Šport > Nogomet
34 ogledov

Ševilka 20 Unitedu prinesla 20. naslov

manchester united aston villa premier league anglija liga prvenstvo carrick
1/44
Reuters
Manchester United si je z zmago proti Aston Villi (3:0) zagotovil jubilejni 20. naslov v angleški Premier League. Rdeči vragi imajo štiri tekme pred koncem 16 točk prednosti pred mestnim tekmecem Manchester Cityjem. Glavni junak tekme, ki je samo še potrdila letošnjo prevlado Uniteda, je s hat-trickom postal Robin van Persie.

Manchester United slavi 20. naslov angleškega prvaka, ki ga je formalno potrdil s prepričljivo zmago proti Astonu Villi (3:0). Vse tri gole je že v prvem polčasu dosegel Nizozemec Robin van Persie, ki je tako po številu zadetkov prehitel tudi Luisa Suáreza.

Van Persie, ki so ga številni videli kot edino razliko med Unitedom in zasledovalci, je teorije na ponedeljkovi tekmi morda celo deloma potrdil s fantastično predstavo, ki je poleg hat-tricka vključevala tudi enega izmed golov sezone in reševanje zadetka nasprotnika s svoje golove črte.

29-letni Nizozemec je pred letošnjo sezono zapustil Arsenal, klub, za katerega je navijal od otroštva, pri katerem pa je osvojil vsega en pokal (pokal FA), želja po trofejah pa se mu je pri Unitedu izpolnila že v prvi sezoni. Na Stadionu Emirates, kjer že leta poslušajo obljube po boju za naslov, se bo tako svojim nekdanjim navijačem v naslednjem kolu predstavil kot prvak Anglije.

Najlepši gol stoletja

V igri je bilo tudi veliko simbolike - Van Persie je celo sezono nosil dres s številko 20, ki je Unitedu na koncu v veliki meri tudi prinesla naslov številka 20. Na večni lestvici je rdeče ta naslov od starih rivalov Liverpoola oddaljil že na dva razlike kot najtrofejnejši klub Anglije.

Otrok Feyenoorda je po vodilnem zadetku za 1:0 kasneje osupnil Old Trafford z enim najlepših golov zadnjih let, ko je dolgo podajo Wayna Rooneyja čez svoj hrbet pričakal z izjemnim volejem, žoga pa je mimo Brada Guzana poletela v mrežo Ville.

Van Persie Ferguson Manchester United Aston Villa Premier League Anglija liga pr | Avtor: EPA EPA
Njegov trener Sir Alex Ferguson je zadetek po tekmi označil celo za najboljšega v stoletju, medtem ko je bil Van Persie, ki se je po odhodu z Nizozemske veselil prvega ligaškega naslova, bolj skromen.

Ferguson: "Spomnil me je name"

"Je eden najboljših, ampak ni bilo niti pomebno, kdo ga je zabil. Wayne mi je podal neverjetno žogo, edino, kar sem moral storiti, je bilo ujeti pravi čas in jo dobro zadeti. Izvrstno je šla notri, ampak bolj pomembno je, da smo zmagali," je po tekmi za Sky Sports dejal Van Persie.

"Neverjetno je, da nam je naslov prinesel igralec s številko 20. To je tudi 13. naslov v Premier League, nocoj je bilo res veliko naključij," je razlagal Ferguson. "Ampak zame drugi gol ni bil le gol sezone, ampak stoletja. To je bil fantastičen strel. Malce me je spomnil name, ampak ne spomnim se, kdaj. Res je bil neverjeten. Njegova forma v prvih šestih mesecih je bila neverjetna. Nato je imel tisto obdobje, ko ni zadeval, potem pa sem si pri enajstmetrovki proti Liverpoolu mislil: 'Spet je oživel!' Nocoj je bil neverjeten, izjemen."

Legendarni Sir Alex se je spomnil tudi na dva svoja najbolj zvesta sinova, Ryana Giggsa in Paula Scholesa, ki sta se pri častitljivih 39 oziroma 38 letih veselila nove ligaške zvezdice. Giggs (13) jih je v Premier League (od leta 1992, ko je bila liga ustanovljena dalje) osvojil toliko, kot Arsenal angleških naslovov v celotni zgodovini kluba.

Giggs je norec. Unikaten norec.

"Ryan Giggs, dragi moji, on je norec, unikaten norec," je dejal Ferguson. "Fenomenalen mož. Srečni smo lahko, da imamo njega in Paula Scholesa, blagoslovljen si kot trener, da ju imaš. Lahko samo pogledaš, kakšno srečo si imel. Tu so tudi druge sestavine, ampak srečen sem, da jih imam.

Konstantnost naših predstav v zadnjih 20 letih je bila neverjetna. Najlažje je reči, da so prejšnje ekipe boljše od te, nostalgija se poigra z glavami ljudi. To delaš tudi sam. Praviš si: 'Stvari niso več takšne, kot so bile takrat, ko sem bil še fant.' Ampak to je nostalgija. Sladko je, ni pomembno, kako ga osvojiš, konstantnost je bila fenomenalna. Izpolnili smo pričakovanja. To bi morda lahko bila naša najboljša ekipa do sedaj. Veliko je mladih, veliko se jih bo še izboljšalo, to pričakujem.

Ta klub se nikoli ne preda. Od Sira Matta Busbyja, nesreče v Münchnu, do ponovnega sestavljanja moštva in zmage v evropskem pokalu, to vam pove nekaj o zgodovini Uniteda. Vsak igralec, ki pride v klub, mora imeti to vgrajeno."

Vsega konec že v prvem polčasu

Van Persie je že v prve pol zapečatil usodo gostov iz Birminghama, ko je kar trikrat premagal gostujočega vratarja in Unitedu pomagal do jubilejne ligaške lovorike. Rdeči vragi so na Old Traffordu povedli v drugi minuti, ko je po predložku Rafaela da Silve žogo v smeri Van Persieja posredoval Giggs in gostujoči čuvaj mreže je bil prvič premagan.

Nizozemec bi lahko minuto kasneje povišal na 2:0, vendar je bil z nenatančen z volejem po podaji Antonia Valenice. Van Persie je bil vsepovsod in dobrih deset kasneje ga je lepo našel Rooney, tokrat pa je bil volej nekdanjega nogometaša Arsenala bolj natančen in United je povedel 2:0. Še pred koncem prvega polčasa je Van Persie po kombinaciji z Giggsom zadel še enkrat in domači so se na odmor podali z ogromno prednostjo.

V drugem polčasu je imel priložnost za zadetek Christian Benteke, potem ko je Rooney izgubil žogo blizu svojega kazenskega prostora, vendar je njegov strel ukrotil David de Gea. Slednji je ubranil tudi poskus Karima El Ahmadija, priložnost za popoln zaključek pa je zastreljal Šindži Kagava.

Angleško prvenstvo, 34. kolo:

Manchester United : Aston Villa 3:0 (3:0)
Van Persie (2, 13, 33)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.