Šport > Nogomet
1402 ogledov

Čeferin presenečen nad oceno Wade, a vesel za Ruse

aleksander čeferin Epa
Prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) se je dotaknil nekaterih perečih tekem svetovnega nogometa.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je vesel, da bo Rusija na prihajajočem evropskem prvenstvu v nogometu lahko nastopila in da bo lahko tudi sogostiteljica.

Meni, da se športnikom ne sme pripisovati objektivne odgovornosti in dodaja, da bo turnir, ki bo potekal v 12 državah, panevropski festival športa.

Slovenski odvetnik, ki je na vrhu evropskega nogometa od leta 2016, je glede odločitve Svetovne protidopinške organizacije (Wada), da Rusiji zaradi sistematičnega dopinga za štiri leta prepove vse nastope na tekmovanjih najvišje ravni, dejal da Uefa ni podpisnica deklaracije Wade in posledično ni njena članica. Sam pa je predvsem proti določanju objektivne odgovornosti športnikov v takšnih primerih.

"Moje mnenje je, da se športnikov ne sme objektivno kaznovati. Zaradi nekih napak, ki so se dogajale, se ne sme športnikom onemogočiti nastopa na športnih prireditvah kar tako. Morate vedeti, da 99 odstotkov športnikov ni pod vplivom dopinga," je dejal Čeferin ob robu torkove prireditve Športnik leta v Ljubljani, kjer je nastopil kot eden od podeljevalcev nagrad.

Wada je pri svoji odločitvi izpostavila, da kazen ne velja za evropsko prvenstvo v nogometu, ki po njeni klasifikaciji ni tekmovanje najvišje ravni. Takšna ocena je za Čeferina sicer nenavadna, a je ob tem "vesel, da bodo Rusi lahko normalno nastopili na evropskem prvenstvu in bodo tudi soorganizirali euro in finale lige prvakov, ki je največji posamični športni dogodek na svetu, pa hkrati ne spada med tekmovanja najvišje ravni".

Priprave na euro je označil za zahtevne, dejstvo, da se bo turnir odvijal kar v 12 državah od Irske na zahodu do Azerbajdžana na vzhodu je velik logistični zalogaj. A pričakuje, da bo zahtevnost izvedbe takšnega projekta odtehtalo njegovo pozitivno sporočilo.

"To je panevropsko prvenstvo, festival športa, kaže na neko prijateljstvo v teh težkih časih, kjer je toliko populizma, negativne energije, rasizma in nacionalizma in nestrpnosti vseh vrst," je dejal.

O naraščajočem pojavu rasizma v nogometu pravi, da je to vprašanje, s katerim se Uefa nenehno ukvarja. Njene ukrepe ocenjuje kot vse bolj uspešne, a ob tem si postavlja predvsem vprašanje, kako najbolj učinkovito preprečiti, da se "tem idiotom" - kot označuje rasiste, neonaciste in podobne - odvzame pozornost javnosti, ki je kisik za njihove delovanje.

Kot meni, je ob kaznih pomembno predvsem izobraževanje, ukrepati pa morajo zlasti politiki, ki so pogosto tudi vzrok problema. "Ne potrebujemo pisem politikov, potrebujemo dejanja. Če imaš politike, ki so rasisti, nacionalisti, nestrpni do drugih ver, potem je to bolj resen problem. Nogomet sam se proti temu ne more boriti, saj je le odsev družbe," je ocenil.

Pri pogovorih o prihodnjem formatu lige prvakov po letu 2024 vztraja, da je kakršnakoli ideja o zaprti ligi največjih klubov nesprejemljiva in škodljiva za evropski nogomet ter ne uživa podpore.

"Tu je en predsednik enega kluba, ki sanja že 20 let o tem, ampak nima nikakršne podpore," je dejal. Pri tem je še ocenil, da "tisti, ki imajo že veliko, vseskozi poskušajo. Njim gre le za trenutni dobiček, popolnoma jim je vseeno za razvoj nogometa". Zato bo vztrajal pri svojem stališču, da Uefa mora skrbeti za razvoj nogometa vseh hitrosti in velikosti.

Kot pravi, si je v nekaterih krogih zaradi tega pridobil naslov socialista. "Tisti, ki to govorijo, mislijo to kot žalitev, ampak zame je kompliment," je dodal.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:59 18.december 2019.

    Nogomet ni šport ampak biznis ! Kaj bodo naredili ,da to spremenijo ? Najprej je potrebna socializacija nogometašev in sodnikov ! Korupcija naj bo enaka doživljenski prepovedi igranja in sojenja ter denarna kazen ,ki bo kršitelje prepričala ,da se to NE IZPLAČA !

Sorodne novice