Šport > Nogomet
21 ogledov

Iličić debitiral proti starim rivalom, zmaga Viole

Luca Toni Hellas Verona AC Milan
1/21
EPA
Fiorentina je na zadnji tekmi prvega kola Serie A doma premagala Catanio (2:1). Josip Iličić je v drugem polčasu odigral prve ligaške minute za novi klub.

Proti starim rivalom s Sicilije je Josip Iličić dočakal svoj debi v dresu Fiorentine. Nekdanji član velikega sicilijanskega tekmeca Catanie, zdaj drugoligaša Palerma, je v drugem polčasu zamenjal strelca prvega gola Giuseppeja Rossija in se veselil uvodne zmage na stadionu Artemio Franchi.

Prvič se je domačim navijačem po uradni predstavitvi v Firencah predstavil tudi Mario Gómez, a nemški reprezentant kljub 90 minutam na zelenici ni bil preveč razpoložen.

Prvi gol po veliki bolečini

Gómeza je poleg strelcev Rossija in Davida Pizarra zasenčil predvsem junak lanske sezone, izvrstni Kolumbijec Juan Cuadrado, ki je pripravil oba zadetka violam v prvem polčasu. Iličić bi globoko v sodnikovem podaljšku kmalu pripravil zadetek nekdanjemu članu Bayerna, a je bil Gómez prekratek.

Še posebno čustven je bil prvi zadetek nekdanjega (in morda še vedno bodočega) reprezentanta Italije. Malega napadalca, rojenega v ZDA, je po prihodu v Firence januarja doletela nova poškodba križnih vezi. Težave s koleni se Rossiju vlečejo vse od leta 2011, ko si jih je poškodoval še kot igralec Villarreala na tekmi z Realom Madridom, zdaj pa mu je le uspelo zabiti svoj prvi ligaški gol.

Benítezov Napoli začel silovito

Napoli je vladavino Rafaela Beníteza odprl z navdušujočo zmago proti Bologni. Na stadionu San Paolo je večji del tekme odigral tudi slovenski reprezentant Rene Krhin, ki je porumenel že v eni izmed prvih akcij na tekmi, ko je podrl Gorana Pandeva.

Bologna je bila veliko preslab nasprotnik za leteče sinjemodre. Na krilih svojih glasnih navijačev so ti povedli v 32. minuti, ko je na svojem debiju lepo zadel José Callejón, po izvrstni akciji in preigravanju vratarja pa je na 2:0 povišal Marek Hamšík.

Zmagovito začel tudi Garcia, Lazio brez navijačev

Sodniki so upravičeno razveljavili tudi zadetek Gonzalu Higuaínu, medtem ko je stari junak južnjakov Hamšík v drugem polčasu zaključil svoj "dvojček" in lepo zmago Beníteza na njegovi prvi ligaški tekmi na Apeninskem polotoku.

Zmagovito je na klopi AS Rome začel tudi Rudi Garcia, ki je s sinovi volkulje v gosteh z dvema goloma v treh minutah drugega polčasa premagal Livorno (2:0). Pred prazno severno tribuno – kot kazen zaradi rasističnih vzklikov so jo morali za tekmo z Udinesejem namreč izprazniti – je slavil tudi Romin rimski tekmec Lazio (2:1).

Hernanes in Antonio Candreva (enajstmetrovka) sta bila natančna v prvih 20 minutah tekme, Luis Muriel pa je poskrbel za približanje gostov. Poleg prazne severne tribune stadiona Olimpico, kjer so zbrani najzvestejši privrženci "Lazialov", je klub na velikem semaforju vrtel protirasistična sporočila, igralci pa so na zelenico pritekli v družbi otrok različnih ras.

Nagatomo Palacio Inter Milan Genoa Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Mazzarrijev Inter za začetek brez "harakirija"

Nogometašem Genoe ni uspelo prekiniti negativne tradicije proti Interju, ki je proti možem iz pristanišča v zadnjih 50 letih na domači zelenici izgubil vsega enkrat. 

Na prvi ligaški tekmi pod vodstvom novega trenerja Walterja Mazzarrija je črno-modrim na napol praznem (ali polnem?) San Siru uspelo nekaj, kar jim je v zadnji katastrofalni sezoni le redko – ohraniti mrežo nedotaknjeno.

Novi Inter spet s tremi branilci

Mazzarri, ki je moštvo za začetek postavil v 3-5-1-1 z Rodrigom Palaciom kot osamljenim napadalcem, se je po zadetkih argentinskega napadalca in Yuta Nagatoma lahko veselil prvega kompleta točk, Genoi pa pod vodstvom novega trenerja Fabia Liveranija ni uspelo ponoviti podviga iz leta 1994, ko je zadnjič slavila v Milanu.

