Šport > Nogomet
262 ogledov

Drama: Urugvajci kljub zmagi v solzah, Južna Koreja v deliriju

Katar 2022 Profimedia
Urugvaj premagal Gano, slovo obeh s SP. Južnokorejci v sodnikovem dodatku do napredovanja.

Urugvajska nogometna reprezentanca je v 3. krogu predtekmovanja na svetovnem prvenstvu v Katarju v Al Vakri premagala Gano z 2:0 (2:0). Obe ekipi pa se poslavljata od mundiala, saj si je Južna Koreja z zmago nad prvouvrščeno Portugalsko na preostali tekmi H skupine zagotovila drugo mesto v skupini.

Urugvaj je v dvoboju z Gano sicer v prvem polčasu zasluženo prišel do želene prednosti, ko je dvakrat zadel Giorgian De Arrascaeta, Ganci pa so še pri 0:0 zapravili enajstmetrovko. V drugem polčasu so imeli oboji svoje priložnosti, ki pa jih niso izkoristili, tako da je Urugvaj v skupini končal na tretjem, Gana pa na četrtem mestu.

Čeprav so imeli Urugvajci v uvodu več napadalnih ambicij, so Ganci v 16. minuti prišli do strela, Jordan Ayew je sprožil, vratar Sergio Rochet je bil na pravem mestu, po odbiti žogi pa je podrl Mohammeda Kudusa pred vrati, nakar so sodniki pregledali posnetek za morebitno enajstmetrovko in jo tudi dosodili.

Z bele pike je v 21. minuti streljal Andre Ayew, toda to izvedel slabo, tako da je Rochet strel obranil in spomnil na bolečino Gancev s SP 2010, ko so prav proti Urugvaju zapravili enajstmetrovko za preboj v polfinale.

Kmalu zatem je bil blizu gola Urugvaj, a je Mohammed Salisu pred golovo črto izbil žogo po strelu Darwina Nuneza.

V 27. minuti so Urugvajci vendarle povedli. Po podaji z desne ganskim branilcem ni uspelo izbiti žoge, ki je končala pri Luisu Suarezu. Ta je streljal, Lawrence Ati Zigi je žogo odbil, a le do De Arrascaete, ki jo je iz bližine z glavo poslal v mrežo.

Giorgian De Arrascaeta | Avtor: Profimedia Profimedia

Član Flamenga, ki je igral drugič na tem SP in prvič v prvi postavi, je v 32. minuti še podvojil prednost, ko je bil uspešen z volejem z leve strani kazenskega prostora.

Po boljšem ganskem začetku drugega dela so Urugvajci zahtevali najstrožjo kazen zaradi domnevnega prekrška nad Nunezom, a je po slabi uri igre in pregledu posnetka niso dobili, v 65. minuti je Facundo Pellistri zgrešil iz bližine, Federico Valverde pa je v 70. z volejem s 30 metrov žogo poslal v naročje ganskega vratarja.

Ganci so v 79. minuti zapravili priložnost za zmanjšanje zaostanka, ko je zgrešil Antoine Semenyo, v 81. pa je Rochet dobro posredoval po močnem Kudusovem strelu. V živčni končnici, Urugvajci so izvedeli, da je Južna Koreja povedla proti Portugalski, so bili oboji še nekajkrat nevarni, v 97. minuti pa je Sebastian Coates zapravil zadnjo priložnost za urugvajsko napredovanje.

Južnokorejci z več doseženimi goli med 16

Južne Koreje je premagala Portugalsko z 2:1 (1:1) in se prebila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Prvo mesto v tej skupini je vseeno osvojila Portugalska s šestimi točkami, Južna Koreja pa je - ob enakem zbiru točk v primerjavi z Urugvajem - osvojila drugo mesto zaradi večjega števila doseženih golov. Obe reprezentanci sta skupinski del namreč končali s štirimi točkami. Korejsko razmerje danih in prejetih golov je v prvem delu tekmovanja znašal 4:4, urugvajsko 2:2, njun medsebojni dvoboj v uvodnem krogu pa se je končal brez golov.

Po tekmovalni plati so "sproščeni" Portugalci, ti so si napredovanje zagotovili že po dveh tekmah, že svojo prvo priložnost na stadionu Education City kronali z golom. Po lepi akciji in podaji Dioga Dalota z desne strani je Ricardo Horta iz neposredne bližine zadel za 1:0.

Korejci so v 17. minuti prek Kim Jinsuja dosegli izenačujoči gol, a je bil po posredovanju Vara razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, le deset minut kasneje pa je bilo pri njihovem zadetku "vse čisto". Po kotu z leve strani se je žoga odbila do osrednjega branilca Kim Younggwona, ki jo je iz neposredne bližine spravil v mrežo portugalskega vratarja Dioga Coste.

Katar 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

Cristiano Ronaldo Katastrofa Šport Ronaldo s to napako odločilno vplival na razplet skupine

V končnici prve polovice so najprej zagrozili Korejci, strel njihovega prvega zvezdnika Son Heungmina z 20 metrov pa Costi ni povzročil prevelikih težav.

Še bolj nevarni akciji so uprizorili Portugalci: po strelu Vitinha se je izkazal vratar Kim Seunggyu, njihova "prva violina" Cristiano Ronaldo, ki še vedno lovi izenačenje rekordnega dosežka Eusebia po številu golov na svetovnih prvenstvih, pa po odbitku žoge ni spravil v azijsko mrežo. Dve minuti kasneje je z roba kazenskega prostora zagrozil še Horta, a se izid ni spremenil.

Portugalci so v drugi polovici tekme nadzorovali dogajanje na zelenici. Korejci so se trudili po svojih najboljših močeh in skušali doseči zmagoviti gol, ki bi jim navrgel napredovanje med 16, svoj cilj pa so izpolnili v prvi minuti sodnikovega dodatka.

Po bliskovitem nasprotnem napadu je Son podal globinsko žogo do Hwang Heechana, ki je z golom odrešitve svoje soigralce popeljal v osmino finala.

Katar 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice