Šport > Nogomet
590 ogledov

Iličić z mojstrovino in še enim golom

Josip Iličić Epa
V šestnajstini finala Evropske lige je blestel slovenski reprezentant.

Slovenski reprezentant Josip Iličić je najzaslužnejši za uspeh Atalante na gostovanju pri nekdanjem evropskem prvaku Borussiju iz Dortmunda. BVB je bil v prvem polčasu precej boljši nasprotnik na zelenici, svojo premoč pa je okronal z zadetkom v 30. minuti. Lukasz Piszczek je pobegnil po desni strani, podal v sredino kazenskega prostora, kjer je André Schürrle najprej slabo zaustvljal žogo, a jo ujel še pred gostujočim vratarjem in jo poslal v mrežo. 

Nogometaši iz Bergama so bil v prvem polčasu povsem nenevarni, nato pa je na sceno stopil Iličić. Ta je v prvo nemško obrambo ukanil z mojstrovino. Fantastično je namreč na desni strani kazenskega prostora zaustavil dolgo podajo, se s to potezo otresel tudi branilca, nato pa iz težkega kota poslal okroglo usnje v malo mrežico.

Italijani so nato prišli celo v vodstvo. Roman Bürki je uspel sicer zaustaviti strel Bryana Cristanteja, a se je žoga odbila na drugo stran gola, kjer je bil pri njej prvi Iličić. Ta je tako v petih minutah zabil dva zadetka. Borussia se je nato pobrala, z močnim strelom pa je za izenačenje poskrbel s strani Chelseaja posojeni Belgijec Michy Batshuayi. Nemci so nato bili blizu še kakšnemu zadetku, a se rezultat ni več spreminjal do zaključka tekme. Iličić je bil ob pritisku domačih sicer zamenjan v 89. minuti.

Nato pa so Nemci le prišli do zmage. Gostujoča obramba je izbijala žogo, a le do Nemcev, ki so okroglo usnje hitro vrnili v šestnajsterec Atalante, kjer je bil znova najbolj spreten belgijski napadalec. Rezultat 2:3 je verjetno vseeno dokaj dober rezultat za italijanski klub.

Uspešnejši so bili ostali 'slovenski' klubi. Red Bull Leipzig je tako prišel do presenetljivo ugodnega rezultata na gostovanju v Neaplju. Napolitanci so sicer povedli na tekmi, a nato v drugem polčasu prejeli tri zadetke. Pri prvem, ki ga je zabil Timo Werner, je bil podajalec Kevin Kampl. Član slovenske izbrane vrste je ukradel žogo na sredini igrišča, kasneje pa prišel do podaje z desne strani. V sredini kazenskega prostora je Werner z enim dotikom sprejel žogo, nato pa jo poslal še v gol.

Pri drugem zadetku sta dva gostujoča igralca prišla pred domačega vratarja Pepeja Reino, Yussuf Poulsen pa je nesebično podal Brumi, ki mu ni bilo težko zadeti prazne mreže. Tretji nemški zadetek je sledil v sodnikovem dodatku, po hitrem protinapadu je znova zabil Werner. Akcijo za zadetek je na svoji polovici začel Kampl.

Jan Oblak ni bil v kadru pri zmagi madridskega Atletica, v Evropi je znova prednost v vratih dobil Miguel Ángel Moyà. Nekdanji klub Benjamina Verbiča København je sicer povedel, a nato prejel štiri zadetke. Slovenski reprezentant, ki je bil eden boljših nogometašev skupinskega dela evropske lige, sicer zaradi igranja v tej sezoni za danski klub ne sme zdaj nastopati za kijevski Dinamo. Njegovi novi soigralci so prišli do remija z 1:1 na gostovanju v Grčiji pri AEK.

Edini poraz od Slovencev je doživel Miha Mevlja. Ta je odigral celotno tekmo na gostovaju v Glasgowu, kjer je Celtic slavil z 1:0 proti Zenitu.

Favoriti zanesljivi

Ugoden izid so na gostovanju iztržili nogometaši Arsenala. Topničarji, ki so tokrat prvič v evropski ligi nastopili z močnejšim kadrom, so v prvi polovici prvega polčasa povsem gospodarili na zelenici švedskega Östersundsa, ki je veljal za najprijetnejše presenečenje skupinskega dela Evropske lige. Gol je v uvodnih minutah visel v zraku, Arsenal je vseskozi napadal, v 13. minuti pa tudi povedel. Alex Iwobi je prišel do strela ob gneči v kazenskem prostoru, domači vratar je slabo posredoval, žoga mu je namreč ušla iz rok, v gol pa jo je potisnil Nacho Monreal.

Kmalu se je na semaforju izpisal izid 0:2. Na desni strani šestnajsterca je v peterec proti Dannyju Welbecku podajal Henrik Mkitarjan, ob njegovi močni podaji pa se je žoga od domačega branilca odbila v mrežo. Švedi so nato le prikazali nekaj nogometa, si ustvarili tudi nekaj lepih priložnosti, a je zadnji žebelj v njihovo krsto v drugem polčasu zabil Mesut Özil. Mkitarjan je tokrat bil podajalec, Nemca je našel na petih metrih, kljub dotiku pa čuvaj mreže ni uspel preprečiti še enega zadetka.

Švedi so imeli izjemno priložnost za zadetek, a je ob koncu tekme David Ospina zaustavil strel z bele točke, ki ga je izvajal branilec Tom Petterson. Arsenalovi navijači so po tekmi našli zanimivo fotografijo švedskega nogometaša v dresu londonskega kluba.

Vlogo favorita je v gosteh upravičil tudi Milan, ki je prav tako slavil s 3:0, njegova žrtev pa je bil bolgarski Ludogorec. Z eno nogo so se v osmino finala uvrstili že tudi Marseille, Athletic Bilbao in lizbonski Sporting.

Liga Evropa, šestnajstina finala (prve tekme):

Borussia Dortmund : Atalanta  3:2 (1:0)
Schürrle 30., Batshuayi 65., 91.; Iličić 51., 56.

København : Atlético Madrid  1:4 (1:2)
Fischer 15.; Niguez 21., Gameiro 37., Griezmann 71., Vitolo 77.

Napoli : RB Leipzig  1:3 (0:0)
Ounas 52.; Werner 61., 93., Bruma 74.

Glasgow Celtic : Zenit St. Peterburg  1:0 (0:0)
McGregor 78.

AEK Atene : Dinamo Kijev  1:1 (0:1)
Ajdarević 80.; Cigankov 19.

Ludogorec Razgrad : AC Milan  0:3 (0:1)
Cutrone 45., Rodríguez 64./11m, Borini 92.

Östersunds : Arsenal  0:3 (0:2)
Monreal 13., Papagiannopoulos 24./ag, Özil 58.

Marseille : Braga  3:0 (1:0)
Germain 4., 69., Thauvin 74.

Nica : Lokomotiva Moskva  2:3 (2:1)
Balotelli 4., 28./11m; Fernandes 45./11m, 69., 77.

Astana : Sporting Lizbona  1:3 (1:0)
Tomasov 7.; Fernandes 48./11m, Martins 50., Doumbia 56.
RK: Logvinenko (Astana) 62.

Real Sociedad : RB Salzburg  2:2 (0:1)
Odriozola 57., Januzaj 80.; Oyarzabal 27./ag, Minamino 94.

Spartak Moskva : Athletic Bilbao 1:3 (0:3)
Adriano 60.; Aduriz 22., 39., Kutepov 45./ag

FCSB : Lazio  1:0 (1:0)
Gnohere 29.

Lyon : Villarreal  3:1 (0:0)
Alvaro 46., Fekir 49., Depay 82.; Fornals 63.

Partizan : Viktoria Plzeň  1:1 (0:0)
Kana 58.; Reznik 81.
RK: Mitrović 85./Partizan

Crvena zvezda : CSKA Moskva  0:0 

 

Povratne tekme bodo na sporedu 21. in 22. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.