Šport > Nogomet
86 ogledov

Kako so se menjali slovenski selektorji

Kek ni znal opisati občutkov po novici, ko je izvedel za gol Američanov. (Foto: Žurnal24 main
Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca z remijem v Litvi ni najbolje začela kvalifikacij za SP 2018 in nad selektorjem se zgrinjajo črni oblaki. Spomnili smo se, kako so svoje mandate zaključili pretekli šefi slovenske nogometne stroke.

Prvi selektor Slovenije je bil Bojan Prašnikar, ki je v svojem prvem mandatu ekipo vodil le na štirih prijateljskih tekmah.

Za prvi kvalifikacijski ciklus (za Euro 1996) Slovenije je krmilo izbrane vrste prevzel Zdenko Verdenik. Po odličnem začetku in "ukradeni" zmagi proti Italiji v Ljudskem vrtu (1:1) je Slovenija popustila in kvalifikacije zaključila na petem mestu šestčlanske skupine z enajstimi točkami (tri zmage, dva remija, pet porazov).

Še slabše je šlo Verdeniku v ciklusu za SP 1998. Slovenija je v družbi Danske, Grčije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške osvojila zgolj eno točko (za remi 3:3 v Splitu). To je Verdinka novembra 1997 "odneslo", na njegovo mesto je za začasno obdobje petih mesecev spet sedel Prašnikar. Slednji je na petih prijateljskih tekmah zabeležil le eno zmago, nazadnje je ekipo vodil aprila 1998 ob porazu s Češko (1:3) v soboški Fazaneriji.

Zlata generacija

Prašnikar je mesto prepustil Srečku Katancu, ki je med letoma 1996 in 1998 vodil mlado slovensko reprezentanco. Kljub zgolj 34 letom in pomanjkanju izkušenj je Slovenijo popeljal na prvo veliko tekmovanje - Euro 2000.

Uspehi so se nadaljevali tudi v kvalifikacijah za SP 2002, po uvrstitvi na turnir pa je "počilo" na relaciji selektor - prvi zvezdnik in po "aferi Šmarna gora" in sporu z Zlatkom Zahovićem je Katanec zapustil krmilo reprezentance. Njegova zadnja tekma je bila v skupinskem delu SP, ko je Slovenija klonila proti Paragvaju (1:3).

Še tretjič Prašnikar, nato Oblak

sport 11.09.13. Bojan Prasnikar, foto: zurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Še tretjič je na klop sedel Prašnikar in v kvalifikacijah za Euro 2004 osvojil drugo mesto za takrat premočno Francijo, v dodatnih kvalifikacijah pa priznal premoč Hrvatom. Prašnikar je tudi po kvalifikacijah še ostal selektor, po seriji slabih izidov na prijateljskih tekmah pa je Slovenijo zadnjič vodil aprila 2004 ob porazu s Švico v Ženevi (2:1).

Vajeti je prevzel Branko Oblak in v kvalifikacijah za SP 2006 osvojil četrto mesto v družbi Italije, Norveške, Škotske, Belorusije in Moldavije, na računu je imel 12 točk. Oblak je začel tudi kvalifikacije za Euro 2008, a po porazu proti Belorusiji v Minsku 11. oktobra 2006 (4:2) je odstopil.

Pot na drugi mundial

Nasledil ga je Matjaž Kek in v novem ciklusu za plasman na SP 2010 požel uspeh, saj se je Slovenija v družbi Poljske, Češke, Slovaške, Severne Irske in San Marina prebila do drugega mesta, v dodatnih kvalifikacijah pa izločila Rusijo ter se uvrstila na mundial.

Kek v naslednjih kvalifikacijah za Euro 2012 ni bil tako uspešen in po tretjem mestu v družbi Italije, Severne Irske, Srbije, Estonije in Ferskih otokov se je moral posloviti. Na svoji zadnji tekmi je 11. oktobra 2011 v Ljudskem vrtu premagal Srbijo (1:0). 

sport 15.11.11, Slavisa Stojanovic, prijateljska tekma, nogomet, ZDA, Slovenija, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sledil je kratek mandat Slaviše Stojanovića, ta se je končal že kmalu po začetku kvalifikacij za SP 2014. Po treh porazih na prvih štirih uradnih tekmah je Stojanović odšel. Njegova zadnja uradna tekma je bil poraz v Albaniji (1:0), neuradna pa poraz v Makedoniji (3:2) 14. novembra 2012.  

Z letom 2013 se je na klop Slovenije vrnil Srečko Katanec. Po solidnih predstavah v preostanku kvalifikacij za SP 2014 je sledil nič kaj bleščeči ciklus za Euro 2016, po remiju v Litvi letošnjega septembra pa se Katancu že trese stolček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.