Šport > Nogomet
8 ogledov

Derbi razočaral, Olimpija pač ne - 3:1

Olimpija Rudar Stožice vršič andjelković bešić
1/26
Benjamin Kovač
Uspavanka, ne derbi je bila tekma petega kola Prve lige med Mariborom in Domžalami (0:0). Ekipi sta pokazali zelo malo pravega nogometa. Posest žoge je bila na strani vijoličastih, a rumeni Slobodan Vuk je bil dvakrat blizu zmagovitemu golu. Napadalno, dinamično in z željo po zmagi pa je igrala Olimpija in Rudarja v Stožicah nadigrala s 3:1.

Ljubljanska Olimpija je kljub več težavam s poškodbami (manjkali so Enes Rujović, Sreten Sretenović, Antonio Delamea Mlinar in Boban Jović) zanesljivo odpravila velenjski Rudar (3:1). Z drugo zmago v sezoni so skočili na tretje mesto prvenstvene lestvice. Začeli sicer niso najbolje, saj so se že v peti minuti znašli v zaostanku. Po kotu Amela Mujakovića se je žoga pred golom znašla ob Luki Majcnu in Eriku Salkiću, od slednjega pa se odbila v mrežo. Do izenačenja je prišlo v 19. minuti, ko je Dare Vršič zadel z volejem po podaji Dragana Čadikovskega. V 43. minuti so Ljubljančani izpeljali uigrano akcijo. Vršič je s prostega strela po tleh podal do Čadikovskega, ta je podal na desno stran kazenskega prostora, kjer je bil dovolj hiter Saša Ranić in pred golom našel Milana Andjelkovića, ki je z glavo domače povedel v vodstvo. Takoj zatem je imel priložnost še Filip Valenčič, čigar strel pa je Boban Savič ubranil.

Kljub zaostanku so Velenjčani drugi polčas igrali zelo obrambno, ljubljanska zasedba pa je imela popoln nadzor nad dogajanjem. Pravih priložnosti ni bilo, ko je nastopila prva, je padel tudi zadetek. V 75. minuti je Salkić prodrl po levi, žogo oddal Vršiču na vrh kazenskega prostora, ta je iz prve podal na levo stran kazenskega prostora do Davorja Škerjanca, ki je z diagonalnim strelom zadel za 3:1. Le dve minuti pozneje je stranski sodnik neupravičeno prekinil nov ljubljanski napad, ki se je sicer končal z zadetkom, a ni obveljal zaradi dosojenega prepovedanega položaja. Na drugi strani je imel v 87. minuti izjemno priložnost Matej Podlogar, a je bil boljši Elvis Džafić. Olimpija je tako zasluženo prišla do treh točk, črna pika pa gre vsega 500 navijačem na tribunah stožiškega stadiona.


Niti d od derbija

Pet dni pred tekmo z Glasgow Rangers se nogometaši Maribora in njihovi navijači niso posebej dokazali. V samooklicanem najbolj nogometnem mestu v Sloveniji je derbi petega kola Prve lige po uradnih podatkih spremljalo 1.800 navijačev, a zdelo se je, da jih je bilo manj, pa še le redko jih je bilo slišati. Tudi sama igra tako domačih kot gostov iz Domžal ni upravičila naziv derbi kola. Ekipi sta bili enakovredni, posest žoge je bila na strani domačih, a gostje so imeli najlepši priložnosti na tekmi. V 62. minuti je Slobodan Vuk dobro preigraval na robu kazenskega prostora. Ko se je otresel branilcev in si žogo nastavil na neubranljiv strel, mu jo je v zadnjem hipu z noge zbil Aleksander Rajčević. Pet minut kasneje je Vuk, rojen v Jajcu, pred kratkim pa je dobil slovensko državljanstvo, močno streljal po diagonali z roba kazenskegra prostora, a je vratar Jasmin Handanović z zadnjimi močmi rešil zadetek. Po 75 minutah mučenja žoge in gledalcev je bilo nekaj več drame v zadnjih 15 minutah, še posebej, ko sta Arghus in vratar Nejc Vidmar v skoku trčila z glavama. Oba sta obležala na tleh, a se k sreči po nekaj minutah le postavila nazaj na noge. Maribor je ob koncu pritisnil, a so se gostje dobro branili, če ne drugače s prekrški (Vidmar je porumenel, kaj lahko pa bi ob startu na Roberta Berića dobil tudi rdeči karton).

