Šport > Nogomet
12 ogledov

Gorica nima denarja, mlade pač

prva liga olimpija ljubljana hit gorica stožice mevlja čadikovski Anže Petkovšek
Goriški nogometni klub je pred izjemno težavno sezono, v kateri bo glavni cilj bržkone preživetje. Vendar ima v rokah pomembnega aduta: nogometaše, ki so bili v prejšnji sezoni premočno državni prvaki.

Gorica ima v svojih vitrinah kar štiri naslove državnega prvaka in dve pokalni lovoriki. Klub je bil vselej znan po odličnem delu z mladimi, iz njene nogometne šole izhajajo številni reprezentanti in drugi odlični nogometaši, omenimo le imeni Valterja Birse in Tima Matavža, ki je – mimogrede – znova v prvi ekipi PSV, potem ko je bil za kratko poslan v drugo. Redko pa so gledalci res stopili ob bok klubu in trumoma prihajali v goriški športni park. Nogomet je bil leta tesno povezan z igralniškim gigantom Hitom, njegove težave so se prenesle tudi na zelenico. Hitov odhod je Goričane pahnil v bitko za preživetje. Spisek odhodov pred sezono, ki se za Gorico začne v soboto s tekmo z Mariborom, je dolg. Prometa v nasprotni smeri pa praktično ni bilo, če odštejemo plejado mladincev, ki so sicer v zadnji sezoni s kar 22 zmagami na 30 tekmah prepričljivo osvojili naslov državnega prvaka, kar je velik klubski kapital.

Eden redkih nosilcev igre, ki – za zdaj – še ostaja Goričan, je Vito Plut. Belokranjski napadalec je bil lani s 17 goli prvi klubski strelec in tretji v ligi. "Seveda se bolj spogledujem z odhodom. Ve se, da je stanje slabo. Tudi v klubu se mi zdi, da delajo vse za mojo prodajo, ki je tudi moja prioriteta. Pogodbo imam še za tri leta in klubu bi pripadla odškodnina," pravi 24-letnik, ki si želi predvsem v tujino.

Vseeno položaj v Gorici ni tako katastrofalen, kot nekateri menijo, bodri Plut: "Takšne krize spet ni. Plače zamujajo kakšna dva meseca. Dobili smo nekaj nakazil za nazaj. Kot berem, je tudi drugje stanje slabo. Pri nas ni tako kritično. Na treningih delamo po svojih najboljših močeh. Priprave so potekale dobro, pripravljamo se na sobotno tekmo proti Mariboru. Verjamemo, da lahko presenetimo in vzamemo tri točke. Seveda pa bi bili ob vsem, kar se dogaja, zadovoljni tudi z eno." Kaj pa bojazen o smrti kluba? "Gorica vsekakor lahko preživi. Berem, da naj bi prišli neki tuji investitorji. Ne vem. Verjamem, da bo Gorica ostala v prvi ligi. In da ne bo propadla. Tega se po mojem mnenju ne gre bati."

Prihodi in odhodi:

Odhodi: Aris Zarifović, Franklin Vicente, Goran Galešić, Boris Mijatović, Dalibor Stojanović, Andrej Komac, Rok Buzeti, Nebojša Kovačević in Danjel Rakušček

Prihodi: Jan Dornik, Robi Jakovljevič, Boštjan Frelih, Marko Rojc, Sandi Bremec, Taulant Kadrija, Ivo Devetak in Alen Pavič (vsi omenjeni so bili v lanski sezoni člani mladinske ekipe, ki je osvojila naslov državnih prvakov)

Prijateljske tekme:

WAC/St. Andra : Gorica 0:0
Rijeka : Gorica 2:0 (0:0)
Gorica : Istra 1961 1:4 (0:2)
Wacker Innsbruck : Gorica 3:2 (0:1)
Gorica : Luka Koper 2:2 (1:2)
Gorica : Alpina 7:0 (4:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.