Šport > Nogomet
286 ogledov

Jan Oblak: S Slovenijo po izpolnitev otroških sanj

Jan Oblak
Slovenska nogometna reprezentanca je odpotovala v Avstrijo, kjer jo v petek ob 20.45 v Celovcu čaka prijateljska tekma z domačo izbrano vrsto.

Po besedah selektorja Tomaža Kavčiča so fantje v pripravah dobro delali, tako Kavčič kot vratar Jan Oblak pa sta poudarila, da bo tako jutri kot v torek proti Belorusiji izid pomemben. "Najbolj pomembno je, da so igralci zdravi. Danes je sicer imel lažje težave Tim Matavž z aduktorjem, ampak nič hujšega. Sicer pa fante poznam, imajo veliko željo po delu. V kadru imamo 26 igralcev, na dveh tekmah bom poskusil dati priložnost vsem. Normalno pa je, da je izid tudi zelo pomemben," je na Brdu pri Kranju povedal Kavčič, ki še ni razkril imena kapetana, dejal je le, da so v igri tri ali štiri imena ter da bi bil vsak od njih lahko kapetan.

"To je zelo pomembna funkcija, tako da se zdaj ni treba zaletavati. Kapetan pa mora biti vodja, mora imeti vpliv na igralce, mora biti podaljšana roka selektorja," je svoje kriterije o izboru naslednika Boštjana Cesarja, ki bo svojo zadnjo, 101. tekmo za Slovenijo odigral v torek v Stožicah proti Belorusiji, dejal Kavčič in poudaril, da je vzdušje dobro ter da so igralci brez težav sprejeli njegov način dela.

Ta pravi, da ga bo na tekmi z Avstrijo zanimalo predvsem to, kako bodo odreagirali na določene situacije v igri, predvsem na njihov pritisk, ki ga je pričakovati. "Imamo zelo dobre igralce, samozavestne, upam, da se bo to pokazalo tudi na tekmah. Moramo pa biti pravi kot ekipa," meni selektor, ki je razkril, da bosta jutri na mestih srednjih branilcev začela Miha Mevlja in Aljaž Struna.

Kavčič zagovarja igranje z dvema zadnjima zveznima igralcema, to bosta Rene Krhin in Kevin Kampl. "Eden je bolj defenziven, ima dober skok, dobro stoji, drugi je vezist 'box to box', torej malo poživi vse skupaj. Ona dva sta kot plus in minus ali jin in jang," je omenjeno dvojico slikovito orisal Kavčič in dejal, da v njegovi nogometni filozofiji branjenje ni na prvem mestu. "Ni pa niti brezglavo napadanje. Bomo pa zagotovo šli tudi na večjo posest žoge," pravi Kavčič.

Selektor je še dodal, da bo proti Avstriji začel s trenutno najmočnejšo slovensko postavo (poudaril je, da so sicer vsi igralci pomembni), saj ne bo že na prvi tekmi od prve minute naprej eksperimentiral.

slovenska nogometna reprezentanca dres Že v petek Šport Takšen je novi slovenski dres

Tako bo med vratnicama zagotovo Jan Oblak, ki opaža določene spremembe v delu, a pravi, da se jih bo čutilo šele čez čas. Dodaja, da so zadovoljni z načinom dela ter da je prisotna neka nova energija. Zaradi vsega tega je precej optimističen, kar zadeva nov cikel in tudi prvi tekmi.

"Če si v glavi prepričan, da ti bo nekaj uspelo, verjamem, da ti potem tudi bo. Na zbor moramo prihajati z željo po evropskem prvenstvu in prepričani, da nam lahko to uspe. Na koncu se to lahko uresniči. V teh dveh tekmah ni nič drugače. Vse to so priprave na ligo narodov in na kvalifikacije. Igra je pomembna, verjetno bomo rotirali igralce, ampak na vseh tekmah moramo iti na zmago. Tudi na teh dveh prijateljskih bo enako," pravi Oblak, ki je zelo motiviran za nastop na velikem tekmovanju.

"To je zame zelo pomembno, ker so to moje sanje iz otroštva. Sem Slovenec, rojen sem v Sloveniji, želim si s Slovenijo nastopiti na velikih tekmovanjih. Kot pravim, sem prepričan, da nam lahko uspe in sem res pozitiven in optimističen glede teh kvalifikacij," je še povedal vratar Atletica.

O njem se je v javnosti v zadnjem času spet govorilo - tako o novi pogodbi z madridskim klubom kot o prestopu h kateremu od evropskih velikanov. "Glede tega ni nič novega. Pogodbo z Atleticom imam do leta 2021. Bom pa verjetno v kratkem izvedel, kakšne so želje kluba," je o svojem klubskem statusu pojasnil Oblak.

Bojan Jokić S sosedi Šport Jokić: Smo boljši kot Avstrijci
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.