandal pri Cardiff Cityju, kjer so ga imeli navijači že prej v zobeh zaradi nasilne spremembe klubskega grba in barv.

Mediji so poročali, da je skrivnostni mož v rokavicah in sončnih očalih poslal elektronsko sporočilo trenerju Malkyju Mackayu, ki ga je zaradi nezadovoljstva nad rezultati in igro kluba pozval k odstopu, a bo škotski strateg kljub porazu v Liverpoolu (1:3) in napovedanim protestom navijačev očitno ostal na položaju.

Zagotovil proračun za sezono in pol

Tan je pred vrnitvijo v domovino očitno skočil še v Sarajevo, kjer bo vložil nekaj sredstev v trenutno drugouvrščeno moštvo bosansko-hercegovske lige, FK Sarajevo, ki za dve točki zaostaja za večnim mestnim tekmecem Željezničarjem.

Lokalni mediji poročajo, da se je Tan dogovoril za nakup kluba z olimpijskega stadiona Asima Ferhatovića – Haseja, Sarajevčanom pa je zagotovil proračun za letošnjo in prihajajočo sezono. 

Ne bo spreminjal klubskih obeležij

Njegov prevzem kluba naj bi uradno potrdili februarja naslednje leto, ko bo na sporedu sestanek klubske uprave, na katerem bodo lastnika Cardiff Cityja imenovali tudi za lastnika FK Sarajeva. Eden izmed bosanskih medijev je poročal, da imena, barv in grba kluba novo vodstvo ne bo spreminjalo.

Vincent Tan Cardiff City Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Pred prilivom malezijskih ringitov pa Tana in FK Sarajevo čaka še (vsaj) ena velika ovira – pravila Premier League in Evropske nogometne zveze (Uefa) namreč prepovedujejo, da je ista oseba lastnik dveh klubov.

"Mirna prihodnost za FK Sarajevo"

O dogovoru s Tanom je v imenu upravnega odbora spregovoril podpredsednik "bordo kluba" Edis Kusturica, ki je zatrdil, da bo Tan kljub popolnemu upravnemu nadzoru odločitve sprejemal s konsenzom.

"Z zadovoljstvom lahko rečem, da so vsi dokumenti podpisani. Tan nam je že nakazal del sredstev. Trenutno ne morem reči, kakšen je ta znesek, ker imamo s Tanom podpisan dogovor o zaupnosti podatkov. Drugi del nakazila je v teku in verjetno bo nared jutri. Zaključili smo pomemben posel, postopek je trajal šest mesecev, FK Sarajevu pa zagotavlja mirno prihodnost," je dejal Kusturica.

"Po dosedanjih izkušnjah s Tanom sem prepričan, da bodo odnosi v klubu koordinirani, sinhronizirano delo pa usmerjeno k napredku in boljši prihodnosti našega kluba. On bo na nas prenesel izkušnje, ki jih je pridobil kot lastnik angleškega Cardiff Cityja, vrhunec projekta pa bi moral biti zagon naše akademije za mlade igralce. Delamo vse, kar je v naši moči, da bi se klub finančno odblokiral. Čas je, da dobimo odprte račune in da 'zadihamo'. Verjamem, da bo FK Sarajevo krenil na pot, ki jo pričakujejo vsi ljubitelji tega kluba."

Z zmajem "ubil" drozga

Sarajevo in Cardiff sta dosegla tudi dogovor o menjavi igralcev in strokovnega osebja, podobno kot denimo sodelujejo Watford, Udinese in Granada, ki so vsi klubi v lasti italijanske družine Pozzo. Zanimivo – barve sarajeva so tako kot barve Cardiffa rdeče, čeprav ne tako kričeče, kakršne je Tan uvedel v največjem velškem mestu. 

Tan je po prihodu v Cardiff kljub protestom navijačev spremenil grb kluba iz drozga v rdečega zmaja, češ da se navijači na azijskem trgu lažje poistovetijo z enim od največjih simbolov njihove kulture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.