Šport > Nogomet
1416 ogledov

Fifa Braziliji zagrozila z izključitvijo iz tekmovanj, tako se je ta odzvala

Brazilska nogometna reprezentanca Profimedia
Brazilsko vrhovno sodišče je vrnilo odstavljenega šefa na položaj.

Zapletena pravna bitka za vodenje Brazilske nogometne zveze (CBF) je dobila nov preobrat. Sodnik tamkajšnjega vrhovnega sodišča je odredil vrnitev odstavljenega predsednika Ednalda Rodriguesa na položaj.

Sodnik Gilmar Mendes je s predhodno odločitvijo razveljavil decembrsko odločitev nižjega sodišča in na položaj predsednika nogometne zveze vrnil Rodriguesa, prvega temnopoltega predsednika v zgodovini CBF. Ta se je v zadnjem času soočal s številnimi polemikami tako zaradi pravnih sporov kot slabih rezultatov reprezentance.

"S tem suspendiram učinke sodbe v Riu de Janeiru in odrejam takojšnjo vrnitev vodstva, izvoljenega na generalni skupščini CBF marca 2022, na njihove položaje," je zapisal sodnik Mendes. Njegovo odločitev mora zdaj obravnavati še polno 11-člansko vrhovno sodišče.

Rodrigues je sicer decembra lani ostal brez funkcije, potem ko je nižje sodišče odločilo, da je tožilstvo v Riu s podpisanim sporazumom CBF, ki je tlakoval pot do Rodriguesove izvolitve za predsednika CBF do leta 2026, prekoračilo pooblastila. Primer se sicer vleče že od leta 2017, ko je CBF spremenila pravila volitev brez posvetovanja s predstavniki brazilskih prvoligaških klubov, katerih volilna moč je oslabela.

Po poročanju brazilskih medijev, sta Mednarodna nogometna zveza Fifa in Južnoameriška nogometna zveza (Conmebol) brazilsko zvezo v več pismih opozorili, da bi lahko Braziliji prepovedali udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, če bi se izkazalo, da dovoljuje zunanje vmešavanje v svoje interne zadeve.

Fifa je zagrozila Braziliji in njenim klubom z izločitvijo iz vseh tekmovanj, če bi opravili volitve novega predsednika, preden bi posebna Fifina delegacija preučila celoten položaj glede odstavitve prejšnjega predsednika. Pri Fifi namreč sumijo, da se želi tamkajšnja politika vmešati v delovanje nogometne zveze, kar je najstrožje prepovedano. Delegacija Fife se bo ta teden sestala z Josejem Perdizom, ki je začasno prevzel vodenje, in Rodriguesom ter preučila nastali položaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice