Šport > Nogomet
43 ogledov

Dinamo in Bayern na pragu Lige prvakov

Bastian Schweinsteiger
1/7
Reuters
Dinamo Zagreb in Bayern München sta si na prvih tekmah 4. kola kvalifikacij za Ligo prvakov priigrala najlepši izhodišči pred povratnimi tekmami. Zagrebčani so s 4:1 ugnali švedski Malmö, Bayern pa z 2:0 švicarski Zürich.

Nogometaši zagrebškega Dinama, ki že 12 let čakajo na nastop v Ligi prvakov, so na krilih polnega stadiona Maksimir, kjer se je zbralo več kot 33 tisoč navijačev, povedli že v četrti minuti.

Jerko Leko je prodrl po levi strani, podal žogo v sredino, kjer se je odbila na nogo Sammirja, Brazilec pa je z enajstih metrov spožil neubranljiv strel in žogo za 1:0 poslal v levi vratarjev kot.

Veselje domačih je trajalo le dobrih deset minut. V 17. minuti je 21-letni Šved Agon Mehmeti, rojen na Kosovu, po pobegu Luisu Ibanezu sprejel globoko podajo, žogo pa je moral le usmeriti mimo domačega vratarja Ivana Kelave. To je bil sploh edini strel švedskih prvakov v prvem polčasu na gol nasprotnika, hrvaški prvaki so jih sprožili kar šest.

Zagrebčani so drugi polčas nadaljevali tako, kot so prvega končali – silovito. Ante Rukavina, ki je v 45. minuti stresel vratnico, je imel več sreče v 56. minuti, ko je Maksimir drugič na tekmi dvignil na noge. Ibanez se je odkupil za napako in poslal natančno žogo v kazenski prostor, kjer darila ni mogel spregledati Rukavina.

Le pet minut kasneje je Dinamo vodil že s 3:1. Švedski vratar je v kazenskem prostoru nespametno podrl strelca prvega gola Sammirja, ki je zanesljivo izvedel strel z bele točke. Končni rezultat 4:1 je v 84. minuti postavil črnogorski reprezentant Fatos Bečiraj, ki je v igro vstopil v 62. minuti. Nogometaš albanskega rodu je po podaji prvega igralca srečanja Sammirja na desnem robu kazenskega prostora sprejel žogo in jo brez oklevanja z natančnim strelom ob levi vratnici še četrtič poslal za hrbet nemočnega Dušana Melichareka.

Bayern z eno nogo med elito

Bayern je svoje navijače razveselil že v sedmi minuti, ko se je povratnik po poškodbi Arjen Robben dokopal do izgubljene žoge, ki jo je natančno podaljšal do Bastiana Schweinsteigerja, ta pa jo je z glavo pospravil v mrežo.

Nemci so v drugem delu nasprotnika potisnili pred svoja vrata. Akcije Bayerna so se vrstile iz minute v minuto. Franck Ribéry je v 59. minuti s prostega strela zadel le vratnico. Obleganje vrat se je obrestovalo v 72. minuti, ko je Robben z natančnim strelom pod prečko Bayern popeljal na prag Lige prvakov, kamor se neposredno ni uvrstil prvič po devetih letih.

Kirm z lepo popotnico na Ciper
Samir Handanović je z Udinesejem iz Londona v torek odnesel manj, kot si je zaslužil. V sredo je bil v kvalifikacijah za Ligo prvakov "aktiven“ še drugi slovenski reprezentant, ki se v letošnji sezoni bori za nastop med elito. Ljubljančan Andraž Kirm je z Wisło Kraków doma gostil ciprski APOEL.

Kirm, ki je v igro vstopil šele v 92. minuti, je moral skupaj z domačimi navijači na zadetek čakati do 71. minute. Takrat je Patryk Malecki v kazenskem prostoru preigral obrambnega igralca in z močnim strelom z levico neubranljivo zadel levi zgornji vratarjev kot.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 4. predkolo, prve tekme:

Bayern München : Zürich 2:0 (1:0)
Schweinsteiger (8), Robben (72)
RK: Beda 90/Zürich

Dinamo Zagreb : Malmö FF 4:1 (1:1)
Sammir (4, 61/11-m), Rukavina (56), Bečiraj (84) ; Mehmeti (17)

Maccabi Haifa : Racing Genk 2:1 (2:0)
Amashe (8), Dvalishvili (28); Barda (61)

OB Odense : Villarreal 1:0 (0:0)
Andreasen (84)

Wisła Kraków : APOEL Nikozija 1:0 (0:0)
Malecki (71)

Odigrano v torek:
Arsenal
: Udinese 1:0 (1:0)
Walcott (4)
Handanović (Udinese) je odigral celo tekmo.

BATE Borisov : Sturm Gradec 1:1 (0:1)
Simić (59); Weber (12)

FC Copenhagen : Viktoria Plzen 1:3 (0:0)
Ottesen (69); Kolar (52), Pilar (59), Fillo (79)

FC Twente : Benfica 2:2 (1:2)
Jong (6), Ruiz (80); Cardozo (21), Nolito (35)

Lyon : Rubin Kazan 3:1 (2:1)
Gomis (10), Kverkvelija (40/a.g.), Briand (71); Djadjun (3)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.