Handanoviću ni bilo treba resneje posredovati niti enkrat, Inter pa je vodilni gol zabil šele v 75. minuti, ko je po visoki podaji osamljen na drugi vratnici ostal Nagatomo in kot eden izmed najnižjih mož na igrišču zatresel mrežo. Zmago je v drugi minuti sodnikovega podaljška potrdil Palacio, ki ga je z izvrstno podajo našel Fredy Guarín.

Toni pokopal Milan, Tévez že zabil

Moštvo Hellas Verona, novinec med italijansko elito, je že v prvem kolu poskrbelo za presenečenje. Na svojem stadionu so fantje iz mesta Romea in Julije namreč premagali AC Milan (2:1).

Srečanje so precej bolje odprli Rossoneri. Strela Riccarda Montoliva in Maria Balotellija nista prinesla spremembe izida, zato pa je bil natančnejši Andrea Poli v 14. minuti, ko je premagal Rafaela po podaji Balotellija. Slednji je nato zapretil še enkrat, nato pa je na sceno stopil Luca Toni. Izkušeni napadalec je Christiana Abbiatija premagal v 30. minuti po strelu z glavo, ki je sledil podaji iz kota. Do konca polčasa je nekdanji italijanski reprezentant še enkrat zapretil po podaji Boška Jankovića.

Luca Toni Hellas Verona AC Milan | Avtor: EPA EPA
Prav Janković je bil spet nevaren na začetku drugega dela, v 53. minuti pa je poslal še izvrsten predložek proti Toniju, ki ga je napadalec nadgradil z udarcem z zunanjim delom stopala za vodstvo domačinov. Nato se je Milan le prebudil, toda priložnosti Philippeja Mexesa in Balotellija so ostale neizkoriščene in tako so se domačini lahko veselili nenadejane zmage na začetku prvenstva.

"El Apache" zadel na debiju

V Genovi je na stadionu Luigi Ferraris pri Sampdorii gostoval prvak Juventus. Že v drugi minuti je za Bianconere zapretil Andrea Pirlo, vratar Angelo da Costa pa je bil kos izzivu. Nato je Doria prevzela terensko pobudo, vendar nikakor ni našla poti do obetavnejše situacije za dosego gola. Zato pa je bilo vroče na drugi strani, toda Kwadwu Asamoahu in Carlosu Tévezu ni uspelo premagati brazilskega vratarja v domačih vratih.

V 57. minuti pa je Juve zasluženo povedel. Lepo kombinacijo so izvedli Mirko Vučinić, Arturo Vidal in Paul Pogba, slednji je ob izigrani obrambi našel samega Téveza, ki mu ni bilo težko zadeti. Le nekaj trenutkov zatem je na drugi strani zapretil Andrea Costa, toda njegov gol je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Pogba je bil še naprej nevaren, pripravil je lep strel Stephanu Lichtsteinerju, Švicar pa je z glavo meril čez gol. Proti koncu tekme je stara dama zaigrala bolj zaprto, domači pa niso našli načina za preboj torinske obrambe. V končnici je rdeči karton prejel še domači rezervist Paolo Castellini in tekma se je končala z minimalno zmago gostov.

Italijanska liga, 1. kolo:

Hellas Verona : AC Milan 2:1 (1:1)
Toni (30, 53); Poli (15)

Sampdoria : Juventus 0:1 (0:0)
Tévez (58)
RK: Castellini (90/Sampdoria)

Inter Milan : Genoa 2:0 (0:0)
Nagatomo (75), Palacio (90)
Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Cagliari : Atalanta 2:1 (1:1)
Nainggolan (28), Cabrera (64); Stendardo (27)

Lazio : Udinese 2:1 (2:0)
Hernanes (13), Candreva (17/11-m); Muriel (61)

Livorno : AS Roma 0:2 (0:0)
De Rossi (65), Florenzi (68)

Napoli : Bologna 3:0 (2:0)
Callejón (32), Hamšik (45, 64)
Krhin (Bologna) je igral do 79. minute.

Parma : Chievo 0:0
Cesar je odigral celo tekmo, Lazarević (oba Chievo) je bil na klopi.

Torino : Sassuolo 2:0 (1:0)
Brighi (40), Cerci (64)
Kurtić (Sassuolo) je odigral celo tekmo.

Fiorentina : Catania 2:1 (2:1)
Rossi (14), Pizarro (28); Barrientos (22)
Iličić (Fiorentina) je igral od 66. minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.