Šport > Nogomet
994 ogledov

Tako so se Čeferin in kompanija odzvali na odločitev sodišča

Aleksander Čeferin Epa
Uefa je prepričana, da sodba še ne pomeni potrditev superlige.

Evropska nogometna zveza Uefa se je na sodbo sodišča EU v tožbi, ki so jo proti njej sprožili snovalci superlige, odzvala, da ta ni potrditev upravičenosti projekta superlige. Skupaj z Združenjem evropskih klubov in drugimi deležniki je krovna zveza sporočila, da projekt superlige ostaja nezaželen.

Sodišče EU je v današnji sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije. Sodišče EU pa se ni spustilo v ocenjevanje, ali bi moral biti projekt superlige tudi odobren. "Sodišče je bilo zaprošeno za splošno oceno pravil Fife in Uefe in v svoji sodbi ni odločilo v primeru konkretnega projekta," je zapisano v izjavi sodišča.

Da sodba ne predstavlja potrditve superlige, je izpostavila tudi Uefa v svojem prvem odzivu. "Namesto tega ugotavlja zgodovinsko nezadostnost na področju pravil za predhodno odobritev, kar pa predstavlja že zaznano tehnično vprašanje, za katero so bili junija 2022 tudi že sprejeti popravki. Uefa je prepričana v trdnost svojih novih pravil in v to, da ta spoštujejo vse predmetne evropske zakone in pravila."

Kot so še dodali pri Uefi, bodo pred različnimi poskusi odcepitve še naprej branili model evropske nogometne piramide, ki so ga kot svojega potrdili tako nogometni deležniki kot tudi navijači. Krovna zveza je za ob 14. uri sklicala tudi novinarsko konferenco.

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia

Od 12 klubov, ki so leta 2021 napovedali ustanovitev superlige, jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. Ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo projekt.

Uefa vztraja, da je snovalcem tega tekmovanja mar zgolj za lastne žepe in za rešitev težav, ki so si jih ustvarili s prekomernim trošenjem v preteklosti. V javnosti tudi drugi pomembni nogometni deležniki, predvsem organizacije navijačev in vplivno Združenje evropskih klubov (Eca) ostajajo trdno na strani Uefe, s katero so se pred letom dni dogovorili o spremembah lige prvakov, ki bodo stopile v veljavo z naslednjo sezono.

Po objavi povzetka današnje sodbe so tako skupno izjavo podali Uefa, Fifa, Eca, Združenje evropskih lig, sindikat Fifpro Europe, Združenje evropskih nogometnih navijačev in vodstvo španske La Lige. "V Evropi ni prostora za kakršno koli 'superligo'. Športni dosežki so tisti, ki štejejo. Nogomet je za vse. Naj bo tudi odprt za vse," so zapisali.

V ločenem sporočilu za javnost je Eca še zapisala, da je evropski nogomet "enoten bolj kot kadar koli prej". Združenje, ki predstavlja skoraj 500 poklicnih klubov po celi Evropi, je prav tako ob tem izpostavilo, da sodba nikakor ne predstavlja izrecne podpore projektu superlige.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • peter25 21:13 21.december 2023.

    V Angliji stane prenos lige prvakov 29 funtov / mesec. Imajo 2x tekme na mesec, da te se bolj olupijo. Za vecino tekem ti morajo placat, da jih gledas. Se nisem srecal Angleza, ki gleda ligo prvakov. Drago in hkrati ...prikaži več totalna zalost. Raje pogledam zenski nogome na YouTube, Bolj zanimivo, dekleta ne simulirajo in hkrati je zastonj.

Sorodne novice