Šport > Nogomet
281 ogledov

Iranski režim po zmagi nad Walesom izpustil 700 zapornikov

iranski nogometaši Epa
Po zmagi iranskih nogometašev nad Valižani na SP v Katarju so v Iranu izpustili več kot 700 zapornikov. Iran se bo v tretjem krogu skupinskega dela pomerila z ZDA.

Torkovi tekmi med Iranom in ZDA na svetovnem prvenstvu v Katarju mediji ne pripisujejo le športne vsebine in boja za napredovanje v osmino finala SP. Zahodni mediji izpostavljajo tudi politični naboj tekme. Režim pa je po zmagi nad Walesom (2:0) iz zapora izpustil več kot 700 zapornikov, je danes objavila pravosodna agencija Mizan Online.

Za polne časopisne stolpce so tokrat poskrbeli kar Američani, ki so konec tedna na Twitterju začasno objavili iransko zastavo brez simbola islamske republike v podporo ljudem. Vidne so bile le barve zastave - zelena, bela in rdeča, grb na sredini pa je manjkal.

V nedeljo je ameriška zveza nato spet popravila iransko zastavo v originalno obliko.

Iranska nogometna reprezentanca Kakšne bodo posledice? Šport Šokantna poteza igralcev Irana! Oblast v domovini nemudoma prekinila prenos

Ostra politična trenja med ZDA in Iranom imajo že dolgo brado, v zadnjih tednih pa so se še stopnjevala. Že več tednov v Iranu potekajo protivladne demonstracije, ki so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prerasle v pravi vzdržljivostni test za tamkajšnje oblasti.

Razlog za proteste je smrt iranske Kurdinje Jine Mahsa Amini, ki je sredi septembra umrla v policijskem priporu. Priprli so jo zaradi kršitve zakona o islamskih pravilih oblačenja.

Lionel Messi Besen kot ris Šport Boksarski prvak želi pretepsti Messija: "Moli k bogu, da te ne najdem"

Protestom so se pridružili tudi številni znani aktivisti in osebnosti javnega življenja in bili prav tako deležni policijskih ukrepov. Po neuradnih podatkih naj bi v Iranu od začetka protestov priprli že 18.000 ljudi. Mednarodna javnost je kot solidarnost do protestnikov ocenila tudi ravnanje iranskih nogometašev na SP, ki na prvi tekmi niso peli himne.

Oster politični spor med Iranom in ZDA pa traja že vsaj dve desetletji. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v New Yorku so ZDA sprva Iran prosile za pomoč v boju proti islamskim skrajnežem, kasneje pa so državo umestile na seznam "osi zla". Dodatno so se razmere zaostrile z informacijo, da Iran razvija jedrsko orožje.

Sledile so sankcije ZDA in zaveznikov proti Iranu, oster politični diskurz med državama, ter nekaj medsebojnega rožljanja z orožjem, še navaja dpa.

hrvaški navijači SP v Katarju Šport "Ali Fifa to vidi? Hrvaško je treba nujno strogo kaznovati!"

V nogometnem smislu pa za obe ekipi v skupini B šteje le zmaga. Anglija v skupini vodi s štirimi točkami in igra z zadnjeuvrščenim Walesom, ki je v dveh obračunih iztržil le točko proti ZDA. Iran ima pred zadnjo tekmo tri točke, ZDA 2. Obe ekipi zanesljivo v osmino finala pelje le zmaga, za ZDA je obvezna.

In prav športni vidik dvoboja je tisti, ki po mnenju ameriškega selektorja Gregga Berhalterja daje tekmi ostrino in naboj: "V različnih državah sem bil trener in igralec. Nogomet povezuje. Seveda pa nas čaka težka in ostra tekma, saj obe ekipi želita v osmino finala. Ne gre za politiko, borili se bomo za napredovanje. Način je za nas enak kot na tekmi na izpadanje. Ali zmagaš ali pa greš domov."

Luis Enrique Tragično Šport Španski selektor z mislimi pri pokojni hčeri

Dobra predstava iranskih nogometašev proti Walesu - uvodoma so Iranci na tem SP z 2:6 izgubili proti Angliji, nato pa so v petek premagali Wales - je botrovala izpustitvi 700 zapornikov, agencijo Mizan Online navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Po posebnem ukazu vodje pravosodja po zmagi nogometne reprezentance proti valižanski so iz različnih zaporov v državi izpustili 709 zapornikov," navaja agencija. Med njimi je "nekaj ljudi, aretiranih med nedavnimi dogodki", je dodala, ne da bi navedla dodatne podrobnosti. Z "dogodki" agencija misli na protivladne proteste, še navaja AFP.

Milan Borjan Škandal Šport Neverjetno, kaj so si privoščili Hrvati: "To kaže, kakšni primitivci ste"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.