Šport > Nogomet
589 ogledov

Slovenci kar štirikrat v polno

Nejc Skubic Litva Slovenija kvalifikacije za SP 2018 EPA
Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za SP gostila najjužnejšo baltsko državo in zmagala s prepričljivih 4:0 (1:0). S tremi novimi točkami Slovenija za drugo Slovaško zdaj zaostaja za točko.

Slovenska reprezentanca je minuli petek doživela neljubi poraz na gostovanju pri Slovaški, po 0:1 pred nekaj dnevi je morala tokrat četa Srečka Katanca tokrat premagati Litvo, če je želela še upati na preboj na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji. Vodstvo izbrane vrste se je odločilo za kar pet menjav v začetni postavi glede na tekmo proti Slovakom, tokrat so že od prve minute zaigrali Mitja Viler, ta je po poškodbi Bojana Jokića sicer v petek igral od 7. minute, Jan Repas, Benjamin Verbič, Rajko Rotman in Andraž Šporar.

Slovenci so bil v uvodnih minutah več pri žogi, Litovci pa so se 'izkazali' predvsem z dvema grdima prekrškoma nad Verbičem. V osmi minuti si je Slovenija priigrala dva kota, po drugem pa je po kratki podaji prišel do strela Josip Iličić, a je njegov strel z leve strani vratar gostov Ernestas Šetkus uspel odbiti nazaj v polje. Kasneje je bil Repas v kazenskem prostoru za las prepočasen na podaji, Iličić pa je v 18. minuti z roba šestnajsterca sprožil preko vrat. V 21. minuti je Iličić na 25 metrih izvajal prosti strel, Šetkus pa je le s težavo znova odbil okroglo usnje.

V 24. minuti pa je Slovenija izpeljala nobo dobro akcijo, Verbič  je s petko vračal žogo Iličići, nad slednjim pa je bil storjen prekršek za enajstmetrovko. Novi član italijanske Atalante je sam izvedel strel z bele točke in poslal vratarja v eno stran, žogo pa v drugo za 1:0.

Štiri minute kasneje se je Iličiću ponudila nova priložnost. Po sredini se mu je odprlo kar nekaj prostora, neoviran je znova močno meril s 25 metrov, tudi tokrat pa je bil Šetkus na pravem mestu. S podobne razdalje je v 34. minuti poizkusil še Repas, ki pa je streljal visoko preko prečke litovskih vrat. Slovenija je bila boljša tudi do odhoda na glavni odmor, a si v zaključku akcij ni priigrala pravih strelov.

V 56. miuti je gostujoči vratar prijel žogo, ki mu jo je vračal branilec, Slovenija pa je imela tako na voljo indirektni strel. Verbič ga je izvedel ob gol avt črti in podal na rob kazenskega prostora, kjer je bil povsem sam Viler. Ta je mrežo poskušal zadeti z diagonalnim strelom, pred vrati pa je okroglo usnje zadelo Šporarja. Ta se je nahajal v prepovedanem položaju.

V 60. minuti pa je sodnik še enkrat moral pokazati na belo točko, ko je bil Repas hitreje pri žogi kot Šetkus, litovski vratar pa ga je podrl. Slednji je tokrat skočil v pravo stran, a tudi tokrat ni uspel zaustaviti Iličićevega strela.

V 68. minuti je do prvega strela na gol Slovenije prišla tudi Litva. Fiodor Černych je dobil dvoboj na levi strani kazenskega prostora z Miho Mevljo, močno udaril po žogi, a se je z izjemno obrambo izkazal Jan Oblak. Eden najboljših čuvajev mreže na svetu je v isti minuti mirno prejel tudi strel Lukasa Spalvisa po litovskem kotu. Na drugi strani je Repas znova udaril preko tekmečevih vrat. Sledil je strel Mevlje z glavo po kotu, a je z golove črte žogo odbil Mantas Kuklys, Šetkus pa se je takoj zatem izkazal še po nevarnem strelu rezervista Valterja Birse.

A mreža Litovcev se je znova zatresla v 82. minuti, ko je po dvojni podaji z Jasminom Kurtićem sam pred gostujočega vratarja prišel Verbič in ga lepo premagal s 'spodkopanim' strelom. Žoga je v loku preletela litovskega vratarja za 3:0. Do konca tekme je najprej še dvakrat nevarno zapretil rezervist Tim Matavž, a je prvič Šetkus ubranil strel, v drugo pa je branilec žogo, ki je šla proti golu uspel blokirati.

Vendar je Slovenija vseeno zabila četrti zadetek. Birsa je na desni strani kazenskega prostora obšel dva Litovca, naredil nekaj korakov proti sredini in nato z diagonalnim strelom zadel za končnih 4:0. Nogometaš Chieva je v sodnikovem dodatku še enkrat sprožil pravo bombo od daleč, Šetkus pa je zbral še eno obrambo.

"Mislim, da smo bili danes od začetka sproščeni, lepo smo si podajali žogo. Bili smo prehitri za Litovce in zasluženo zmagali. Še smo živi. Dokler obstajajo teoretične možnosti, smo še živi. Ostajamo v igri za SP," je po dvoboju za nacionalno televizijo povedal strelec tretjega slovenskega zadetka Verbič.

Naslednji meec Slovenijo čakata gostujoča tekma na Wembleyju z Anglijo in domači dvoboj s Škoti.

Kvalifikacije za SP, skupina F, 8. kolo:

Slovenija : Litva  4:0 (1:0)
Iličić 25./11-m, 61./11-m, Verbič 82., Birsa 90.

Anglija : Slovaška  2:1 (1:1)
Dier 37. Rashford 60.; Lobotka 3.

Škotska : Malta  2:0 (1:0)
Berra 9.; Griffiths 49.

Lestvica:
1. Anglija 20
2. Slovaška 15
3. Slovenija 14
4. Škotska 14
5. Litva 5
6. Malta 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice