Šport > Nogomet
31 ogledov

Črna noč za Manchester: izpad Cityja in Uniteda!

david silva manchester city
1/18
EPA
Skupinski del Lige prvakov je končan, nadaljnjega tekmovanja pa po tragičnem večeru za mesto Manchester ne bosta videla niti City niti United. Sinjemodri so doma sicer premagali Bayern München (2:0), a Napoli ni grešil pri Villarrealu (2:0), United pa je še bolj šokantno izgubil tekmo v Baslu, kjer je potreboval le remi (1:2). Zagrebški Dinamo je povsem razpadel proti Lyonu, Francozi pa so po zaslugi sedmih golov prehiteli Ajax in se uvrstili naprej (7:1)!

Vodilna kluba angleškega prvenstva, manchestrska rivala Manchester City in United, bosta naslednje leto nastopala v Evropski ligi, potem ko se jima na zadnjih tekmah skupinskega dela Lige prvakov ni uspelo izvleči iz neugodnega položaja, njuni krvniki pa so bili Švicarji. Po šokantnem razpletu v skupini A se na Cityjev račun veseli Napoli, ki je bil ob polčasu še na tretjem mestu, a je z goli Gökhana Inlerja (tudi on je Švicar!) in Mareka Hamšika pri Villarrealu iztržil potrebne tri točke, United pa je iz skupine C izločil švicarski Basel.

Sir Alex Ferguson je na igrišče poslal zelo napadalno postavo Uniteda, ki je po dobrem začetku dobila gol po manj kot desetih minutah igre. Chris Smalling in Nemanja Vidić sta se zaletela v svojem kazenskem prostoru, žogo pa je v sredino tako neoviran poslal Xherdan Shaqiri in našel Marca Strellerja za šokantnih 1:0. Vragi so se dolgo časa pobirali po začetnem šoku, ko pa so si pripravili priložnost za zadetek, je bil Wayne Rooney pred golom kot po pravilu nespreten. Ene izmed sijajnih podaj Nanija mu tako ni uspelo poslati proti golu Basla, Park Ji-Sung pa je odbito žogo poslal mimo vrat. Katastrofalni prvi polčas je United zaključil brez Vidića, ki si je v dvoboju s strelcem Strellerjem poškodoval koleno in igrišče zapustil na nosilih.

Rooney je drugi polčas začel silovito in stekel na globinsko žogo Ryana Giggsa po desnem krilu, njegov strel pa je za las zgrešil Baslova vrata. David de Gea je nato z izjemnim posredovanjem po prostem strelu Shaqirija ohranil United v igri. V iskanju izenačujočega gola je Angleže zapustila tudi sreča, saj je Markus Steinhofer predložek Nanija nesrečno preusmeril proti svojemu golu, a (srečno) samo v prečko. Ferguson je z v igro potisnil tudi Federica Machedo in Dannyja Welbecka, a po vseh Unitedovih napadih je še drugič zadel Basel, ko je Shaqirijevo podajo na drugi vratnici v gol potisnil Alexander Frei. United je minuto pred koncem rednega dela v igro vrnil Phil Jones, domačini pa so zdržali vse nalete za zgodovinsko zmago in uvrstitev med najboljših šestnajst.

Aplavz Cityju kljub izpadu

Blizu gola je bil na stadionu Etihad hitro tudi Manchester City, ki je poleg zmage proti Bayernu Münchnu potreboval tudi uslugo Villarreala. Bavarci so tekmo sicer začeli s povsem spremenjeno postavo, kljub temu, da jih v domačem prvenstvu kmalu čaka zimski premor. Na klopi je tako ostal prvi strelec Mario Gómez, kot tudi Franck Ribéry in Thomas Müller. City si je prvo priložnost prvega polčasa pripravil, ko je s strani podajal Samir Nasri, iz kakšnih enajstih metrov pa je Sergio Agüero meril daleč mimo gola. Mreža se je nato že zatresla, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prekrška branilca Joleona Lescotta v skoku.

Manchester City Bayern München Liga prvakov Silva | Avtor: EPA EPA
City v prvem polčasu ni briljiral, je pa vseeno povedel nekaj manj kot deset minut pred odhodom na odmor. Edin Džeko je na robu kazenskega prostora odložil žogo Davidu Silvi, ki je sprejel žogo in z izvrstnim strelom zabil mimo nemočnega Hansa-Jörga Butta. Že v naslednjem napadu je Agüero zastreljal vodstvo z 2:0, ko je njegov strel z golove črte izbil Jérôme Boateng. Silva je dve minuti pred koncem nanizal desni bok Bayernove obrambe in preizkusil Butta, nato pa odbito žogo spravil do Garetha Barryja, ki je s sredine kazenskega prostora meril preko gola.

Zaslužena podvojitev vodstva je za City prišla kmalu po začetku nadaljevanja, v središču dogajanja pa je bil spet Džeko, ki je v prostoru lepo zaposlil Yayo Touréja, reprezentant Slonokoščene obale pa je do žoge prišel pred Buttom in jo poslal prek nemškega vratarja v mrežo za 2:0. Fantastični Silva je igrišče še pred koncem tekme zapustil ob stoječih ovacijah, toda večina na stadionu je takrat že objokovala zamujeno. Napoli je vodil in zdržal do konca, City pa bo svojo srečo skupaj z Unitedom zdaj iskal v Evropski ligi.

Dinamo odprl vrata Lyonu, Real 100 %, CSKA premagal Inter

Po neverjetnem razpletu okoliščin je Ajax na drugem mestu v skupini D prehitel Lyon, ki je imel pred gostovanjem pri zagrebškem Dinamu mnogo slabšo gol razliko, a si jo je pri katastrofalnih Zagrebčanih popravil do te mere, da je ob enakem številu točk osvojil drugo mesto. Kar štiri gole je zabil Bafetimbi Gomis, ki je za hat-trick potreboval vsega sedem minut, kar je novi rekord Lige prvakov.

Real Madrid je v Amsterdamu zmagal tudi na šesti tekmi in ohranil svoj stoodstotni izkupiček z dvema goloma Joséja Marie Callejóna in enim Gonzala Higuaína. Real je zdaj izenačil klubski rekord in nanizal še 15. zaporedno zmago v vseh tekmovanjih, varovanci Joséja Mourinha pa so ponovili dosežek trenerja Miguela Muñoza v sezoni 1960/1961. Bolečina ob izpadu Nizozemcev je še toliko večja, ker so jim sodniki razveljavili dva povsem regularna zadetka, bojda zaradi prepovedanega položaja. Pred sobotnim "El Clásicom" proti Barceloni je sicer doma ostala praktično cela prva ekipa kraljevega kluba, tudi Cristiano Ronaldo in kapetan Iker Casillas.

Zanimivosti s sredinih tekem:

  • Manchester City je na domačih evropskih obračunih neporažen na zadnjih 15 tekmah. Nazadnje jih je leta 2008 premagal Midtjylland.
  • David Silva je zabil svoj prvi gol v Ligi prvakov po 4. aprilu 2007, ko je za Valencio zadel proti Chelseaju.
  • Real Madrid je postal peta ekipa v zgodovini Lige prvakov, ki je dobila vseh šest tekem skupinskega dela. Nobena izmed prejšnjih štirih na koncu ni osvojila naslova.
  • Lyonu je grozil izpad po skupinskem delu prvič po osmih sezonah. Nazadnje se jim v osmino finala ni uspelo uvrstiti v sezoni 2002/03, ko so bili tretji.
  • Tekma v Baslu je bila jubilejna 300. evropska za Manchester United. Rdeči vragi so na dosedanjih 299 tekmah zmagali na 161 in zbrali še 80 remijev in 59 porazov.
  • United je postal prva ekipa, ki je iz skupinskega dela izpadla po tem, ko je sezono prej igrala v finalu.
  • Inter še vedno potrebuje eno zmago, da bi postal deseti klub s 50 zmagami v Ligi prvakov in tretji italijanski po AC Milanu (68 zmag) in Juventusu (57).
  • Hat-trick Bafetimbija Gomisa proti Dinamu Zagrebu je postal najhitrejši v zgodovini tekmovanja. Gomis je zanj namreč potreboval vsega sedem minut.
  • Gomis je s štirimi goli na eni tekmi izenačil rekord tekmovanja.

Liga prvakov, 6. kolo:

Skupina A

Manchester City : Bayern München 2:0 (1:0)
Silva (37), Y. Touré (52)

Villarreal : Napoli 0:2 (0:0)
Inler (65), Hamšik (77)

Lestvica: 1. Bayern 13 točk**, 2. Napoli 11**, 3. Man. City 10, 4. Villarreal 0.

Skupina B

Inter Milan : CSKA Moskva 1:2 (0:0)
Cambiasso (51); Doumbia (50), V. Berezucki (87)

Lille : Trabzonspor 0:0

Lestvica: 1. Inter 10 točk**, 2. CSKA 8**, 3. Trabzonspor 7, 4. Lille 6.

Skupina C

Benfica : Otelul Galati 1:0 (1:0)
Cardozo (7)
Skubic (Galati) je celo tekmo presedel na klopi.

Basel : Manchester United 2:1 (1:0)
Streller (9), A. Frei (84); Jones (89)

Lestvica: 1. Benfica 12 točk**, 2. Basel 11**, 3. Man. United 9, 4. Otelul Galati 0.

Skupina D

Ajax Amsterdam : Real Madrid 0:3 (0:2)
Callejón (14, 90), Higuaín (42)

Dinamo Zagreb : Lyon 1:7 (1:1)
Kovačić (40); Gomis (45, 49, 52, 70), Gonalons (48), López (65), Briand (76)
RK: Leko (28/Dinamo)

Lestvica: 1. Real Madrid 18 točk**, 3. Lyon 8**, 3. Ajax 8, 4. Dinamo Zagreb 0.
** - v osmini finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.