Šport > Nogomet
136 ogledov

Danes odločitev o prireditelju EP 2024

Euro 2016, finale, Francija, Portugalska EPA
Dve kandidatki za Euro 2024.

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo danes popoldne sporočila ime gostiteljice nogometnega evropskega prvenstva leta 2024. Vrh Uefe na čelu s predsednikom, Slovencem Aleksandrom Čeferinom, bo v Nyonu izbiral med Nemčijo, ki je velika tekmovanja že gostila, in Turčijo, za katero bi bilo v primeru izbora to prvo večje prvenstvo.

O gostiteljici bo v Švici odločal Uefin izvršni odbor. Do glasovanja ne bosta upravičena predsednika nemške in turške nogometne zveze Reinhard Grindel in Servet Yardimci. V primeru, da obe kandidatki prejmeta enako število glasov, bo odločal glas predsednika Uefe Čeferina, ki naj bi bil bolj naklonjen nemški organizaciji.

Uefa je sicer mnenje o kandidatkah podala že v petek objavljenem poročilu, ki naj bi služil kot osnova za končno odločitev gostiteljice. Glede na poročilo je Nemčija trenutno bolj pripravljena na organizacijo prvenstva.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred današnjo odločitvijo povedal, da upa na pravično odločitev in meni, da si turški nogometni navdušenci zaslužijo priložnost organizirati prvenstvo. Glede infrastrukture ga ne skrbi, saj vsako leto po Turčiji potuje več kot 40 milijonov turistov, zato je prepričan, da so lahko kos organizaciji.

Na drugi strani so tudi Nemci na čelu z nekdanjim kapetanom elfa Philippom Lahmom zelo samozavestni glede svoje kandidature in prepričani o uspehu: "Smo država, ki je pripravljena na organizacijo velikih dogodkov. Imamo vso potrebno infrastrukturo in smo zelo gostoljubni, kar smo pokazali v času SP 2006."

Popoldne, predvidoma po 14.45, bo torej dokončno jasno, v katero državo bodo po prvenstvu 2020 in vseevropski organizaciji uprte oči leta 2024.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice