Šport > Nogomet
18 ogledov

Ferguson se vidi v Mourinhu

Jose Mourinho Real Madrid Ajax Liga prvakov Amsterdam EPA
V 16. kolu španske nogometne lige je veliki derbi med Realom in Barcelono pripadel slednji. Katalonci so zmagali s 3:1. V članku preberite obširno dogajanje pred derbijem.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Še dve uri: Mourinho kot nekdaj Ferguson?

Trener Manchester Uniteda Alex Ferguson je priznal, da v Joseju Mourinhu vidi veliko svojih lastnosti. "Prvo leto pri Chelseaju, ko se ga videval tekati ob robu igrišča na Old Traffordu, me je spomnil na moja prva leta pri Aberdeenu, ko sem skakal, krilil z rokami, proslavljal. Smo le ljudje. Čustev ne moremo prikriti, so del nas,“ Fergusona citira knjiga Jose Mourinho, skrivnosti uspeha.

Še pet ur: Barcelona v zadnjih tednih v slabši formi

Barcelona je na gostovanjih v letošnji sezoni vknjižila dve zmagi, tri remije in en poraz. Zabila je osem golov in jih prejela sedem. Na zadnjih petih tekmah so Katalonci trikrat zmagali, enkrat igrali neodločeno in enkrat igrišče zapuščali sklonjenih glav.

Še 6 ur: impresivne Realove številke

Real je neporažen že na 16 zaporednih tekmah, s tem da je oktobra, novembra in doslej decembra 15-krat zmagal. Na Santiago Bernabeuu je v tej sezoni odigral šest tekem, vse je dobil, potem ko je zabil najmanj tri gole. Je edino moštvo v ligi, ki je dobilo vse domače tekme. Prav tako izvrstno pa gre belemu baletu tudi v Ligi prvakov. Tri domače tekme, tri zmage in 13 zadetkov v nasprotnih mrežah. Real je po številu zmag, golov in podaj najboljše moštvo lige. Cristiano Ronaldo je njen prvi strelec s 17 goli. Gonzalo Higuain (12 golov) je najbolj učinkovit, saj za gol povprečno potrebuje manj kot 60 minut igre. Angel Di Maria pa je zbral že 10 asistenc, poroča Realova spletna stran.

Še 7 ur: Rosell kot favorite vidi Madridčane

Predsednika obeh klubov, Realov Florentino Pérez in Barcelonin Sandro Rosell, sta pred tradicionalnim kosilom, ki je uvod večni derbi, spregovorila o nocojšnjem obračunu. Rosell je priznal, da bo Real v soboto favorit, da pa ima Barcelona najboljšega trenerja in igralce na svetu.

"Zaradi lestvice, zaradi stadiona in zaradi statistike je favorit gotovo Real Madrid, ampak imamo najboljšega trenerja na svetu, verjamemo pa, da tudi najboljše igralce in zato bomo skušali razbiti statistiko. Pričakujemo, da bo tekma vzor športnega obnašanja za svet nogometa," je povedal Rosell. Pérez je pristavil: "Na tem nivoju menim, da se lahko zgodi kar koli, a nič še ne bo odločenega. Gotovo bi se bilo zelo pomembno oddaljiti v prvenstvu, obe ekipi pa si želita tudi pustiti dober vtis."

Še 9 ur: slavljenec Higuaín pričakuje "čarobno noč", Villa okužen z "virusom Milito"

Prek Twitterja se je oglasil tudi Realov napadalec Gonzalo Higuaín, ki je prav danes dopolnil 24 let. Argentinec se je na Clásicih že znal vpisati med strelce, tokrat pa svojim navijačem in prijateljem sporoča: "Dober dan prij@atelji. Danes je zelo poseben dam, imam eno leto več, zdaj 24, isti dan pa igramo z Barço! Zato pričakujem čarobno noč! Objemi."

Nekaj Higuaínove forme prav gotovo ne bi škodilo Barceloninemu napadalcu Davidu Villi. Španski reprezentant po vsej verjetnosti sploh ne bo začel tekme na Bernabéu, po tem ko so se že pred tedni razširile govorice, da se je sprl s prvim strelcem in igralcem kluba Lionelom Messijem. Pri katalonski televiziji TV3 so šli še korak dlje: v mitski humoristični oddaji Crackovia, kjer oponašajo večino nogometašev Reala in Barcelone, so razlog za slabo formo Ville našli v slavju po zmagi v finalu Lige prvakov, ko se je še pijan od zmage in zadetka za 3:1 objel z večno poškodovanim Gabrielom Militom, ki je pred sezono zapustil klub. "Villa, razmisli," mu reče Guardiola. "Si storil kaj, kar prinaša smolo? Si hodil pod lestvijo?" Carles Puyol pristavi: "Si se v lanski sezoni slučajno dotaknil Milita?" Villo nato odpeljejo v karanteno.

Takole se na Villin račun šalijo Katalonci:

Še 10 ur: Katalonci pristali v Madridu

Nekaj minut pred 13. uro je letalo Barcelone pristalo na letališču Barajas, od koder se bodo Katalonci odpravili direktno v hotel, kjer jih že nekaj časa pričakuje pomočnik Tito Vilanova. Pilot je let zaključil z naslednjimi besedami: "Veliko sreče nocoj, čeprav je niti ne potrebujete!" Ob izhodu je nogometaše Blaugrane pozdravilo korog dvesto privržencev.

V Madridu so tri dni pred derbijem izvedli zanimiv poskus. Sredi uradne trgovine Reala so na tleh pustili ležati denarnico namišljenega člana Barcelone, skupaj z dvema vstopnicama za tekmo. Privrženci Reala so se izkazali za velike poštenjake, saj je kar 95 % oseb denarnico pustilo pri blagajni. In bili so nagrajeni – z eno pravo vstopnico!

Takole so barcelonsko denarnico vračali v Madridu (video: YouTube):

Še 11 ur: Barçin let prestavljen, Cristiano na Twitterju

"Navdušen sem pred nocojšnjo tekmo, el Clásicom," je prek Twitterja navijačem sporočil Realov zvezdnik Cristiano Ronaldo. Čeprav tekma z Barcelono že nekaj časa ni več samo obračun med Portugalcem in Lionelom Messijem, bo skušal Cristiano nocoj zabiti svoj četrti gol Kataloncem. Zanimivo – vse dosedanje tri je zabil v letu 2011. Skupaj s soigralci je Ronaldo ob 12. uri opravil predviden lažji trening v klubskem trening centru Valdebebas, nato pa odšel nazaj v bližnji hotel, od koder se bodo Madridčani proti večeru podali na stadion Santiago Bernabéu.

Ekspedicija Barcelone naj z letalom okrog 10.30 poletela proti Madridu, a je bil let zaradi megle nad Madridom prestavljen za 35 minut. To je nov zaplet z letalom, ki je moralo po prihodu iz Ekvatorialne Gvineje preživeti deratizacijo, saj so iz Afrike na krovu prileteli tudi številni dolgorepi glodalci. Poleg članov ekipe in direktorjev bodo na letalu tudi številne družine nogometašev. Z Lionelom Messijem naj bi v špansko prestolnico odpotovali prav vsi sorodniki. Pomočnik Tito Vilanova je nekaj pred pol dvanajsto že prispel na madridsko železniško postajo Atocha. Vlak > letalo! Barcelonin čarter naj bi na letališču Barajas pristal okrog 12.25.

Še 12 ur: Vilanova se vrača!

Eden glavnih protagonistov zadnjega Clásica na Camp Nouu, pomočnik trenerja Barcelone Tito Vilanova, se po težki operaciji obušesne slinavke vrača na klop Kataloncev ravno na večnem derbiju. Kot poroča El Mundo Deportivo bo Vilanova skupaj z ženo in članom varnostne službe kluba danes z vlakom odpotoval proti Madridu, saj so mu zdravniki svetovali, da slabe tri tedne po operaciji potovanje z letalom ni najboljša izbira. Na klopi Barcelone se bo Vilanova znova srečal s Joséjem Mourinhom, ki mu je na zadnjem Clásicu (povratna tekma španskega superpokala) porinil prst v oko, Guardiolin pomočnik pa ga je udaril. Oba petelina je oktobra doletela kazen: Vilanova ne bo smel voditi ene tekme superpokala, Mourinho pa dveh.

Še 13 ur: realovce obiskal "Il Bello" Cannavaro

"Veliko presenečenje v hotelu, il bello (lepi, op. a.) Fabio Cannavaro, predvsem velika osebnost. Kakšna sreča, ko sem ga videl," je na Twitterju zapisal Realov branilec Sergio Ramos. Svoje nekdanje soigralce je namreč v hotelu nepričakovano obiskal Fabio Cannavaro, kapetan zmagovite italijanske reprezentance s svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji in nekdanji Realov nogometaš, ki je pred Ramosovim telefonom poziral skupaj s trenutnim madridskim kapetanom Ikerjem Casillasom.

Realov predsednik Florentino Pérez je pred tradicionalnim kosilom s predsednikom Barcelone, Sandrom Rosellom, sodeloval na božični večerji enega izmed Realovih navijaških klubov. "Pričakujem, da bomo zmagali," je pogumno napovedal Pérez. "Želim si, da bi videli dobro tekmo, da bi spoštovali fair-play in da bi navijači znali živeti drug z drugimi. In zato je pomembno obnašanje teh navijačev, ampak tudi vodilnih mož klubov."

Nekaj za navijače Reala (derbi iz leta 2008, ko je morala Barcelona z aplavzom pričakati Real, Madridčani pa si jih domov poslali s 4:1):

Nekaj za navijače Barcelone (derbi iz leta 2009, ko je Pep Guardiola prvič vodil ekipo na Bernabéu - 2:6)

Španska liga, 16. kolo:

Levante : Sevilla

Ob 20.00:
Betis – Valencia

Ob 22.00:
Real Madrid – Barcelona

Nedelja ob 12.00:
Rayo Vallecano – Sporting Gijon

Ob 16.00:
Getafe – Granada
Villarreal – Real Sociedad

Ob 18.00:
Malaga – Osasuna
Zaragoza – Mallorca

Ob 19.45:
Athletic Bilbao – Santander

Ob 21.30:
Espanyol – Atletico Madrid

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.