Šport > Nogomet
8 ogledov

Conte le ugnal Petkovića: Juve koraka dalje

(Atalanta - Fiorentina)
1/35
EPA
Drugi zaporedni naslov Juventusa je še zmago bližje, potem ko je stara dama v Rimu brez težav odpravila Lazio (2:0). Josip Iličić je na nedeljski tekmi med Palermom in Bologno v Serie A zadel še tretjič zapored, a se kasneje poškodoval (1:1). Napoli je na večernem derbiju prišel do remija proti AC Milanu, čeprav je imel tudi igralca več (1:1).

Antonio Conte, ki kot trener ni še nikoli premagal Lazia niti njegovega trenerja Vladimirja Petkovića, je na rimskem Olimpicu lahko slavil že po manj kot desetih minutah igre. Mirka Vučinića je v kazenskem prostoru s povsem zgrešenim startom od zadaj zrušil Lorik Cana, najstrožjo kazen pa je mimo Federica Marchettija brezhibno poslal Arturo Vidal.

Marchetti je s fantastičnim posredovanjem v 20. minuti ustavil strel Vučinića po podaji Andree Pirla, Cana pa je na drugi strani po kotu povsem sam pred Gianluigijem Buffonom zgrešil celo žogo. Kazen je prišla hitro, spet je bil režiser Vučinić, ki je bolj srečno kot spretno našel Vidala za lahek drugi gol večera.

Juve bi po demonstraciji svoje absolutne prevlade lahko povedel tudi z višjo razliko, denimo ko je po bliskovitem protinapadu pred Marchettija pobegnil Claudio Marchisio, a ga je v zadnjem trenutku ustavil Cana. Petković je drugi polčas začel z dvojno menjavo - igro sta zapustila Stefano Mauri in Hernanes, ki ju je Sarajevčan nadomestil z Edersonom in Liborjem Kozákom.

Rutinirano do zmage

Juventus je malenkost popustil in Lazio je nekajkrat zapretil golu stare dame, medtem ko bi po prostem strelu Pirla v 56. minuti za 3:0 praktično moral zadeti Marchisio, ki je povsem sam naletel na odbito žogo Marchettija, nato pa z volejem povzem zgrešil cilj. Podobno kot Kozák, ki se je z glavo v 60. minuti slabo odzval na podajo Edersona s strani.

Belo-črni so do konca tekme zanesljivo držali prednost, nekajkrat je sicer zapretil Miroslav Klose, a je bilo to mnogo premalo za Rimljane. Conte se je lahko tako kot že nekajkrat letos z igralci huronsko veselil zmage, ki je staro damo še dodatno približala drugemu zaporednemu scudettu. Napoli je po nedeljskem remiju v Milanu že enajst točk stran ...

Napoli na San Siru ubranil drugo mesto

Massimiliano Allegri je za derbi z Napolijem na klopi AC Milana pustil napadalca Stephana El Shaarawyja, ki ga je od prve minute nadomeščal Robinho. Prvi zvezdnik moštva Mario Balotelli je zaradi dogodkov na zadnji tekmi v Firencah manjkal zaradi kazni.

V izvrstnem prvem polčasu se je prva priložnost ponudila Kevinu-Princu Boatengu, poskus ganskega reprezentanta, ki je moral kasneje zapustiti igro zaradi poškodbe, pa je po odboju od Paola Cannavara za las zgrešil vrata.

Sodnik Gianluca Rocchi je v 19. minuti povzročil hude proteste gostujočih nogometašev, ki so po igranju z roko Mathieuja Flaminija zahtevali najstrožjo kazen, a jih Toskanec ni uslišal. Južnjaki so Milanu povzročali veliko težav z gibljivima Marekom Hamšikom in Goranom Pandevom, seveda pa je v konici napada pretil tudi Edinson Cavani, toda povedli so vseeno domači.

Francoz pustil soigralce na cedilu

Flamini, ki redko zadeva, je bil natančen z močnim strelom z roba kazenskega prostora, s katerim je premagal Morgana De Sanctisa in zabil že svoj drugi gol na zadnjih dveh tekmah. Odgovor Napolija je prišel že v enem naslednjih napadov, ko je Hamšik zaposlil Pandeva, kapetan makedonske reprezentance in nekdanji član mestnih rivalov Interja pa je utišal San Siro.

Flamini Britos Robinho Zapata Rocchi AC Milan Napoli Serie A Italija liga prvens | Avtor: EPA EPA
Veliko slabše nadaljevanje in zaključek tekme je moral Milan odigrati z igralcem manj, potem ko je strelec Flamini divje startal na Camila Zúñigo in dobil direkten rdeči karton. Allegri kljub vsemu ni preklical menjave, saj se je za vstop v igro že pred norim startom Francoza pripravljal El Shaarawy, "Il Faraone" pa je nato le stopil na zelenico.

Napoli je jalovo pritiskal za zmagoviti gol, resnici na ljubo pa mu ga sploh ni bilo potrebno zabiti. Južnjaki so brez težav zdržali za remi, s katerim so ohranili štiri točke prednosti pred Milanom, rdeče-črni pa bodo morali brez Balotellija v boju za tretje mesto preživeti še dve tekmi.

Iličić zabil tretjič zapored in se poškodoval

Kranjčan Josip Iličić, ki v dresu Palerma več kot očitno igra v življenjski formi, si je v peti minuti pomembne tekme v boju za obstanek proti Bologni izmenjal dvojno podajo s kapetanom Fabriziem Miccolijem in zadel z natančnim strelom z roba kazenskega prostora.

Nekdanji član Bonifike, Interblocka in Maribora je zdaj zabil že na treh zaporednih tekmah, potem ko je s fantastičnima goloma ukanil tudi vratarja AS Rome in Sampdorie. S tem zadetkom je Iličić že izenačil svojo rekordno bero iz sezone 2010/11, svoje krstne na Apeninskem polotoku. Takrat je po prihodu iz Maribora za sicilijanskega velikana mrežo skupno zatresel osemkrat.

Tekmo na Siciliji sta začela tudi Iličićev soigralec pri rožnatih Jasmin Kurtić in mladi up Bologne Rene Krhin. S soigralci je Krhin v Palermu izenačil po katastrofalni napaki vratarja Stefana Sorrentina, ki je padel čez žogo po podaji svojega branilca, napako pa je s strelom v prazno mrežo izkoristil Manolo Gabbiadini.

Palermo ostal v rdeči coni

Miccoli je v prvem polčasu stresel tudi okvir gostujočega gola, drugi del tekme pa se ni začel najboljše za domače, saj je Iličić obležal s poškodbo zadnje stegenske mišice leve noge in moral po manj kot desetih minutah nadaljevanja z igrišča.

Brez Iličića je Palermo grozil predvsem prek Miccolija, ki pa v zaključkih akcij ni bil dovolj zbran. Glasno so rožnati protestirali tudi v zadnjih minutah, ko je v kazenskem prostoru padel Kurtić, toda sodnik Daniele Doveri ni reagiral. Točka Sicilijancev šest kol pred zaključkom prvenstva ni premaknila z 18. mesta, ki bi ob koncu sezone pomenilo deložacijo v Serie B.

Bologna je ostala dvanajsta, Palermo pa bo lahko pred otoškim derbijem s Catanio v malce boljšo voljo spravil povratek odličnega Urugvajca Abela Hernándeza, ki je na nepozabni tekmi kvalifikacij za Evropsko ligo pred tremi leti navdušil ob sicer zgodovinski zmagi Maribora.

Roma prehitela Inter po nokavtu v Trstu

Interjeva smola s sodniškimi odločitvami je dobila novo poglavje v Trstu, kjer je Cagliari "v izgnanstvu" premagal črno-modre, ki so tako izgubili že dvanajstič v sezoni. Dva gola je zabil Mauricio Pinilla. Čilenec je slovenskega reprezentančnega vratarja Samirja Handanovića prvič premagal v 63. minuti, ko je izkoristil strogo dosojeno najstrožjo kazen.

Milanski klub je s porazom v Trstu odprl vrata AS Romi, ki je zdržala po izključitvi Federica Balzarettija in premagala Torino z golom Erika Lamele (2:1). Chievo je z le enim slovenskim reprezentantom, Boštjanom Cesarjem, prišel do nove točke v boju za obstanek proti Catanii (1:1), genovski derbi pa je deset minut pred koncem izenačil Matuzalém (1:1).

Italijanska liga, 32. kolo:

Pescara : Siena 2:3 (0:2)
Çelik (53), Togni (59); Angelo (14), Zanon (34/a.g.), Emeghara (86)

Atalanta : Fiorentina 0:2 (0:0)
Pizzato (61/11-m), Larrondo (72)

Palermo : Bologna 1:1 (1:1)
Iličić (5); Gabbiadini (17) 
Iličić je igral do 54. minute, Kurtić (oba Palermo) in Krhin (Bologna) sta odigrala celo tekmo.

Cagliari : Inter Milan 2:0 (0:0)
Pinilla (63/11-m, 76)
Handanović je odigral celo tekmo, Belec (oba Inter) je bil na klopi.

Chievo : Catania 0:0
Cesar je odigral celo tekmo, Jokića (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

Genoa : Sampdoria 1:1 (0:1)
Matuzalém (80); Éder (28)
RK: Costa (78/Sampdoria)
Krajnca (Genoa) ni bilo v ekipi
.

Parma : Udinese 0:3 (0:2)
Muriel (12, 43), Pereyra (62)

Torino : AS Roma 1:2 (1:0)
Bianchi (31); Osvaldo (22), Lamela (60) 
RK: Balzaretti (80/Roma)
Birse (Torino) ni bilo v ekipi
.

AC Milan : Napoli 1:1 (1:1)
Flamini (30); Pandev (33)
RK: Flamini (72/Milan)

Lazio : Juventus 0:2 (0:2)
Vidal (8/11-m, 28)

Komentarjev 1
  • Perob 15:33 14.april 2013.

    Za reprezentanco pa igra za en drek. Tako kot Handanović. Kot da jima je malo mar za reprezentanco.