Šport > Nogomet
17726 ogledov

Srbija izpadla s prvenstva, zdaj se je nanjo spravila še Fifa

Granit Xhaka Profimedia
Fifa je zaradi dogajanja na tekmi s Švico sprožila postopek proti Srbiji.

Disciplinska komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je sprožila postopek proti Nogometni zvezi Srbije zaradi dogajanja na tekmi tretjega kroga skupine G na svetovnem prvenstvu v Katarju proti Švici.

"Disciplinska komisija Fife je sprožila postopek proti Nogometni zvezi Srbije zaradi možnih kršitev 12. člena (neprimerno vedenje igralcev in uradnih oseb), 13. (diskriminacija) in 16. (red in varnost na tekmah)," so sporočili iz Fife. Švica je to tekmo dobila s 3:2. Srbija pa je svetovno prvenstvo končala na zadnjem mestu skupine G z le eno osvojeno točko.

Granit Xhaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Med omenjeno tekmo je uradni napovedovalec na stadionu navijače pozvali, da "ustavijo vse diskriminatorne vzklike in geste." V tistem trenutku ni bilo jasno, kaj je vzpodbudilo ta poziv na stadionu, ampak sledila mu je konfrontacija švicarskega kapetana Granita Xhake s srbskimi reprezentanti.

Xhaka, ki naj bi se domnevno na tekmi prijel za mednožje med sporom s srbskimi rezervisti, je iz družine kosovskih korenin, nekdanje srbske pokrajine z večinsko albansko populacijo, ki je leta 2008 razglasila neodvisnost od Srbije, Beograd pa je noče priznati.

Granit Xhaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Po tekmi je nato dodatno poskrbel za dvignjene obrvi, ko je oblekel dres z imenom Jashari. Gre sicer priimek reprezentančnega kolega Ardona Jasharija, šlo je tudi za njegov dres, a več angleških medijev je ob tem izpostavilo, da gre tudi za priimek enega od ustanovitelje Osvobodile fronte Kosova Adena Jasharija. Xhaka je nato sicer vztrajal, da je želel izpostaviti svojega soigralca.

Srbijo sicer Fifa preiskuje že zaradi sporne zastave, ki so jo v srbskem taboru izobesili v slačilnici pred tekmo z Brazilijo. Kosovska nogometna zveza je zato vložila pritožbo, potem ko so fotografije pokazale srbsko različico zastave z zemljevidom, na katerem je Kosovo del Srbije, in z napisom "ni predaje".

 

V Fifinem disciplinskem postopku tudi Urugvajci

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pa je odprla disciplinski postopek tudi zoper urugvajske reprezentante Edinsona Cavanija, Joseja Mario Gimeneza, Fernanda Muslero in Diega Godina, ki so se po tekmi z Gano, ta je pomenila odhod Urugvaja s svetovnega prvenstva v Katarju, neprimerno obnašali ob odhodu z igrišča.

Urugvajska nogometna reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Jezni urugvajski nogometaši so po koncu tekme, ki so jo Južnoameričani sicer dobili z 2:0, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje iz skupine, obkolili sodnika Daniela Sieberta, ki so mu očitali slabo sojenje, med drugim so dvakrat neuspešno zahtevali enajstmetrovko. Petintridesetletni Cavani pa je zatem še jezno prevrnil monitor, na katerem si glavni sodnik ogleduje posnetke pri posredovanju Vara.

Ob disciplinskih kaznih za igralce pa bo morebiti kaznovana tudi urugvajska zveza zaradi neprimernega vedenja.

Komentarjev 2
  • Ender3 18:57 05.december 2022.

    Bilo je pričakovano, da bodo šipci provocirali. Ti so Srbom nevralgična točka.

  • Pišmevuh 18:34 05.december 2022.

    Tak je. Fifa mora pristaviti lonček, da jih bo Amerika pohvalila. Šiptari so brezmadežni.

Sorodne novice