Šport > Nogomet
202 ogledov

Fifa pripravlja nogometno revolucijo, odloča se med tremi idejami

pokal sp mundial fifa Epa
Tekmovalni sistem nogometnega SP 2026 bo znan šele prihodnje leto.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pred petimi leti odločila, da bo na svetovnem prvenstvu 2026 namesto 32 izbranih vrst nastopilo 48 reprezentanc. Vodja za globalni razvoj pri Fifi Arsene Wenger je med zaključnim turnirjem v Katarju dejal, da bo tekmovalni format mundiala 2026 znan šele prihodnje leto.

Fifa je sprva napovedala, da bo na zaključnem turnirju čez štiri leta v ZDA, Kanadi in Mehiki 48 reprezentanc razdeljenih v 16 skupin s po tremi udeleženci. Mnoge nacionalne nogometne zveze so že raztrgale morebitni tovrstni tekmovalni sistem in ga označile za povsem neprimernega.

"Tekmovalni sistem še ni določen, odločitev o tem bo Fifa sprejela prihodnje leto," je v zvezi s tem dejal Wenger. Triinsedemdesetletni nekdanji trener Nancyja in Monaca ter japonske Nagoye in angleškega Arsenala je dodal, da Fifa razmišlja o treh formatih tekmovanja.

arsene wenger | Avtor: EPA EPA

"Ena od možnosti je, da oblikujemo 16 skupin s po tremi izbranimi vrstami. Preučujemo tudi možnost 12 skupin s po štirimi reprezentancami, tretja opcija pa je, da bi 48 udeležencev razdelili na dve polovici s po 24 ekipami, razdeljenimi v šest skupin s po štirimi reprezentancami, nato pa bi se zmagovalca obeh polovic tekmovanja pomerila v finalu," je dodal Wenger.

Svetovno prvenstvo 2026 bodo v ZDA gostili New York, Boston, Philadelphia, Kansas City, Atlanta, Miami, Dallas, Houston, Los Angeles, San Francisco in Seattle, v Kanadi Vancouver in Toronto, v Mehiki pa Mexico City, Guadalajara in Monterrey.

Nogomet združuje ljudi.

Nogomet danes – navijajte za svojo najljubšo ekipo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice