Šport > Nogomet
7548 ogledov

Pretres v nogometu, Fifa grozi Braziliji: "Vrgli vas bomo iz vseh tekmovanj"

Neymar Profimedia
Fifa je pripravljena Brazilijo v primeru vmešavanja tamkajšnje vlade in sodišč v delovanje nogometne zveze vreči iz vseh mednarodnih tekmovanj.

Po poročilih Associated Pressa brazilski nogometni zvezi grozi celo suspenz s strani krovne nogometne organizacije (Fife) zaradi afere okoli odhoda predsednika Ednalda Rodriguesa.

Sodišče v Riu de Janeiru je namreč 7. decembra odstavilo Rodriguesa s pozicije predsednika brazilske nogometne zveze zaradi domnevnih nepravilnosti pri njegovem imenovanju na pozicijo prvega moža brazilskega nogometa.

Odločitev sodišča v Riu de Janeriu sta kasneje potrdili še dve višji instanci, obenem pa so nameravali po hitrem postopku izvesti volitve, s katerimi bi izbrali Rodriguesovega naslednika.

Tu pa se je vmešala Fifa, ki je v odprtem pismu opozorila brazilsko nogometno zvezo, kakšne bi lahko bile posledice, če se odločijo opraviti hitre volitve, preden bi Fifa lahko preučila nastalo situacijo.

V krovni nogometni organizaciji namreč sumijo, da so v delo brazilskega nogometne zveze močno vpleteni brazilska vlada in nekatere tretje strani, kar je po pravilih Fife strogo prepovedano in se lahko kršitelja kaznuje celo z izločitvijo reprezentance in vseh klubov iz mednarodnih tekmovanj.

Fifi namre ni pogodu, da je brazilsko sodišče odgovorno za organizacijo novih volitev za predsednika brazilske nogometne zveze. Poleg tega naj bi do volitev prišlo že v naslednjih 30 dneh.

V pismu so tako vodilni možje Fife poudarili, da bodo ustanovili neodvisno komisijo, ki bo 8. januarja razpravljala okoli incidenta Rodrguesove razrešitve. Če bi se v Braziliji odločili, da pred tem datumom izvršijo volitve, brazilski nogometni zvezi preti suspenz.

Rodriguesov mandat bi sicer moral trajati do leta 2026, po poročanju tamkajšnjih medijev pa naj bi razmišljal o ponovni kandidaturi. Njegov čas na čelu brazilske nogometne zveze je zaznamoval predvsem njegov trud, da bi na klop brazilske nogometne reprezentance pripeljal Carla Ancelottija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice