Šport > Nogomet
196 ogledov

Covid-19 Beckenbauerja rešil pred zaporom

Franz Beckenbauer Profimedia
Obtoženi naj bi nepravilno delovali pri plačilu 6,7 milijona s strani DFB.

Nemški nogometni velikan Franz Beckenbauer bo ostal brez črnega madeža na sodišču, potem ko se je sojenje proti njemu in še trojici zaradi podkupovalne afere v zvezi z mundialom 2006 končalo brez sodbe. 

Petletni proces na sodišču v Švici proti zdaj 74-letnemu Beckenbauerju je namreč zaustavila koronavirusna kriza, saj je postopek zastaral. Beckenbauer, ki je bil takratni šef organizacijskega odbora za svetovno prvenstvo 2006, je sicer vse obtožbe zanikal.

Wolfgang Niersbach Sodišče Šport Postopek je zastarel, funkcionarji brez kazni

Obtoženi naj bi zavestno nepravilno delovali pri plačilu 6,7 milijona evrov nemške nogometne zveze DFB leta 2005 Mednarodni nogometni zvezi Fifi, torej eno leto, preden je Nemčija gostila SP. Denar so označili kot prispevek za gala-prireditev za SP, ki pa je nikoli niso izpeljali.

Leta 2002 je Beckenbauer dobil posojilo v enakem znesku od poslovneža Roberta Louis-Dreyfusa, ki je končal na bančnih računih takratnega šefa financ pri Fifi Mohameda bin Hammama in s katerim naj bi kupoval glasove za SP.

Razplet postopka v Švici sicer ne vpliva na procese v drugih državah.

Fifa je že v torek sporočila, da je razočarana nad razpletom oziroma nerazpletom postopka. "Globoko smo razočarani, da sojenje glede korupcije pri mundialu 2006 ne bo dočakalo epiloga, ker je primer zastaral," je zapisala Fifa v izjavi za javnost.

Fifa je sicer dodala, da vseeno upa, da bo "resnica okoli plačila 10 milijonov švicarskih frankov v središču afere prišla na dan".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice