Šport > Nogomet
206 ogledov

Olimpija le še tri točke pred Mariborom

Lovro Cvek
Olimpija je na gostovanju v Celju remizirala. Domžale so ugnale Rudar, derbi začelja brez zmagovalca.

Celjani, ki jih je zaradi kazni Dušana Kosića tokrat vodil Zoran Zeljković, so poskrbeli, da bo prvenstvo do konca še nekoliko bolj zanimivo. Vodilni Olimpiji so odščipnili dve točki, tako da je prednost Ljubljančanov, ki so sicer nadaljevali niz spomladanske neporaženosti, pred Mariborom zgolj tri točke.

Celjani so bili večino prvega polčasa boljši, odločnejši tekmec. Že v peti minuti so imeli izjemno priložnost. Vratar gostov Aljaž Ivačič je izpustil povsem nenevarno žogo, ta se je odkotalila proti vratom, za njo sta stekla Jucie Lupeta in ob njem Aris Zarifović. Lupeta je bil za odtenek hitrejši, a jo z desne strani iz bližine poslal mimo gola.

Gostitelji so povedli v 16. minuti. Nino Pungaršek je izvedel prosti strel, s podajo na desno stran za celjsko obrambo je presenetil Ljubljančane, tako da je do žoge prišel Rudi Požeg Vancaš in s približno desetih metrov zadel pod prečko za 1:0.

Celjani so bili tudi v nadaljevanju nevarnejši, Janez Pišek je v 27. minuti meril čez gol, v 36. minuti pa je po slabem Ivačičevem izbijanju vratnico zadel Pungaršek. Na drugi strani je Olimpija sicer imela nekaj priložnosti, predvsem sta bila nevarna strela Ricarda Alvesa v 10. minuti, ko je malce zgrešil cilj, in Roka Kronavetra v 41. minuti, ko je sprožil malce z leve s približno 20 metrov, a je bil Metod Jurhar na mestu.

V uvodu drugega polčasa so oboji prišli do nekaj strelov, ki niso bili posebej nevarni, pri domačih je dvakrat poskusil Požeg Vancaš, pri gostih pa je bil najbolj aktiven Alves, ki mu tudi ni uspelo izenačiti po treh strelih. Zato pa so Ljubljančani za 1:1 zadeli v 65. minuti. Po kotu, ki ga je z desne izvedel Kronaveter, je z glavo zadel Filip Uremović. Malce pozneje so gosti neuspešno zahtevali enajstmetrovko, v 69. minuti pa je do strela v kazenskem prostoru prišel Mitja Lotrič, a Ivačiču ni povzročil veliko dela.

Olimpija, ki je bila v drugem polčasu podjetnejša, je znova zagrozila v 74. minuti, ko je Leon Benko prišel do strela malce z leve, Jurhar pa je bil na mestu. Takoj zatem je z glavo poskusil še Branko Ilić, spet pa je posredoval celjski vratar. V 80. minuti je s strelom z glavo žogo čez prečko poslal Benko, v 88. minuti pa je na drugi strani strel Tilna Pečnika z glavo ustavil Ivačič. Že v sodniškem dodatku so Ljubljančani izpeljali protinapad, ki ga je zaključil Benko, spet pa je Jurhar dobro posredoval.

Kranjčani z dvema manj do izenačenja

Kranjčani, ki so pogrešali številne nogometaše, samo zaradi kazni so manjkali Momir Bojić, Alen Krcić, Dino Suljević in David Zec, so si v dvoboju z Ankarančani želeli zmago, ki bi jih spet potisnila pred današnje tekmece na predzadnje mesto lestvice. Približno dve tretjini tekme jim je tudi dobro kazalo, saj so bolje igrali in imeli vodstvo v svojih rokah.

Triglav Kranj | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda dve izključitvi domačih nogometašev so gosti unovčili in prišli do vodstva. Kazalo je, da bo Ankaran dobil eno pomembnih bitk v boju za izognitev zadnjemu mestu, saj bi imel v primeru zmage že pet točk prednosti pred Triglavom. A je ta vendarle prišel vsaj do izenačujočega gola in upanja, ki jim ga dajeta "le" dve točki zaostanka za devetim mestom.

V prvem polčasu je bil Triglav boljši tekmec in ga tudi zasluženo dobil. Edini zadetek so Gorenjci dosegli v 28. minuti, ko je malce z leve strani z dobrih desetih metrov sprožil Matej Poplatnik in z nizkim strelom premagal Primoža Bužana. To je bil njegov 13. gol v sezoni, s katerim se je utrdil na prvem mestu lestvice strelcev.

Sicer pa so za razliko od gostov imeli domači še nekaj priložnosti. Že v deveti minuti je Dejan Robnik sprožil od daleč, a bil le malce premalo natančen, podobno je bilo tudi ob strelu Davida Tijaniča v 28. minuti, v 43. minuti pa je Rok Elsner iz bližine zadel prečko, še v isti akciji je do strel prišel tudi Ožbej Kuhar, čigar strel je Bužan izvrstno ustavil.

Po dokaj mirnem uvodu drugega dela pa so v 57. minuti gostitelji na igrišču ostali le z deseterico. Gašper Udovič je ob poskusu izbijanja žoge nogo dvignil precej visoko in v obraz zadel Johana Nkamo, za kar so mu sodniki pokazali rdeči karton. Gosti so hitro izkoristili številčno premoč, ko je Felipe Santos v 62. minuti podal z desne strani pred gol, kjer je bil od Elsnerja hitrejši Vedran Gerc in iz bližine zadel za 1:1. V 69. minuti je na drugi strani do strela v kazenskem prostoru prišel Poplatnik, a že malce v padcu žogo poslal mimo gola.

Malce zatem je Santos streljal z desne, toda Elvis Džafić ni imel veliko dela. Nova težava za Kranjčane je bil drugi rumeni in s tem rdeči karton Vlada Šmita v 73. minuti, minuto zatem pa so Primorci povedli. Erik Gliha je podal s prostega strela z desne strani, Tim Vodeb pa je z glavo zadel za vodstvo gostov.

Kljub dvema igralcema manj pa so domači v 79. minuti izid poravnali, ko je po podaji oziroma strelu Igorja Bukare z desne strani pred vrati žogo v mrežo preusmeril Nejc Pušnik. To pa je bil tudi končni izid tekme.

Domžale boljše od Velenjčanov

NK Domžale | Avtor: Facebook Facebook

Izbranci Simona Rožmana so z zmago proti Rudarju še dodatno začinili zadnjo četrtino prvenstva. Olimpija ima na vrhu lestvice tri točke prednosti pred Mariborom in pet pred Domžalami, kar napoveduje izjemno zanimivo končnico prvenstva. Za domače navijače je bila zanimiva tudi današnja predstava Domžalčanov, ki so prišli do 18. zmage v prvenstvu, ob tem pa zapravili še kopico lepih priložnost. Na drugi strani imajo Velenjčani po 11. porazu na četrtem mestu tri točke naskoka pred petouvrščenimi Celjani.

Domžalčani in Velenjčani so v uvodu prvega polčasa pokazali kar enakovredno igro, v nadaljevanju pa so vajeti v svoje roke prevzeli gostitelji in zasluženo dvakrat zadeli. Povedli so v 39. minuti, ko je enajstmetrovko zanesljivo unovčil Senijad Ibričić po tem, ko je v kazenskem prostoru z roko igral David Kašnik. Za Ibričića je bil to osmi gol v sezoni.

Prav Ibričić pa je bil eden glavnih "krivcev" tudi za drugi zadetek Domžal. Kot z leve strani je v 41. minuti izvedel tako, da bi žoga končala v mreži tik ob bližnji vratnici, a jo je sicer razpoloženi Marko Pridigar še odbil z golove črte, a le do Gabra Dobrovoljca, ki jo je nato spravil v mrežo.

Sicer pa je bil Pridigar že pred tem večkrat na preizkušnji. Že v prvi minuti je posredoval po strelu Daria Melnjaka, v enajsti je moral posredovati po poskusu Shamarja Nicholsona, v 20. in 21. minuti pa je dvakrat poskusil Lovro Bizjak, prvič je bil spet na pravem mestu velenjski vratar, drugič pa je s strelom z glavo iz bližine zadel zunanji del vratnice. V 45. minuti je Amedej Vetrih prav tako s strelom z glavo zgrešil cilj.

Predvsem v prvih 15 minutah je nekajkrat nase opozoril tudi Rudar, v tretji je poskus Milana Tučića obranil Ajdin Mulalić, v 14. pa je bil še nevarnejši Edin Šehić s 17 metrov, domžalski čuvaj mreže pa se je znova izkazal.

Po mirnejšem uvodu drugega polčasa je v 56. minuti Ibričić preigraval v kazenskem prostoru Rudarja, prišel do strela, toda izkazal se je Pridigar. Ta je znova dobro posredoval po strelih Melnjaka in Petra Franjića v 66. minuti, ob koncu akcije pa je Agim Ibraimi zgrešil cilj.

Na drugi strani so Velenjčani pozneje poskušali priti do zadetka, a so sprožili le nekaj bolj ali manj nenevarnih strelov. Zato pa so v 87. minuti znova zagrozili domačini, Ibraimi pa je bil premalo natančen s strelom s približno desetih metrov.

V 89. minuti je Djair Parfitt-Williams dobil priložnost izvesti prosti strel z 20 metrov, tega je dobro izvedel, a je žoga oplazila zgornji del prečke. Že v sodniškem dodatku je piko na i domžalski zmagi po podaji Ibraimija postavil Franjić s strelom iz bližine. Zatem je Franjić imel še eno priložnost, Pridigar pa je preprečil še višje domače slavje.

Prva liga TS, 28. kolo:

Triglav : Ankaran Hrvatini  2:2 (1:0)
Poplatnik 28., Pušnik 79.; Gerc 63., Vodeb 74.

Celje : Olimpija  1:1 (1:0)
Požeg Vancaš 16.; Uremović 65.

Domžale : Rudar 3:0 (2:0)
Ibričić 39./11m, Dobrovoljc 41., Franjić 90.

Aluminij : Maribor  0:2 (0:0)
Mlakar 64., Dervišević 89.

Gorica : Krško  2:0 (1:0)
Gorenc 20./ag, Gulič 88.

Lestvica:
1. Olimpija  64
2. Maribor  61
3. Domžale 59
4. Rudar  43
5. Celje  40
6. Gorica  34
7. Krško  29 (-1)
8. Aluminij  22 (-1)
9. Ankaran Hrvatini  18
10. Triglav Kranj  16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.