Šport > Nogomet
338 ogledov

Olimpija z drugo zmago na vrh lestvice

nogomet Olimpija Saša Despot Igor Bišćan je po izpadu iz Evrope svoje izbrance popeljal do dveh prvenstvenih zmag.
Nogometaši Domžal so v 2. krogu Prve lige Telekom Slovenije doma premagali Celje s 4:0 (2:0), Olimpija pa je bila z 2:0 (0:1) uspešna na gostovanju v Novi Gorici.

Ljubljančani so sezono začeli dobro, z zmago v uvodnem krogu proti Celjanom. Za goriško zasedbo pa je precej slabši teden, po porazu v prvem prvenstvenem krogu s Krčani so sredi tedna klonili še v evropskem tekmovanju. Današnji drugi krog je prinesel enak izkupiček kot prvi: Olimpiji še eno zmago, Gorici pa nov poraz.

Ljubljančani so nekoliko računali tudi na element utrujenosti, saj je bil ritem njihovih današnjih tekmecev težji. Teoretično prednost so znali spremeniti tudi v pritisk na terenu, a dolgo brez pravega učinka. V večjem delu prvega polčasa so bili boljši zeleno-beli, tretji iz lanske sezone, domači, lani drugouvrčeni, pa v prvem delu niso bili nevarnejši, vseeno pa imeli eno lepo priložnost: v deseti minuti, ko je nekaj zmede v ljubljanski obrambi skušal izkoristiti Rifet Kapić, vratar Nejc Vidmar pa se je dvakrat izkazal, drugič je žogo odbil že blizu roba kazenskega prostora.

Več dela pa je imel domači vratar Grega Sorčan, toda opravljal ga je dobro in priložnosti Gorana Brkića na začetku tekme, pa Issaha Abassa po protinapadu v 20. minuti in še ena v 33. so ostale za goste neizkoriščene. V 40. minuti pa je premoč gostov le obrodila sadove, domači so zamudili pri akciji Daria Čanađije z leve, Abass se je pri sprejemu podaje nekoliko zapletel, imel pa je dovolj prostora, da je žogo umiril in nato matiral domačega vratarja.

Nadaljevanje je bilo podobno. Gostje so imeli premoč, brez večjih težav so vzdrževali minimalno prednost, domači pa so si zaman prizadevali spremeniti potek tekme. Šele v 58. minuti so si priborili prvi kot, a večje nevarnosti za Vidmarja ni bilo. Olimpija je v 65. in 70. minuti zapretila s streloma Abassa in Branka Ilića, odlično potezo pa je naredil trener Igor Biščan v 71. minuti. Takrat je v igro poslal Blessinga Elekeja, nekdanji član Gorice pa je že čez štiri minute poskrbel za drugi gol in dokončno potrdil zmago Ljubljančanov.

Akcijo sta izpeljala Eleke, ki je na robu kazenskega prostora lepo preigral tri tekmece, ter Ricardo Alves, ki je dobro spremljal dogajanje in žogo v pravem trenutku podal nazaj Elekeju, ta pa je nato neubranljivo pod prečko meril za 2:0. Trdno vodstvo je zadovoljilo goste, domači pa si do konca niso več priigrali priložnosti za vsaj časten zadetek.

Domžalčani do prvega uspeha

Nogometaši Domžal so uspešno opravili popravni izpit, potem ko so v prvem krogu ostali praznih rok v Velenju. Varovanci Simona Rožmana, tudi nekdanjega trenerja Celja, so tekmece, ki so po Olimpiji zabeležili še drugi zaporedni poraz, povsem nadigrali in bi lahko zmagali še z večjo razliko. Potrebovali so sicer nekaj časa, da so ogreli svoje motorje, potem ko so se razigrali, pa so pokazali všečno predstavo, ki so jo nadgradili s štirimi goli.

Domžale | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Gledalci precej časa niso videli omembe vredne priložnosti. Gostitelji so bili boljši tekmec, nekajkrat lepo kombinirali, toda manjkali so streli. V 26. minuti je po levi strani lepo prodrl Jure Balkovec, a v sredini ni bilo nobenega soigralca, tako da je poskušal s strelom iz mrtvega kota, toda vratar Matjaž Rozman se ni pustil presenetiti.

Je pa njegov poskus napovedal zanimivejši drugi del prvega polčasa in tudi spremembo rezultata. Do tega je prišla v 32. minuti, ko je Matija Rom na desni strani ušel tekmecem in podal žogo v sredino. Celjska obramba jo je sicer odbila, vendar slabo, saj je prišla do Jureta Matjašiča. Ta je streljal z leve strani kazenskega prostora, Rozman je bil na pravem mestu, a mu žoge ni uspelo zadržati, odbitek je v gol poslal Petar Franjić. Dve minuti pozneje je Matjašič poskusil s strelom od daleč, Rozman je tokrat žogo odbil v kot. Prav kot pa je bil za Celjane usoden v 36. minuti. Izvedel ga je Balkovec, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Žan Žužek, ki je z glavo poslal žogo v mrežo.

To še zdaleč ni bila zadnja priložnost pred odhodom na odmor. Dve je imel še Alen Ožbolt, obakrat je streljal z glavo, prvič čez gol, drugič mimo gola, še bližje veselju pa je bil v 45. minuti Franjić. V kazenskem prostoru je storil vse, kot je treba, a je zadel le levo vratnico.

Celjani so v prvem delu sprožili le en nevarnejši strel na vrata gostiteljev, pričakovalo se je, da bo v drugem drugače, a ni bilo. Domžalčani so bili še naprej nevarnejši, v 65. minuti je bil mladi Alan Gnezda Čerin blizu prvega prvoligaškega zadetka, a je Rozman po njegovem strelu s skrajnimi močmi žogo odbil v kot.

Zato pa se je v 67. minuti med strelce vpisal drugi mladec v domžalski ekipi Rom. Lovro Bizjak je od Žužka prejel žogo v prazen prostor, sam stekel proti Rozmana, ga premagal, toda gol mu je preprečila vratnica. Toda žoga se je odbila do Roma, ki mu je ni bilo težko potisniti v mrežo. Rom bi lahko v 73. minuti zadel še drugič, ko je po kotu žoga prišla do njega, a je volej na poti v mrežo zadel enega od celjskih igralcev.

Končni izid je v 90. minuti s svojim drugim golom po lepi akciji domžalske ekipe postavil Franjić, šest minut pred tem so svojo edino pravo priložnost zamudili Celjani. Juretu Travnerju je veselje preprečil vratar Dejan Milić.

Prva Liga TS, 2. kolo:

Aluminij : Krško  4:2 (1:0)
Mensah 33., Mesec 81., Krajcer 83./ag, Nunić 86.; Škrbić 57., 63.
 
Triglav Kranj : Maribor  2:3 (0:0)
Majcen 55., Poplatnik 60.; Mešanović 71., Bohar 86., Tavares 88.
 
Rudar Velenje : Ankaran  3:1 (1:0)
Radić 36., Mary 64., Vizinger 88.; Vodeb 77.
 
Domžale : Celje  4:0 (2:0)
Franjić 32., 90., Žužek 35., Rom 67.
 
Gorica : Olimpija  0:2 (0:1)
Abass 40., Eleke 75.
 
Lestvica:
1. Olimpija  6
2. Rudar Velenje  6
3. Maribor  6
4. Domžale  3
5. Aluminij  3
6. Krško  3
7. Triglav Kranj  1
8. Ankaran Hrvatini  1
9. Gorica  0
10. Celje  0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice