Šport > Nogomet
23 ogledov

Suárez zakrivil enajstmetrovko, grizel in zabil v 96. min.

arsenal fulham mertesacker berbatov
1/27
EPA
Liverpool je doma v 96. minuti prišel do točke proti Chelseaju. Tottenham je s tremi goli v šestih minutah matiral Manchester City, tudi Arsenal je pri Fulhamu prišel do pomembne zmage v boju za Ligo prvakov. West Ham si je najbrž dokončno zagotovil obstanek in v težave spravil Wigan, od elite pa se poslavljata danes ponovno poražena QPR in Reading.

Tekma na Anfieldu med Liverpoolom in Chelseajem je bila nabita s čustvi, kontroverznimi potezami in presenetljivimi preobrati. Domači navijači so toplo sprejeli svojega nekdanjega stratega Rafaela Beniteza, njegovo ime so vzklikali skozi celoten prvi polčas. Skandiralo se je tudi ime Anne Williams, saj je aktivistka za razjasnitev tragedije na Hillsboroughu umrla v preteklem tednu.

Reds so začeli bolj odločno in napadalno, toda povedel je Chelsea, potem ko je Oscar na prvi vratnici po kotu Juana Mate preusmeril žogo mimo Pepeja Reine. Španski vratar bi skoraj zakrivil katastrofalen gol, ko je slabo posredoval po strelu Davida Luiza, toda uspel se je rešiti v zadnjem trenutku. Domači so dvakrat zapretili prek Luisa Suareza, obakrat je bil na mestu Peter Čech.

Sturridge pokazal svojo vrednost bivšim

Na začetku drugega polčasa je Brendan Rodgers v igro poslal Daniela Sturridgea in nekdanji napadalec Chelseaja se mu je hitro oddolžil. Najprej je pripravil priložnost Stevenu Gerrardu, nato pa z izjemnim strelom stresel okvir gola gostov. Že v 52. minuti je Sturridge po predložku Suareza izenačil na 1:1.

Izid je ostal poravnan le pet minut, saj je Suarez v svojem kazenskem prostoru igral z roko, z bele točke je bil natančen Eden Hazard. Najbolj sporen trenutek tekme je prišel na vrsto sredi drugega dela, ko je Suarez ugriznil v roko Branislava Ivanovića, kar pa je sodnikom ušlo. Urugvajec se je podobnih prijemom posluževal že pri Ajaxu, kjer je bil zaradi enakega incidenta proti PSV takrat kaznovan kar s sedmimi tekmami prepovedi nastopanja.

Do konca tekme je Liverpool pritiskal in ko je Jonjo Shelvey v zadnjih minutah strel poslal mimo gola, je kazalo na pomembno zmago Chelseaja. Toda v 96. minuti je Sturridge z desne strani poslal predložek na glavo Suareza, Urugvajec pa je zabil za izenačenje.

Tottenham kot Jugoslavija leta 2000

Na stadionu White Hart Lane sta se pomerila Tottenham in Manchester City, domači pa so po zaslugi treh golov v šestih minutah ostali pretendenti za tretje mesto in direktno uvrstitev v Ligo prvakov. Njihov povratek je spomnil na tekmo med Slovenijo in Jugoslavijo na Euru 2000, ko je našim nekdanjim sodržavljanom v šestih minutah prav tako uspelo zabiti tri gole in tako izbrancem Srečka Katanca preprečili prvo zmago na velikih tekmovanjih.

defoe kompany tottenham manchester city | Avtor: EPA EPA
Začetek srečanja je bil zelo pester in že v četrti minuti je Carlos Tévez spravil žogo za hrbet obrambe Spursov, tam jo je pričakal James Milner in zavrnil okroglo usnje do Samirja Nasrija, slednji pa je z volejem domače popeljal v vodstvo.

Edino pravo priložnost za domače v prvem polčasu je zapravil Kyle Walker, Joe Hart je zaustavil njegov poizkus. Zatem je City spet prevzel vajeti igre v svoje roke in Edin Džeko ter Nasri sta vsak zapravila po eno priložnost, prvi je nastreljal Huga Llorisa, drugi pa zgrešil okvir in prvi del se je končal z minimalnim vodstvom gostov.

Preobrat v šestih minutah

V nadaljevanju so domači po dobrih petnajstih minutah začeli pritiskati proti golu Harta in trud se jim je obrestoval v 75. minuti, ko je Gareth Bale, ki se je vrnil v prvo enajsterico Ostrog, s predložkom na drugi vratnici našel Clinta Dempseya, ki je iz bližine izenačil.

Domači so nadaljevali v naletu in štiri minute kasneje je Lewis Holtby zaposlil Jermaina Defoeja, slednji pa se je otresel Vincenta Kompanyja in s strelom v daljši kot Spurs spravil v prednost.

Dobri dve minuti kasneje je bila tekma odločena, ko je Tom Huddlestone dobro povlekel žogo in jo nato oddal do Balea, Valižan pa je preko Harta zabil za pomembne tri točke, ki Tottenham ohranjajo v enakovrednem boju s Chelseajem in Arsenalom za neposredno uvrstitev v Ligo prvakov.

Veliki Nemec za velike tri točke

Takoj na začetku tekme med Fulhamom in Arsenalom so zapretili domači, Urby Emanuelson pa s podajo pred golom ni našel Dimitra Berbatova. V 11. minuti je Theo Walcott s prostega strela poslal predložek pred vrata, toda Laurent Koscielny ni zadel.

Le minuto kasneje je za razburjenje poskrbel Steve Sidwell, ki je, kot se mu je že pogosto zgodilo, s podplatom divje startal na gleženj Mikela Artete in si prislužil direktni rdeči karton. Nekdanji igralec Readinga in Chelseaja se je ravno za obračun s Topničarji vrnil po suspenzu treh tekem.

V 21. minuti so Kočarji izpeljali hiter protinapad, tokrat je Emanuelson dobro zaposlil Berbatova, njegov poizkus z desne strani je odbil Wojciech Szczesny. V naslednjih minutah so se domači povsem enakovredno kosali z gosti, v 35. minuti pa je ekipa iz severnega Londona vendarle zapretila, ko se je dobro obrnil Olivier Giroud, zadel pa je daljšo vratnico gola Marka Schwarzerja.

Pet minut kasneje je Emanuelson poskusil z roba kazenskega prostora, Szczesny je žogo odbil v kot. Dve minuti pred koncem polčasa pa je četa Arsèna Wengerja le povedla, čeprav tok igre ni nakazoval na to. Walcott je še en prosti strel poslal na drugo vratnico, tam je bil najvišji Koscielny in žogo zavrnil pred obličje gola, kjer se je znašel Per Mertesacker in z glavo žogo preusmeril v prazno mrežo ter tako postavil izid prvega polčasa.

Precej mirno nadaljevanje tekme

mertesacker fulham arsenal | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu je bil tempo precej nižji kot v prvem. Gostje so z igralcem več "stopili na žogo" in tudi v fazi napada pazili na potencialne luknje v svoji obrambi. Domači tako niso uspeli priti do obetavnejšega protinapada, Topničarji pa si prav tako niso priigrali lepše priložnosti. Enkrat je slabo podal Santi Cazorla in tako onemogočil priložnost Walcotta, na drugi strani pa Kočarji niso znali izkoristiti gneče pred vrati Arsenala v 64. minuti.

V 77. minuti je Fulham dobil prosti strel z ugodnega položaja, dobro je ustrelil Brian Ruiz, odbitek je v mrežo pospravil Stanislav Manolev, toda pomočnica sodnika Sian Massey je upravičeno dvignila zastavico zaradi prepovedanega položaja. Domači so kljub igralcu manj pritisnili, Arsenal pa ni zmogel zabiti gola, ki bi dokončno odločil tekmo.

V 89. minuti si je nepreviden start privoščil Olivier Giroud in tudi on je dobil direkten rdeči karton. Kljub izenačenim močem pa Kočarji niso uspeli izenačiti in gostje so se lahko veselili pomembne zmage v boju za Ligo prvakov.

Di Canio preporodil Črne mačke

Italijanski trener Paolo Di Canio je prvič vodil tekmo svojega Sunderlanda na domačem Stadionu luči in Črne mačke so premagale Everton (1:0), potem ko jim to ni uspelo na prejšnjih 17 tekmah. Domači so srečanje bolje začeli in imeli žogo več v svojih nogah, v prednost pa jih je spravil lep strel Stephana Sessegnona z roba kazenskega prostora, strelcu je podal razpoloženi Sebastian Larsson.

V drugem polčasu so pobudo prevzeli Toffees, ki so dominirali na sredini terena. Proti koncu so imeli gostje žogo precej več v svoji posesti, vendar so večinoma poizkušali z visokimi žogami na Nikico Jelavića, toda hrvaški napadalec v dveh primerih ni bil dovolj natančen. Domači so tako z odločnostjo vzdržali in se veselili izjemno pomembne zmage v boju za obstanek.

Slovo QPR, Wigan in Newcastle v težavah

redknapp stoke qpr | Avtor: Reuters Reuters
Na Upton Parku je West Ham z zmago praktično že ostal v Premier ligi, poraženi Wigan pa bo moral točke rešitve iskati nekje drugje. Čeprav so Latics dominirali, jih je v zaostanek nesrečno spravil gol Matta Jarvisa po dvajsetih minutah, ko je Anglež hotel poslati predložek. Zmago Kovačev je v 80. minuti potrdil Kevin Nolan z akrobatskim golom.

Srake iz Newcastla so se pobrale po bolečem porazu proti Sunderlandu v prejšnjem kolu in so tekmo proti WBA začele odločno, plod tega je bil tudi vodilni zadetek Yoana Gouffrana. V drugem polčasu so pobudo prevzeli domači, avtor izenačujočega gola pa je bul Billy Jones. Točka varovancem Alana Pardewa ne pomaga dosti v bitki za obstanek.

Najmanj kvalitetno in najbolj živčno tekmo kola so videli gledalci na Loftus Roadu, kjer je QPR s porazom proti Stoke Cityju pomahal v slovo elitnemu razredu angleškega nogometa. Za šele drugo zmago gostov v letu 2013 sta zabila Peter Crouch v prvem in Jonathan Walters v drugem polčasu, slednji je bil uspešen iz enajstmetrovke. Čarovnija Harryja Redknappa tokrat očitno ni bila dovolj.

Angleško prvenstvo, 34. kolo:

Tottenham : Manchester City 3:1 (0:1)
Dempsey (75), Defoe (79), Bale (82); Nasri (5)

Fulham : Arsenal 0:1 (0:1)
Mertesacker (44)
RK: Sidwell (12/Fulham); Giroud (89/Arsenal)

Norwich : Reading 2:1 (0:0)
R. Bennett (50), E. Bennett (51); McCleary (72)

QPR : Stoke City 0:2 (0:1)
Crouch (42), Walters (77/11m)

Sunderland : Everton 1:0 (1:0)
Sessegnon (45)

Swansea : Southampton 0:0 (0:0)

WBA : Newcastle 1:1 (0:1)
B. Jones (64); Gouffran (9)

West Ham : Wigan 2:0 (1:0)
Jarvis (21), Nolan (80)

Liverpool : Chelsea 2:2 (0:1)
Sturridge (52), Suárez (96); Oscar (26), Hazard (57/11m)

Manchester United : Aston Villa 3:0 (0:0)
Van Persie (2, 13, 33)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.