Nafta iz Celja s točko

Pred 1.200 navijači sta se na petkovi tekmi petega kola Prve lige CM Celje in Nafta razšla brez zmagovalca 1:1. V 62. minuti je za goste zadel Zoran Lesjak, le pet minut kasneje pa je izenačil Ivan Firer. Tekmo so bolje odprli domači, toda kakšnega nevarnejšega strela proti vratarju Alešu Ajlecu niso sprožili. Ko sta sredi polčasa Nenad Djaković in Dejan Krljanović izpeljala lepo akcijo, se je ob strelu slednjega izkazal vratar gostov Roman Bezjak. Zamujene priložnosti so se Celjanom maščevale v nadaljevanju. Dejan Sreš in Boštjan Zelko sta napovedala močnejši drugi polčas gostov, gol pa je padel v 62. minuti. Vedran Vinko je podal v kazenski prostor, kjer je iz bližine v polno zadel Lesjak. A na odgovor domačih ni bilo treba dolgo čakati. Takoj po dvojni menjavi, v igro sta v 66. minuti prišla Damir Marijan in Iztok Močivnik, so Celjani po kotu povedli. Pred vrata je podal Sebastjan Gobec, pred golom pa je bil na pravem mestu Firer in z glavo žogo poslal za hrbet Ajleca. Po obeh zadetkih se je ritem igre umiril in tekma končala z 1:1.


Koper še naprej brez zmage

Koprčani so še enkrat več razočarali svoje navijače in tudi po petem kolu ostajajo brez zmage. Proti Novogoričanom s slabo in z nepovezano igro spet niso bili niti blizu ekipe, ki naj bi se borila za vrh prvenstvene lestvice. Novogoričani so bili skozi vso tekmo bolj konkretni od tekmeca. Že v peti minuti je William Franklin Vicente pobegnil s svoje polovice, ob neodločni obrambi domačih pa je z nenadnim strelom s 16 metrov premagal Ermina Hasića. Nekdanji kanarček Vito Plut je sredi drugega polčasa zadel z 18 metrov s prostega strela za 2:0. Naslednja akcija, ki jo velja omeniti, je bila prava mojstrovina Gorana Galešića v 84. minuti. V kazenskem prostoru domačih je mojstrsko sprejel visoko žogo, s hitrim preigravanjem in z natančnim strelom pa je dosegel tretji zadetek za svoje moštvo. Končni izid je v 87. minuti po protinapadu postavil Plut.


Prva liga, 5. kolo:

CM Celje : Nafta 1:1 (0:0)
Firer (66); Lesjak (62)

Luka Koper : HiT Gorica 0:5 (0:1)
Vicente (4), Plut (51, 86), Galešić (83)

Maribor : Domžale 0:0 (0:0)

Mura 05 – Triglav 0:1 (0:0)
Jelar (71)

Olimpija : Rudar Velenje 3:1 (2:1)
Vršič (19), Andjelković (43), Škerjanc (75); Majcen (4)

Komentarjev 5
  • Robert Grager 19:11 14.avgust 2011.

    Vidim, da je pisec tega članka zelo nevtralen,ne vem kaj ste pričakovali, če ima Maribor čez 5 dni tekmo v Evropi ni za pričakovat obiska, bi pa lahko vseeno sporočil koliko ima Maribor v povprečju gledalcev v primerjavi ...prikaži več z ostalimi klubi. pa lep pozdrav

  • 1111 19:10 14.avgust 2011.

    pa dobro Koper???????????????????? ...a ste zaspali...Bađo...dajmo, dajmo...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:20 14.avgust 2011.

    Slovenački futbal IZ zakonom prepovedat,vse tuje "nogometaše"izgnat,naše pa poslat v rudnik delat.To sploh ni fusbal,to je mučenje žoge za kar bi moral nekdo kazensko odgovarjat!