Šport > Nogomet
1763 ogledov

Ljudski vrt bo dobil novo podobo

Ljudski vrt Ljudski vrt.
Hram mariborskega nogometa bo v prihodnjih mesecih doživel celovito prenovo.

Dolgo pričakovana celovita prenova mariborskega stadiona Ljudski vrt, domovanja najboljšega slovenskega nogometnega kluba zadnjih let in lanskega udeleženca Lige prvakov - NK Maribor, se bo po vseh zapletih letos vendarle začela. Mestna občina, lastnica infrastrukture, se bo projekta lotila s pomočjo kluba, ki bo poskrbel za projektno dokumentacijo.

Kot so za STA pojasnili na mariborski občini, projekt celovite prenove, ki zajema delno ureditev pod severno in južno tribuno in popolno obnovo zahodne tribune, teče po planu. Načrtovanih 5,5 milijona evrov je mestni svet zagotovil z oktobrsko spremembo letošnjega proračuna, ob tem so dodali še pol milijona evrov za menjavo travnate površine.

Trenutno se ukvarjajo z izdelavo investicijske in projektne dokumentacije. Mestni svetniki bodo o novelaciji investicijske dokumentacije odločali še na januarski seji, torej predvidoma naslednji četrtek, medtem ko bodo občinski prostorski načrt obravnavali na februarski seji.

Zlatko Zahović Zamera Šport Zahović: Nočemo ga več, tudi če pride zastonj

Čeprav je eden od razlogov za to, da bo za projektno dokumentacijo poskrbel in plačal klub, tudi v tem, da se bodo s tem izognili postopkom javnega naročanja in s tem pridobili nekaj mesecev, na MOM pojasnjujejo, da je NK Maribor že pred sprejetjem sprememb proračuna pokazal interes za finančno sodelovanje pri njeni pripravi, saj bodo na tak način lahko tudi bolj upoštevane njihove želje. Za podpis pogodbe z arhitekti, ki bodo pripravili projektno dokumentacije, je tako zadolžen klub, po informacijah na mariborski občini pa se je to že zgodilo. Po sedanjih načrtih izdajo gradbenega dovoljenja pričakujejo do poletja.

Kot pojasnjujejo na občini, bodo z deli najprej, predvidoma pomladi, začeli pod severno in južno tribuno, kjer ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, medtem ko je začetek del na zahodni tribuni odvisen od uspehov mariborskih nogometašev. Če bodo ti še tudi to jesen preživeli v Evropi, se bodo obnove lotili šele po njihovem zaključku, sicer pa že pred tem.

Ljudski vrt Liga prvakov | Avtor: Twitter Ljudski vrt bo še tretjič okusil skupinski del Lige prvakov. Twitter

Pod južno tribuno bodo uredili prostore za gostinsko in trgovsko dejavnost, pod severno prostore za nogometne šole NK Maribor, novinarsko središče in prostore za upravljavca stadiona.

Več dela bo s prenovo zahodne tribune, kjer bodo poleg večjega udobja za obiskovalce poskrbeli tudi za sedmo silo. Nov bo tako povezovalni hodnik za novinarje, VIP-goste in funkcionarje, ki bo staro tribuno povezal s severnim in južnim traktom. Povečali bodo število VIP-sedišč in uredili 90 sedišč za komentatorje in 120 za novinarje.

Ob tem bodo postavili sedeže za funkcionalno ovirane osebe in njihove spremljevalce, predvidena je izvedba VIP-lož za pogostitve ter platforma za glavno kamero, ki bo umeščena kot montažna jeklena konstrukcija.

Spartak Moskva Maribor Ljudski vrt Denar je! Šport V Mariboru bodo dokončno prenovili stadion

Obnova stadiona, brez katere bi se slovenski prvaki morali za tekme pod okriljem UEFA seliti drugam, je vročo kri povzročila oktobra, ko je mestni svet obravnaval predlog sprememb proračuna. Te so sprejemali v paketu, čemur se je velik del mestnih svetnikov upiral, saj da želi občina na račun stadiona v proračun na silo vnesti še nekatere predloge.

Politična prerekanja so največ hude krvi povzročila med ljubitelji nogometa, ki že dolgo zahtevajo dokončanje prenove stadiona. Za še bolj pregreto ozračje je poskrbel podžupan Saša Pelko, ki je na družbenih omrežjih ustvaril vtis, da opozicija nasprotuje obnovi, zaradi česar so bili deležni celo groženj.

Nekateri člani navijaške skupine Viole so takrat pozivali k protestom pred občino, a je vodstvo Viol sporočilo, da se ograjuje od napovedanega shoda, enako pa so ravnali tudi v nogometnem klubu.

Ljudski vrt Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • Rokus 21:20 17.januar 2018.

    Zato je bil loto 7plus izžreban v Mariboru.

Sorodne novice