Šport > Nogomet
219 ogledov

Fiorentina zahteva sankcije: "Sramotna epizoda!"

Joe Barone Epa Joe Barone
Tekmo elitne italijanske lige med Fiorentino in Atalanto so zaznamovale rasistične žaljivke.

Vodstvo italijanskega nogometnega prvoligaša Fiorentine zahteva sankcije zaradi rasističnih zbadljivk na nedeljskem gostovanju v Bergamu, uperjenih proti lastniku kluba Roccu Commissu. Ekipa iz Firenc je proti Atalanti klonila z 0:1.

Generalni direktor kluba Joe Barone je v sporočilu za javnost obsodil "sramotno epizodo" in "nesprejemljivo situacijo", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju italijanskih medijev je bil 72-letni Commisso, rojen v Kalabriji povsem na jugu italijanskega škornja, preden se je priselil v New York, kjer je obogatel, tarča navijaških pesmi, ki so se norčevale iz njegovega porekla z juga Italije.

Rocco Commisso | Avtor: Epa Rocco Commisso Epa

V državi, ki je globoko razdeljena na industrijski sever in obubožani jug, slogani in pesmi, namenjeni prebivalcem tako imenovanega mezzogiorna, kot Italijani imenujejo jug države, veljajo za primere "ozemeljske diskriminacije" in se ocenjujejo enako resno kot rasistična dejanja.

"Danes smo bili priča sramotni epizodi ne le enega posameznika, ampak cele skupine ljudi. Borili smo se proti rasizmu v ZDA, danes pa v Italiji doživljamo enako nesprejemljivo situacijo," je dejal Barone in dodal, da je "zgrožen nad tem, kar se je zgodilo na tribunah stadiona v Bergamu".

Fiorentina zahteva takojšnje posredovanje vodstva italijanskega nogometnega prvenstva serie A ter tudi nacionalnega olimpijskega komiteja (Coni) in vlade.

"Pričakujemo ostre kazni," so sporočili iz tabora vijoličastih.

Avgusta je 15.000 evrov kazni prejela tudi Fiorentina, saj so nekateri njeni navijači skandirali, naj izbruhne Vezuv, vulkan nad Neapljem, glavnim mestom na jugu, s čimer je glavna tarča "ozemeljske diskriminacije". Napev je tako priljubljen med italijanskimi nogometnimi navijači, da je končal celo na kanalu za pretakanje glasbe Spotify.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice