Šport > Nogomet
745 ogledov

Šov 23-letnega velezvezdnika za preboj v četrtfinale

Kylian Mbappe Profimedia
Rekorder Giroud in Mbappe poslala branilce naslova Francoze v četrtfinale SP.

Francoska nogometna reprezentanca je v Dohi v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Poljsko s 3:1 (1:0) in se prebila v četrtfinale. 

Branilci naslova Francozi, ki niso izgubili tekme v osmini finala, odkar so jo uvedli leta 1986, so niz neporaženosti proti Poljski podaljšali na osem tekem, Poljaki pa so na 17. medsebojnem obračunu ostali pri treh zmagah.

Francozi so odločneje začeli tekmo, v 13. minuti je prvič nevarneje meril Aurelien Tchouameni, v 17. pa Ousmane Dembele, na pravem mestu pa je bil obakrat morda celo najboljši vratar tega prvenstva Wojciech Szczesny. V 21. minuti je na drugi strani od daleč poskusil poljski zvezdnik Robert Lewandowski in za malo zgrešil cilj.

Potem ko se je zdelo, da so Poljaki vendarle malce umirili Francoze, pa je imel Olivier Giroud v 29. minuti priložnost za vodstvo, a je zgrešil iz bližine, bil je za las prekratek ob podaji Dembeleja na drugo vratnico. Po izenačeni predstavi in tudi nekaj poljskih polpriložnostih je Szczesny v 36. minuti obranil tudi poskus Kyliana Mbappeja, so pa imeli v 38. minuti dotlej najlepše priložnosti na tekmi Poljaki.

Ti so v isti akciji v kazenskem prostoru zaporedoma sprožili tri strele, dva Piotr Zielinski, enkrat se je izkazal vratar Hugo Lloris (s 142. tekmo se je izenačil z Lilianom Thuramom na vrhu francoske lestvice števila reprezentančnih nastopov), enkrat je obramba strel blokirala, zadnjega pa Jakub Kaminski, vendar je Raphael Varane žogo izbil z golove črte. Kaminski je neuspešno poskusil tudi v 45. minuti.

Vmes pa so v 44. minuti povedli Francozi. Po Mbappejevi podaji se je v kazenskem prostoru dobro znašel Giroud in dosegel svoj 52. gol v francoskem dresu ter tako postal rekorder. Doslej si je naslov najboljšega strelca delil s Thierryjem Henryjem.

Olivier Giroud | Avtor: Profimedia Profimedia

V uvodu drugega dela so spet prevladovali Francozi, ki so prihajali do kazenskega prostora Poljakov, nato pa jim je vedno nekaj zmanjkalo, tudi Giroudu v 65. minuti, ko je iz bližine žogo poslal mimo vrat.

Zdaj tudi uradno Šport Nič od sanjskega finala v Katarju Lionel Messi s sogiralci Gavči med 8 Šport Argentinci na krilih nogometnega velemojstra upravičili vlogo favoritov

So pa izbranci Didierja Deschampsa unovčili nekaj več prostora, ki so ga puščali Poljaki ob jalovem poskusu lovljenja izenačenja, v 74. minuti so izpeljali protinapad, Dembele je podal na levo stran do popolnoma osamljenega Mbappeja, ki je nameril in žogo s 15 metrov poslal pod prečko za 2:0. Isti igralec je znova udaril v 90. minuti, ko je s podobnega položaja žogo poslal v nasprotni zgornji kot poljskih vrat. Obakrat je bil popolnoma nemočen tudi odlični Szczesny.

Kylian Mbappe | Avtor: Profimedia Profimedia

Tik pred koncem tekme so Poljaki po igranju z roko Dayota Upamecanoja dobili najstrožjo kazen, to je sprva zelo slabo izvedel Lewandowski, tako da je Lloris strel obranil, a je prehitro stopil z golove črte, tako da je poljski napadalec dobil novo priložnost, ki jo je unovčil za kozmetičen popravek izida.

V ponedeljek bosta v osmini finala tekmi Japonska - Hrvaška in Brazilija - Južna Koreja, v torek pa še Maroko - Španija in Portugalska - Švica. Četrtfinale sta si že v soboto zagotovili Nizozemska in Argentina.

Komentarjev 1
Sorodne novice