Šport > Nogomet
205 ogledov

Čeferinu več kot milijon na leto?

aleksander čeferin EPA
Evropska nogometna zveza (Uefa) še ni razkrila, koliko bo na leto zaslužil njen novi predsednik Aleksander Čeferin.

Krovna evropska nogometna organizacija je v preteklih mesecih doživela številne pretrese, ki so epilog dobili z menjavo na mestu predsednika. Kot veste je Michela Platinija, ta je položaj zapustil v senci korupcijskega škandala, na mestu prvega moža organizacije zamenjal slovenski odvetnik Aleksander Čeferin.

Še bolj kot Uefa se je očitkov o koruptivnosti otepala Mednarodna nogometna federacija (FIFA), kjer so škandali Seppa Blatterja vodili k prevetritvi in večji transparentnosti ter varčnosti, ki je deloma vplivala tudi na Uefo.

Osramočenega Blatterja je na vrhu Fife zamenjal Gianni Infantino in eden prvih korakov je bil storjen v luči finančne transparentnosti in zmanjševanja honorarjev. Blatter je celo v letu 2015, ko je bila medijska kampanja za njegov odhod na višku, na svoj račun prejel 3,35 milijona evrov, interna preiskava pa je pokazala še, da je v zadnjih petih letih svojega predsedovanja v žep pospravil neverjetnih 30 milijonov evrov z naslova različnih skrivnih bonusov v njegovi pogodbi.

Infantino, ki je Blatterja zamenjal februarja, bo na leto prejemal 1,38 milijona evrov, ob tem pa se je zavezal, da vsaj v letu 2016 ne bo prejel nobenih dodatkov h omenjenemu znesku. 

V rokah novoustanovljenega komiteja

Pri Uefi so glede prihodkov predsednika še vedno skrivnostni. V preteklosti je bila ta organizacija precej netransparentna glede plač svojih funkcionarjev in eden glavnih Čeferinovih adutov v kampanji je bil prav "svež veter", ki naj bi zavel v vodstvenih vrstah Uefe, ki naj bi postala bolj transparentna in zmerna pri izdatkih.

Platini naj bi prejemal okrog 1,84 milijona evrov na leto. Za približno enak znesek, ki ga je prejel s strani Blatterja, je pod preiskavo švicarskih oblasti in to je bil tudi glavni razlog za njegovo razrešitev.

Ko je bil Platini prejšnji teden povabljen na izredni kongres Uefe, na katerem je bil izvoljen Aleksander Čeferin (Platini je lahko z govorniškega odra zagovarjal svojo nedolžnost), čeprav je bil zaradi preiskave o korupciji suspendiran iz nogometa za obdobje štirih let, so mnogi zmajevali z glavami.

Ko se je začelo šušljati o možni odškodnini za Platinija, ki je svoj mandat zaključil dve leti in pol prezgodaj, so številni povzdignili glas proti novi Uefini administraciji. Ta se je odzvala s sporočilom, da bo Platinijev primer "obravnavan v predvidenem postopku s strani Izvršnega komiteja Uefe, ta pa bo sledil nasvetom in predlogom novoustanovljenega Uefinega Komiteja za nadomestila in pravnih strokovnjakov." Čeferin sam je v izjavi za medije dodal, da nikakor ni gotovo, da bo Platini prejel kakršnokoli odškodnino. 

Skop odgovor

Komite za nadomestila (Compensation committee, op. a.) šteje tri člane in bo imel ključno vlogo tudi pri plači Aleksandra Čeferina. Na Uefo smo naslovili vprašanji, koliko bo v primerjavi s Platinijem in kdo bo o tem odločal.

"Komite za nadomestila bo podal priporočilo Izvršnemu komiteju Uefe, ki bo odločal o tem," se je glasil skop odgovor iz Nyona.

Marca prvič uradno razkritje

Uefa namreč še nikoli ni uradno razkrila, koliko zasluži njen predsednik, to bo predvidoma prvič storila marca, nato pa bo istega meseca vsako leto objavljala letna poročila. Do zdaj so bili znani le splošni podatki o "upravnih stroških", za finančno obdobje 2014-15 so znašali vrtoglavih 72,6 milijona evrov.

Koliko bo zaslužil Čeferin je zaenkrat še nedorečeno. Predsednik Uefe je imel praviloma nižje prihodke kot predsednik Fife in težko je verjeti, da bo Čeferin zaslužil več kot Infantino (1,38 mio. evrov na leto). Težko je verjeti tudi, da bi Platinijev naslednik zaslužil več kot pol manj kot Francoz, tako da lahko ugibamo, da bo plača dosedanjega predsednika NZS znašala nekje med 900 tisočaki in 1,3 milijona evrov. Vse bo dokončno znano marca.

Sporna povezava z Veselom

Tomaž Vesel | Avtor: Računsko sodišče Računsko sodišče
Nemška tiskovna agencija dpa je v petek sicer poročala o novih očitkih na račun Čeferina. Po njihovih dokumentih je namreč novi prvi mož Uefe tesno povezan s Tomažem Veselom, ki v Mednarodni nogometni zvezi odloča tudi o plačah najvišjih funkcionarjev.

Kot poroča nemška tiskovna agencija, je bil Vesel pred svojo službo na mestu predsednika komisije za skladnost in revizijo pri Mednarodni nogometni zvezi in namestnik mladinske komisije v Nogometni zvezi Slovenije. Čeprav ta Veselova funkcija v njegovem življenjepisu na Fifini spletni strani ni nikjer uradno zabeležena, zdaj nemški medij Veselu očita, da je preveč povezan z za zdaj še predsednikom Nogometne zveze Slovenije. Po pravilnikih Fife naj prvi nadzornik te organizacije v svoji karieri ne bi imel povezav s kakšno nacionalno zvezo. V Veselovem življenjepisu na spletni strani Fife njegovo delo znotraj NZS ni zabeleženo.

Vesel je julija postal predsednik komisije za revizijo in skladnost v Fifi, potem ko je njegov predhodnik Domenico Scala meseca maja zaradi povezave oziroma spora s predsednikom Fife Giannijem Infantinom, ključna naj bi bila višina plače novega predsednika Fife, odstopil.

V predvolilni kampanji so se sicer pojavili nekateri očitki, da je Infantino s svojo družbo lobistov odkrito podpiral Čeferina na mestu predsednika Uefe. Oba to zanikata, poroča dpa. Vesel je kot predsednik tričlanske komisije v svetu Fife pristojen tudi za plačo Infantina in Čeferina, še poroča dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.