Šport > Nogomet
26 ogledov

Domžalski 16-letnik pri Fiorentini

jon gorenc stanković
1/3
nkdomzale.si
Medtem ko sta se Dejan Lazarević in Haris Vučkić kot proizvoda NK Domžale že dokazala v Italiji in Angliji ter si prislužila tudi vpoklic v slovensko člansko reprezentanco, po njuni poti stopa še veliko rojakov iz domžalske okolice. Med njimi je tudi Jon Gorenc Stanković, ki je teden dni preživel na treningih pri sloviti Fiorentini.
Jon Gorenc Stanković, ki je januarja dopolnil šele 16 let, se je odzval na povabilo kluba iz Firenc in se z očetom podal v Toskano. Že ob prihodu je slovenski reprezentant do 16 let spoznal, kaj pomeni Fiorentina v lokalnem okolju: ''Fiorentina je med večjimi klubi v Italiji, kar se vidi na vsakem koraku v mestu, ki dobesedno živi za klub. To sem občutil že ob prihodu, ko so vse vedeli o meni in so naju z očetom zelo lepo sprejeli,'' je prve vtise z nami delil nadobudni nogometaš, ki je moral pred prvim treningom obiskati tamkajšnjo bolnišnico: ''Pri tako velikem klubu prav ničesar ne prepuščajo naključju, saj smo že naslednji dan z njihovim predstavnikom in očetom odšli v bolnišnico na pregled. Moram reči, da je bilo to zame nekaj povsem novega, saj so me dobesedno pregledali od glave do pet. Najprej so mi z ultrazvokom pregledali srce,potem so isto ponovili še pod obremenitvijo. Sledili so zobje, ustna votlina in pljuča. Pregled je trajal dobri dve uri in šele po njem sem dobil dovoljenje za vadbo na popoldanskem treningu. Videl sem, kako pomemben je zdravniški pregled, ki ga opravijo nogometaši pred prestopom v klub. Izvidi so pokazali, da je z mano vse v najlepšem redu,'' je bil zadovoljen Jon.

Njegov oče je bil vseskozi ob njem: ''Tudi zame so poskrbeli odlično. Nastanili so me v hotel, ki je bil od vadbenega centra oddaljen le nekaj minut hoje. V vseh pogledih so mi ustregli, tako da sem lahko obiskoval njihove treninge in se prehranjeval v klubski restavraciji. Z vsem in vsemi sem bil res zadovoljen,'' je priznal Mile Stanković, ki je v NK Domžale trener kadetske ekipe: ''V Fiorentini so pogoji odlični, vendar tudi v Nogometnem klubu Domžale ne zaostajamo veliko za njimi. Bistvena razlika je v številu trenerjev, saj se jih z vsako ekipo ukvarja kar šest – dva pomočnika, dva kondicijska trenerja, trener vratarjev ter glavni trener, ki se ukvarja le s taktiko in igro. Vsi fantje, ki trenirajo v vadbenem centru, so na treningu zelo zbrani, tako da med vadbo vse delajo maksimalno."

jon gorenc stanković | Avtor: nkdomzale.si nkdomzale.si
Med zbranimi nogometaši se je dobro znašel tudi Jon, ki v Sloveniji velja za enega najboljših v svoji generaciji: ''Po pogovorih z nekaterimi igralci sem spoznal, da sem leto dni mlajši, tako da so bili ostali nekoliko fizično močnejši. Na treningih sem se dobro znašel, saj smo nekatere stvari delali že v Nogometnem klubu Domžale. Razlika je v tem, da je vse v nekoliko višjem tempu in da se vse hitro dogaja,'' je o občutkih z igrišča dejal član kadetske ekipe Domžal, ki je bil pohvaljen tudi s strani tamkajšnjih strokovnih delavcev: ''Po zadnjem treningu je do mene pristopil trener in v angleščini dejal, da je bilo vse OK. Potem so ljudje, ki so mi omogočili vadbo v Firencah, poklicali očeta ter dejali, da so bili z mojim delom zadovoljni. Po tem pogovoru sem bil zelo zadovoljen, seveda pa so mi dali tudi nekaj nasvetov, da bi bil še bolj uspešen. V nogometu se teži k popolnosti na vseh področjih. Oče je poudaril, da je to le en del zgodbe, ki jo je potrebno nadgrajevati, da prideš do cilja, ki si ga sam želiš.'' Mile je pri tem še dodal: ''Ne vem, če so se klubski delavci pred prihodom pozanimali o Jonu, vem pa, da so si vsi po vrsti želeli, da se Jon pokaže v čim boljši luči. Fiorentina je velik klub in tja ne greš vsak dan, tako da je to ena lepa popotnica za naprej. Kot trener ne bi poveličeval Jona, zato ga naj ocenjujejo drugi. Vem pa, da si je s trdim delom zaslužil, da se preizkusi v Italiji. V Fiorentini trenerji niso veliko govorili ne Jonu ne meni. Po končanih treningih so naredili analizo in jo posredovali odgovornim. Vesel sem,  da se je dobro znašel in uspešno opravil vse, kar mu je bilo naročeno. Za konec bi se rad zahvalil ljudem, ki so poskrbeli, da se Jon prikaže v čim lepši luči in da pokaže vse svoje nogometno znanje.''

Med enotedenskim bivanjem v Firencah sta Jon in Mile srečala tudi nekaj zvezdnikov članskega moštva Fiorentine, ki nastopa v najmočnejšem italijanskem prvenstvu: ''Z očetom sva odšla na kosilo, ko so v restavracijo začeli prihajati prvi zvezdniki ekipe. Stevan Jovetič, Mattia Cassani, Artur Boruc in Adem Ljajić. Tudi oni so imeli kosilo v klubski restavraciji. Vsi so bili zelo sproščeni in nobene vzvišenosti ni bilo čutiti. Pri kosilu jih nisem želel motiti, so me pa vsi po vrsti navdušili s svojo sproščenostjo in kako so se zabavali ter uživali v pogovor. Ko so zapuščali restavracijo so jih zunaj s fotoaparati in z željo po avtogramih že čakali navijači,'' je bil navdušen Jon, ki je za konec še dodal: ''Ta teden mi pomeni veliko, saj sem spoznal, kako naporno je in kako trdo moraš delati, da prideš do najvišje ravni. Na koncu bi se zahvalil ljudem, ki so mi uredili vse potrebno in Nogometnemu klubu Domžale, ki mi je pot v Firence tudi omogočil.''
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.