Šport > Nogomet
206 ogledov

Evropski velikan zanj plačal rekordno odškodnino, zdaj odhaja brezplačno

Paul Pogba Profimedia
Paul Pogba ne bo podaljšal pogodbe z Manchester Unitedom ter bo tako še drugič rdeče vrage zapustil povsem brezplačno.

Paul Pogba, francoski nogometaš, član zmagovite francoske reprezentance, ki je leta 2018 v Moskvi osvojila naslov svetovnih prvakov, ne bo podaljšal pogodbe z Manchester Unitedom in bo konec junija zapustil Old Trafford, so danes klubsko poročilo povzeli angleški in francoski mediji.

Zaradi odhoda 29-letnika ob izteku pogodbe Manchester United od kluba, v katerega bo francoski vezist prestopil, ne bo dobil odškodnine. Angleži so zanj leta 2016 Juventusu plačali takrat rekordno vsoto 89 milijonov funtov (105 milijonov evrov).

Sprva je cvetel pod taktirko Joseja Mourinha in bil del ekipe, ki je leta 2017 osvojila angleški ligaški pokal in Evropsko nogometno ligo, sam pa je bil izbran za najboljšega igralca Evropske lige.

Vendar pa so se njegovi kasnejši nastopi le redko ujemali s tistimi, ki jih je kazal v reprezentančnem dresu na svetovnem prvenstvu leta 2018, ko je v finalu SP v Moskvi celo zadel za vodstvo Francije proti Hrvaški s 3:1. Francozi so naslov osvojili z izidom 4:2. Težave s telesno pripravljenostjo pa so ga omejile na vsega 27 nastopov v prejšnji sezoni.

"Paul Pogba bo zapustil Manchester United konec junija, po izteku pogodbe," so zapisali v klubski izjavi. Zadnja od njegovih 233 tekem v dresu Uniteda se je končala v deseti minuti poraza na Anfieldu aprila 2022.

Pogba je sicer iz Le Havra prišel v Manchester United leta 2009 kot komaj 16-letni deček, United pa ga je leta 2012 Juventusu prepustil za slab milijon evrov.

V Torinu, kjer je kljub svoji mladosti tekom štirih sezon odigral kar 178 tekem (ter dosegel 34 zadetkov), se je razvil v enega najboljših nogometašev na svetu. S klubom je v vsaki izmed štirih sezon osvojil domače prvenstvo, dvakrat pokal in dvakrat superpokal. Trikrat je bil uvrščen v idealno postavo Serie A, leta 2013 pa je prejel nagrado Golden Boy za najboljšega mladega nogometaša na svetu.

United je tako moral leta 2016 za njegovo vrnitev plačati takrat najvišjo odškodnino na svetu, ki je krepko presegla magično mejo sto milijonov evrov, te vsote pa ni nikoli resnično upravičil, čeprav je za rdeče vrage zbral kar 226 nastopov in 39 zadetkov, s klubom pa je osvojil en ligaški pokal ter Evropsko ligo.

Že pred dvema letoma se je veliko govorilo o tem, da naj bi si Pogba zaradi nezadovoljstva s preskromnimi ambicijami kluba želel Manchester zamenjati za Juventus in Torino. Za selitev Pogbaja k stari dami tako ni več ovir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.