Šport > Nogomet
505 ogledov

Hrvatje so si zelo otežili pot na SP

Luka Modrić EPA
Danes so bile na sporedu še zadnje tekme osmega kroga evropskih nogometnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Najvišjo zmago dneva so vknjižili Španci, ki so v skupini G gostovali pri Liechtensteinu in že ob polčasu vodili s 4:0, na koncu pa zmagali s kar 8:0. Španci so na Rheinparku v Vaduzu parado zadetkov odprli v 3. minuti, ko je zadel Sergio Ramos, nato je v 15. minuti v polno meril Alvaro Morata, minuto kasneje pa še Isco. Ob koncu prvega polčasa je bil uspešen David Silva.

Kanonada se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. V 51. minuti je zadel Iago Aspas, ki je pet minut kasneje podal Morati za že 6:0. Aspas je v 63. minuti povišal še na 7:0, končni izid pa je z osmim zadetkom na tekmi po golu v lastno mrežo v 89. minuti postavil Maximilian Goppel.

V tej skupini sta Makedonija in Albanija remizirali z 1:1, Italijani, ki so v prejšnjem krogu visoko izgubili proti Špancem, pa so tokrat premagali Izrael, a zgolj z 1:0. Na stadionu Mapei je bil v 86. minuti uspešen Ciro Immobile. Pri Izraelcih je sicer zaigral vezist Maribora Marwan Kabha.

Skupina C, lestvica:
1. Španija   22
2. Italija   19
3. Albanija   13
4. Izrael   9
5. Makedonija   7
6. Liechtenstein   0

Benjamin Verbič Slovenija Litva Visoka zmaga Šport Slovenci kar štirikrat v polno

V skupini D so Srbi v gosteh ob igralcu manj z 1:0 premagali Irsko. V 55. minuti je zadel Aleksandar Kolarov, Nikola Maksimović pa je v 68. minuti zaradi rdečega kartona moral z igrišča. S to zmago so Srbi naredili precejšen korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo.

Avstrijcem po zgolj remiju z 1:1 proti Gruziji grozi slovo od mundiala, saj bo v zadnjih dveh krogih ekipa odvisna od ostalih konkurentov. Na dunajskem stadionu Ernst-Happel so v 8. minuti povedli Gruzijci, zadel je Valeriane Gvilia, Louis Schaub je v 43. izenačil. Schaub je v 38. minuti sicer zamenjal poškodovanega zvezdnika münchenskega Bayerna Davida Alabo. Valižani so v gosteh z 2:0 premagali Moldavce in se povzpeli na drugo mesto razpredelnice. V zaključku drugega polčasa sta mrežo tekmecev zatresla Hal Robson-Kanu (80. minuta) in Aaron Ramsey (93.).

Skupina D, lestvica:
1. Srbija   18
2. Wales   14
3. Irska   13
4. Avstrija   9
5. Gruzija    5
6. Moldavija   2

Aaron Ramsey | Avtor: Profimedia Profimedia

Marcus Rashford Kvalifikacije Šport Rashford zabil tudi za Slovenijo

V skupini I si je Hrvaška precej otežila uvrstitev v Rusijo, saj jo je na lestvici ujela Islandija, približala se ji je z zmago Turčija, Ukrajina, pri slednji bo Hrvaška najverjetneje morala odigrati odločilno tekmo, pa je ostala na enaki razdalji kot prej.

Pobudo na igrišču Esikšehiru so pred 35.000 gledalci sicer imeli Hrvati, a so njihovo neučinkovitost domačini kaznovali v 75. minuti, ko je zadel Cenk Tosun. Po močnem strelu Oğuzhana Özyakupa z 20 metrov je hrvaški vratar Danijel Subašić žogo uspel odbiti, a je ta padla naravnost na nogo turškemu napadalcu, ki je nato zadel v bližnji kot. Kockasti so bili v prvem polčasu oškodovani za enajstmetrovko, ko je že v 9. minuti Burak Yilmaz v svojem kazenskem prostoru igral z roko, s tem pa je z glave snedel žogo Domagoju Vidi, ki bi jo moral z glavo le še potisniti čez golovo črto.

"Imeli smo svoje priložnosti, a je tokrat rezultat odšel na njihovo stran. Ampak to ni tragedija, še vedno smo prvi v skupini, imamo še dve tekmi. Manjkal nam je zadetek, a to je nogomet. Moramo dvigniti glave, nič še ni izgubljeno," kritično hrvaško javnost miri nekdanji trener Maribora in sedanji selektor ognjenih Ante Čačić, ki je poleg nedosojene enajstmetrovke po tekmi omenil še nedosojeni prekršek nad Mariom Mandžukićem tik pred turškim golom.

Turki so tako v skupini I vknjižili četrto zmago, Hrvati pa drugi poraz. V tej skupini je Islandija z 2:0 premagala Ukrajino, na vrhu lestvice pa sta zdaj skupaj Islandija in Hrvaška s po 16 točkami. Finci so bili z 1:0 boljši od Kosova, gol je v 83. minuti prispeval Teemu Pukki.

Skupina I, lestvica:
1. Hrvaška  16
2. Islandija  16
3. Turčija  14
4. Ukrajina  14
5. Finska  7
6. Kosovo  1

Dve reprezentanci sta si sicer že včeraj zagotovili nastop na mundialu. Kot sedma in osma izbrana vrsta sta se na svetovno prvenstvo uvrstili Južna Koreja in Savdska Arabija.

Južna Koreja je v zadnjem krogu skupine A azijskih kvalifikacij v Taškentu igrala neodločeno proti Uzbekistanu in tako obdržala pomembno točko prednosti ter si še devetič zapored in desetič skupno priigrala nastop na SP. Že pred zadnjim krogom si je v tej skupini prvo mesto zagotovil Iran. Remi v Taškentu je ob tem razveselil Sirijo, ki je v Iranu igrala neodločeno 2:2 in si priborila tretje mesto ter s tem nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Savdska Arabija je doma v Džedi z 1:0 premagala zmagovalca skupine Japonsko in si s tem petič zagotovila nastop na mundialu. Edini gol je v 63. minuti prispeval Fahad Almuwalad. V dodatne kvalifikacije bo kot tretje moštvo iz skupine odšla Avstralija, ki se bo zdaj pomerila s Sirijo. Zmagovalec tega dvoboja, ki bo boljši po prvi in povratni tekmi, se bo za mesto na SP pomeril s četrto ekipo iz zone Concacaf (Severna in Srednja Amerika ter Karibi).

Na SP 2018 v Rusijo zdaj zaenkrat potujejo že Savdska Arabija, Južna Koreja, Brazilija, Mehika, Japonska, Iran, Belgija in gostiteljica Rusija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.