Šport > Nogomet
22 ogledov

Inzaghi se poslavlja: ciao, legenda!

Filippo Inzaghi je v drugi minuti sodnikovega podaljška Milanu prinesel točko.
1/8
Žurnal24 main
Dolgoletni član Milana in eden najbolj prepoznavnih napadalcev svoje generacije je nogometne čevlje obesil na klin.

Dovolj je reči le – Filippo Inzaghi. Ali preprosto Pippo. Vsak nogometni navdušenec ob tem takoj pomisli na napadalca, ki mu vsak dosežen zadetek na obraz pričara nepozabno grimaso. Na napadalca, ki je svoje zadetke dosegal praktično z vsemi deli svojega telesa. Napadalca, ki je ob sicer razmeroma skromnem tehničnem znanju s svojo hitrostjo, eksplozivnostjo in taktično inteligenco premagoval najboljše obrambe in vratarje na svetu.

Nepozabni strelec

finale 2007filippo inzaghi | Avtor: EPA EPA
Nogometno pot je začel pri Piacenzi, pred prihodom v AC Milan leta 2001 pa je igral še za Albinoleffe, Verono, Parmo, Atalanto in Juventus, na 300 tekmah je žogo za hrbet nasprotnih vratarjev spravil kar 126-krat. Z ekipo, ki domuje na San Siru, je osvojil dva naslova prvakov Serie A in dvakrat dvignil tudi pokal za osvojitev Lige prvakov. Z reprezentanco Italije je leta 2006 v Nemčiji osvojil svetovni naslov, za svojo državo je v 57 tekmah zabil 25 golov.

Slovenski ljubitelji nogometa so ga lahko spoznali že leta 1994, ko je z italijansko mlado reprezentanco gostoval v Novi Gorici. Njegova kariera je dosegla novo raven, ko je prestopil v torinski Juventus, v popolnosti pa je zablestel pri AC Milanu, kjer je bil eden od ljubljencev navijačev.

Dosegel je veliko prelomnih zadetkov, eden najbolj pomembnih in tipičnih pa je bil gol, ki ga je zabil v finalu Lige prvakov leta 2007 proti Liverpoolu, ko je ob zmagi z 2:1 dosegel oba zadetka, enega izmed njih pa je dosegel z zadnjico! Med njegovimi zadnjimi vrhunci na veliki sceni pa je bil zadetek, ki ga je dosegel na tekmi najmočnejšega klubskega tekmovanja proti madridskemu Realu leta 2010, potem ko je le nekaj trenutkov prej prišel na zelenico iz klopi za rezervne igralce.

Bdel bo nad mladimi napadalci

Čeprav je imel 38-letnik na mizi tudi ponudbe za nadaljevanje igralske kariere, zanj sta se zanimala angleška drugokategornika Reading in Watford, se je odločil, da se bo podal trenerskim izzivom naproti. Do junija 2014 bo tako deloval v mladinski šoli rossonerov. Brez dvoma bodo predvsem mladi napadalci imeli priložnost, da ob budnem očesu Filippa Inzaghija napredujejo in svojo igro spravijo na precej višjo raven.

Komentarjev 2
  • janezdolar 23:33 26.julij 2012.

    pri Laziu je igral njegov brat Simone Inzaghi...Pipo pa nikoli!!! tako, da ne nekaj na pamet...

  • Niko_K_ 18:55 26.julij 2012.

    Btw. Igral je tudi za Lazio (takrat je Lazio tudi v ligi prvakov 2x igral z Mariborom). Bodite malo preciznejši no.