Šport > Nogomet
535 ogledov

Festival zadetkov na slovenskih zelenicah

Aluminij NK Maribor
Odigrane so bile tri tekme tretjega kroga elitne slovenske nogometne lige. Suverena zmaga Maribora, visok poraz Domžal, nadaljevanje Olimpijine krize.

Nogometaši Maribora so v Kidričevem prišli do druge zmage v prvenstvu, Aluminij pa je po dveh zmagah doživel prvi poraz (2:5). Državnim podprvakom se ob širokem kadru ni poznala utrujenost po četrtkovi evropski tekmi. Posebej živahen je bil Jasmin Mešanović, ki je s tremi goli, izsilil je tudi najstrožjo kazen, največ prispeval k uspehu ekipe, ki jo že v četrtek čaka prva tekma četrtega kroga kvalifikacij Lige Evropa proti Glasgow Rangers.

Nino Kouter NŠ Mura Video Šport Messi, Cristiano? Ne, pač pa prekmurski velemojster!

Mariborčani so v prvem polčasu prevladovali in zasluženo vodili, tudi po zaslugi novinca v ekipi Denisa Klinarja, ki je s podajami z desne strani neumorno iskal svoje soigralce v napadu, predvsem Jana Mlakarja in Jasmina Mešanovića. Slednjega je našel v 31. minuti, Mešanović pa je nato s prefinjenim strelom z glavo z leve strani zadel nasprotni del Aluminijevih vrat.

Sicer pa so bili že pred tem izbranci Darka Milaniča kar nekajkrat nevarni, med drugim Mešanović z glavo v 10. minuti, ko je meril previsoko, v 18. minuti je Jan Mlakar bil sam pred Luko Janžekovičem, a žogo zgrešil, minuto pozneje je znova posredoval Aluminijev vratar po poskusu Mešanovića, v 27. minuti pa še po novem strelu Mlakarja z glavo. Janžeković je bil pozoren tudi pri prostem strelu Amirja Derviševića v 30. minuti. Na drugi strani so domači še najresneje zagrozili v 39. minuti, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Francesco Tahiraj, dobro pa je posredoval Jasmin Handanović.

V uvodu drugega polčasa je nase spet opozarjal zelo razpoloženi Mešanović, v 51. minuti je Dervišević zadel prečko, v 52. minuti pa je prav Mešanović podvojil mariborsko prednost, potem ko je malce z leve strani kazenskega prostora unovčil Mlakarjevo podajo. V 58. minuti sta Mešanović in Martin Kramarič zapravila novo mariborsko priložnost, zato pa je Mešanović v 62. minuti poskrbel za najstrožjo kazen, ko je izsilil prekršek Damirja Grgića, ta pa je dobil še rdeči karton. Z bele točke je bil zanesljiv Dervišević. V 77. minuti pa so najstrožjo kazen dobili tudi domači, Luka Uskoković je podrl Ibrahima Mensaha v kazenskem prostoru, z bele točke pa je bil zanesljiv Matic Vrbanec. To je bil sploh prvi zadetek v mariborski mreži na sedmih tekmah te (tudi evropske) sezone.

Toda Mariborčanov to ni posebej ganilo ali zmedlo, že v 84. minuti so spet zadeli in znova je bil strelec Mešanović, ki je z glavo unovčil lepo podajo Dareta Vršiča z leve strani in se tako s tretjim golom povzpel na vrh lestvice strelcev. V 88. minuti je s prostega strela zagrozil še Dino Hotić, toda Janžekovič je žogo pobral iz desnega zgornjega kota svojih vrat. Aluminijev vratar je zatem ustavil še en strel Mešanovića. Ob koncu tekme pa se je med strelce vendarle vpisal še Mlakar, ki je z leve strani zadel po podaji Kramariča, končni izid pa je v tretji minuti sodniškega dodatka postavil Dejan Petrovič, ki je zadel po tleh v padcu.

Olimpija zapravila dva gola prednosti

Olimpija NK Celje | Avtor: Profimedia Profimedia

Nogometaši Olimpije so domače tekmovanje začeli precej slabo, le točka iz prvih dveh tekem pa je bila tudi eden od povodov, da se je moral posloviti prejšnji strateg Ilija Stolica. V vlogi začasnega trenerja je zdaj njegov nekdanji pomočnik Aleksandar Linta, ekipo je prvič vodil na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij Lige Evropa in iztržil neodločen izid, Olimpija pa se je prebila v tretji krog.

Na domači sceni je bila zmaga proti Celjanom skorajda nujna. Ljubljančani so po dveh tekmah brez gola danes sicer hitro prekinili strelsko sušo, nazadnje pa niso izpolnili točkovnega cilja, saj so še drugič v sezoni dobili le eno za neodločen izid (2:2). Celjani so v Ljubljani danes tudi lovili dobre rezultat, saj tudi sami niso najbolje začeli nove sezone in so imeli pred tekmo enako izhodišče kot gostitelji z le eno točko iz dveh tekem.

Denis Klinar Šport Nekdanji član Olimpije odslej za Maribor

Začetek je nakazal, da bo domača ekipa končno prekinila niz slabih prestav in kronično neučinkovitost. Ljubljančani so takoj pritisnili in že v eni prvih nevarnejših akcij tudi zadeli. Asmir Suljić je v sedmi miti prodrl po levi strani in natančno podal v sredino, kjer je na kakšnih desetih metrih žogo z glavo za hrbet nemočnega Metoda Jurharja preusmeril Nik Kapun.

Zadetek je dvignil Olimpijo, domači so kmalu zadeli še drugič. Tokrat je akcijo na desni strani začel Kingsley Boateng, ob robu igrišča preigral celjsko obrambo in podal pred gol, kjer je bil meter pred vrati povsem sam Stefan Savić. Pozneje je imel priložnost še Rok Kronaveter, a je streljal čez gol. V nadaljevanju prvega polčasa pa so Celjani le zadihali in počasi vzpostavili ravnotežje, v 31. minuti pa je Jucie Lupeta spretno izigral obrambo domačih, se izognil prepovedanemu položaju in nato še natančno zadel za znižanje izida.

V drugem polčasu pa so precej boje začeli Celjani. Prevzeli so pobudo, kmalu pa so jo tudi kronali z zadetkom. V kazenskem prostoru je Mario Jurčević zrušil Rudija Požega Vancaša, ki je nato sam postavil žogo na belo točko in enajstmetrovko tudi uspešno izvedel. Isti igralec je imel le tri minute zatem lepo priložnost za popoln preobrat, vendar je vratar Aljaž Ivačič njegov nevaren poskus ubranil. Na drugi strani pa je imela tudi Olimja priložnost, da bi še enkrat prišla do vodstva, toda Kapun je v 61. minuti, ko se je znašel sam kakšnih osem metrov pred Jurharjem, slabo streljal, tako da je žoga končala v vratnici.

Ljubljančani so nakazali, da želijo do zmage, a spet niso bili učinkoviti, čeprav je Linta v igro poslal še Matica Črnica in Dina Štigleca. Tretjemu zadetku pa so bili nato bližje Celjani, v 80. minuti je obrambo domačih preigral Elvedin Džinič, ljubljanski vratar Ivačič pa se je moral še tretjič ta večer zelo izkazati, da je ubranil svoj gol. V razgibani igri je imela vsaka stran do konca še po eno lepo priložnost, za domače je bil nevaren Črnic, pri gostih pa Tilen Pečnik, nazadnje pa sta se morali ekipi zadovoljiti z, glede na potek tekme precej realno, delitvijo točk.

Petarda v domžalski mreži

Fazanerija | Avtor: Jure Banfi/sobotainfo.com Jure Banfi/sobotainfo.com

Vodilni Domžalčani so po nesrečnem izpadu iz kvalifikacij evropske lige nov hladen tuš doživeli še v Fazaneriji, kjer so jih domači črno-beli zasenčili in visoko premagali (5:1). Izbranci Simona Rožmana so v prvih dveh krogih vpisali dve zmagi, tokrat pa so bili svetlobna leta oddaljeni od nje, saj so Ante Šimundža in njegovi igralci pred kar polnimi tribunami izvrstno opravili svoje delo in prišli do pete točke v sezoni.

nogomet Domžale-Široki Liga Evropa Šport Jokić pokopal Domžale, slovo Rudarja

Nogometaši Mure so hitro razveselili svoje navijače, saj so povedli že v šesti minuti. Alen Kozar je podal, Žiga Kous pa je nato z desne strani kazenskega prostora s strelom po tleh žogo spravil v nasprotni del domžalskih vrat. Po malce zmedenem začetku so se Domžalčani nato vse bolj sestavljali v pričakovano obliko, imeli v 17. minuti na voljo indirektni prosti strel iz bližine, toda domača obramba je blokirala poskus Agima Ibraimija.

Kljub boljši igri Domžal pa so do nove izjemne priložnosti prišli črno-beli. Tilen Klemenčič je na robu kazenskega prostora v 29. minuti nepravilno zrušil Luko Šušnjaro, upravičeno dobil rdeči karton, sodnik pa je pokazal na belo točko, čeprav je bil prekršek storjen zunaj kazenskega prostora. Enajstmetrovko je nato izvedel Luka Bobičanec, Dejan Milić pa se je izkazal in strel v svojo desno lepo obranil. Zato pa so Sobočani podvojili prednost v 38. minuti, ko so lepo izigrali obrambo Domžal, ob koncu je Rok Sirk podal v sredino kazenskega prostora, kjer je bil Nino Kouter in brez težav zadel za 2:0.

V drugem polčasu so Domžalčani pričakovano puščali več prostora za protinapade, v 60. minuti pa so domači to unovčili, natančneje Šušnjara po Kouterjevi podaji, ki je prišel na rob kazenskega prostora in ukanil Milića za 3:0. Domžalčani, pri katerih je sodnik izključil trenerja Simona Rožmana, so znižali zaostanek v 68. minuti, ko je tudi po nespretnem posredovanju Deana Šafarića z desne strani zadel Tonči Mujan, ki ima tako kot Mariborov Jasmin Mešanović zdaj tri zadetke na vrhu lestvice strelcev.

Toda muraši so hitro odgovorili, v 72. minuti je Šušnjara prehitel debitanta Kobieja Morrisa in z leve strani matiral Miliča za 4:1. Tik zatem je domžalski vratar izvrstno posredoval po novem poskusu dvakratnega strelca. Domžalčanom pa je v 77. minuti nov in zadnji žebelj v krsto zabil Kouter, ko se je po novem protinapadu znašel sam v dvoboju z Milićem in ga s prefinjenim strelom ukanil za 5:1.

Prva liga TS, 3. kolo:

Aluminij - Maribor 2:5 (0:1)
Vrbanec 76./11m, Petrović 94.; Mešanović 31., 52., 83., Dervišević 62./11m, Mlakar 91.
RK: Grgić (Aluminij) 62.

Mura - Domžale 5:1 (2:0)
Kous 6., Kouter 38., 77., Šušnjara 60., 72.,; Mujan 68.
RK: Klemenčič (Domžale) 29.

Olimpija - Celje 2:2 (2:1)
Kapun 7., Savić 14.; Lupeta 31., Požeg Vancaš 56./11m

Ponedeljek:
Rudar Velenje - Krško
Gorica - Triglav

LESTVICA:
1. Maribor 7 točk
2. Domžale 6
3. Aluminij Kidričevo 6
4. Mura 5
5. Gorica 4 (-1)
6. Celje 2
7. Olimpija Ljubljana 2
8. Triglav Kranj 1 (-1)
9. Krško 1 (-1)
10. Rudar Velenje 0 (-1)

(+/-) - število odigranih tekem glede na ligaške tekmece 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice