Šport > Nogomet
14 ogledov

City dve točki bližje: West Ham zadržal vrage

arsenal everton margaret thatcher
1/42
EPA
Manchester City se je po prigarani zmagi nad Wiganom na vrhu Premier League približal Manchester Unitedu. City je z golom Cárlosa Téveza premagal svoje nasprotnike v finalu pokala FA (1:0), vragi pa so do točke pri West Hamu prišli šele po golu Robina van Persieja dobrih deset minut pred koncem (2:2). Gol sezone Davida Luiza pri zmagi Chelseaja (3:0).

Manchester United se je pri West Ham Unitedu vrnil po dveh zaostankih in na koncu prišel do točke, kar je izkoristil aktualni prvak in njihov najbližji zasledovalec Manchester City, ki se je s tekmo manj približal na 13 točk zaostanka. Chelsea je po zmagi na sosedskem obračunu pri Fulhamu prevzel primat v boju za tretje mesto in Ligo prvakov.

Za United sta na izvrstni tekmi na Upton Parku izenačila Antonio Valencia v prvem in Robin van Persie v drugem polčasu, s tema zadetkoma pa so vragi izničili gola Ricarda Vaz Têja in Mohameda Diaméja. Varovanci Sira Alexa Fergusona za povratek na angleški tron in 20. naslov potrebujejo še šest točk, Chelseajev rekord 95 točk pa lahko zdaj izenačijo zgolj s stoodstotnim izkupičkom do konca prvenstva.

Fergusona lahko v zaključku prvenstva skrbi neprepričljiva forma Wayna Rooneyja, ki se je po povratku v konico napada, zadnji obračun s Stoke Cityjem je odigral v zvezni vrsti, spet povsem izgubil v tekmi, a podobno se je godilo tudi večini njegovih soigralcev, ki so bili za slab začetek tekme kaznovani v 16. minuti.

Van Persiejev gol ne bi smel veljati

Matt Jarvis je prodrl po boku mimo Ria Ferdinanda in s podajo v sredino našel Andyja Carrolla, posojeni nogometaš Liverpoola pa jo je z glavo podaljšal do Vaz Têja za lahek gol z neposredne bližine. Kljub temu, da gostje niso niti enkrat streljali v okvir gola, so v 31. minuti izenačili prek Valencie, ki je po izvrstnem prodoru Šindžija Kagave verjetno zabil najlažji zadetek v svoji karieri.

Tevez Manchester City Wigan Athletic Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Obe ekipi sta bili blizu vodilnemu zadetku, še posebej lepo priložnost pa je takoj po začetku nadaljevanja zapravil Phil Jones, ki ni zadel z neposredne bližine. Po tem, ko bi Carroll z izjemne razdalje kmalu presenetil Davida de Geo, je bil bolj natančen s še enim fantastičnim poskusom Diamé, ki se je na robu kazenskega prostora osvobodil branilcev in z levico neubranljivo zadel ob vratnici.

Rooneyja je pred odhodom iz igre na golovi črti ustavil Gary O'Neil, ki je izbil strel angleškega reprezentanta po nepopolni obrambi Jussija Jääskeläinena, finski čuvaj mreže pa je refleksno izpod svoje prečke izbil še strel z glavo Van Persieja. A Nizozemec se je le vpisal med strelce 13 minut pred koncem, ko je iz nedosojenega prepovedanega položaja v mrežo pospravil strel Kagave, ki je zadel okvir gola.

City na generalki za finale kaznoval Wigan

City lahko še vedno upa zgolj na čudež, so se pa sinje modri na tekmi s svojimi nasprotniki v finalu pokala FA, Wigan Athleticom, vsaj veselili zmage na generalki pred Wembleyjem in točkovnega približanja Unitedu, za katerega je bil ob neprepričljivi predstavi zaslužen argentinski napadalec Cárlos Tévez.

Wigan je s 17. porazom v sezoni ostal globoko v rdeči coni, čeprav ima v dobrem še zaostalo tekmo, tudi na stadionu Etihad pa ni bil niti malo nedolžen nasprotnik. Aleksandar Kolarov je za City zapretil s prostega srela, Wigan pa je na sosedskem obračunu zapravil lepi priložnosti prek Aroune Konéja in Franca Di Santa.

V drugem polčasu je moral Joleon Lescott reševati žogo z golove črte po strelu Shauna Maloneyja, osem minut pred koncem pa je avstrijski branilec Paul Scharner stresel okvir gola. City je edini gol tekme zabil takoj v naslednjem napadu, ko je Tévez preigral dva čuvaja in zabil za zmago.

Evrogol Luiza za vse čase

Chelsea je z zmago pri najbližjih sosedih, Fulhamu, na tretjem mestu prvenstvene lestvice prehitel Arsenal in na Craven Cottagu povedel z neverjetnim golom brazilskega branilca Davida Luiza, dva zadetka pa je dodal še njegov stanovski kolega John Terry. Modri imajo zdaj s tekmo manj točko več od Arsenala in tri več od petouvrščenega Tottenhama.

Luiz Ramires Fulham Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Trener gostov Rafael Benítez je po porazu v polfinalu pokala FA proti Manchester Cityju premešal postavo in vanjo od prve minute postavil Terryja, Franka Lamparda in Fernanda Torresa, a je bolje začel Fulham, ki pa je lahko skupaj s celotnim stadionom le zaploskal izjemnemu golu Luiza, ki ga je Brazilec v zgornji kot vrat zabil z okrog 40 metrov.

Terry je na eni redkih tekem, ki jih je v letošnji sezoni začel od prve minute, najprej mrežo zatresel po izvrstni podaji Juana Mate, 19 minut pred koncem pa je v mrežo kot pravi napadalec preusmeril še strel Torresa.

Prekinjena stoletna tradicija, oboji nezadovoljni

Pred obračunom na stadionu Emirates so se nogometaši in gledalci z minuto molka poklonili žrtvam bombnega napada na ponedeljkovem maratonu v Bostonu in obenem obeležili 24. obletnico tragedije na stadionu Hillsborough.

Po izenačenem začetku srečanja je prvi zapretil Everton, ko je Phil Jagielka z lepo globinsko podajo zaposlil Stevena Pienaarja, slednji pa je po nepredvidljivem odboju žoge streljal čez gol Wojciecha Szczesnyja, čeprav je bil sam pred poljskim vratarjem, ki je šel hitro iz vrat.

Domači so po dobrih dvajsetih minutah le vzpostavili nekaj ritma v svojih napadalnih akcijah in po slabem izbijanju Marouaneja Fellainija je v 24. minuti z roba kazenskega prostora poskusil Kieron Gibbs, ki je meril čez okvir vrat Tima Howarda.

Tekma je bila še naprej zelo intenzivna v fizičnem smislu, veliko je bilo napornih posamičnih dvobojev. To je bolj ustrezalo gostom, ki so v prvem delu imeli žogo več v svoji posesti, v 40. minuti pa so prišli še do svoje druge lepe priložnosti. Ross Barkley se je dobro izvil iz primeža domačih vezistov in podal do Victorja Anichebeja, katerega strel je malce blokiral Gibbs, dokončno pa zaustavil Szczesny. Domači so odgovorili dve minuti kasneje, ko je Santi Cazorla ostro podal pred gol Evertona, tam pa je Olivier Giroud v padcu sprožil mimo gola.

V 44. minuti je Cazorla prišel do obetavne situacije za strel na desni strani, poizkus je blokiral Jagielka. Topničarji so v zaključku prvega polčasa vse bolj prevzemali pobudo, toda prvih 45 minut se je končalo brez golov.

Topničarji bolj odločno v nadaljevanje obračuna

Drugi polčas je bolj podjetno začel Arsenal in že v 48. minuti je do polvoleja z roba šestnajstmetrskega prostora prišel Cazorla, Howard je odbil v kot. V 54. minuti je s prostega strela predložek pred gol domačih poslal Leighton Baines, Anichebe pa z glavo ni dobro zadel žoge.

Dve minuti kasneje je po slabem posredovanju londonske obrambe Everton dobil prosti strel na robu kazenskega prostora. Baines je zadel živi zid in Walcott je zdrvel v protinapad, ki pa se ni končal s strelom. V 65. minuti so le centimetri ločili odličnega Barkleya, da bi zadel s plasiranim strelom.

V 77. minuti je stekel še en hiter protinapad domačih, toda končna podaja rezervista Alexa Oxlade-Chamberlaina ni prišla do Girouda, saj sta pravočasno reagirala Sheamus Coleman in Sylvain Distin. Le dve minuti zatem sta bila omenjena topničarja spet v akciji, tokrat je udarec Francoza iz bližine poletel čez gol.

V zaključku dvoboja smo videli zelo razgibano igro, v kateri je prednjačil Arsenal. Toda do povsem izdelane situacije in čiste priložnosti domači niso prišli in končalo se je z remijem brez golov, kar se na tekmah Arsenala in Evertona v Londonu ni zgodilo že več kot sto let. Remi ne ustreza nobeni ekipi, je pa bolj poguben za Liverpoolčane, ki bodo le stežka nadoknadili razliko do moštev, ki zasedajo mesta, ki še vodijo v Ligo prvakov.

Angleška liga, 29. kolo (preložene tekme):

Arsenal : Everton 0:0

Manchester City : Wigan Athletic 1:0 (0:0)
Tévez (83)

West Ham United : Manchester United 2:2 (1:1)
Vaz Tê (17), Diamé (55); Valencia (31), Van Persie (77)

Fulham : Chelsea 0:3 (0:2)
Luiz (30), Terry (43, 71)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.