Šport > Nogomet
2654 ogledov

Katanec: Če bi Škoti vedeli, kdo jim je dal gole ...

srečko katanec Epa
Srečko Katanec je po tekmi s Škotsko končal svoj drugi mandat na selektorskem stolčku slovenske nogometne reprezentance (1998-2002, 2013-2017).

Srečko Katanec se je po slabih petih letih umaknil z mesta selektorja slovenske reprezetance. Režiser nogometne pravljice, ki je Slovenijo popeljal na EP 2000 in SP 2002, se je poslovil z domačim remijem proti Škotski (2:2), ki je Sloveniji prinesel končno četrto mesto v kvalifikacijski skupini F in dokončno zaprl vrata na mundial prihodnje leto v Rusiji.

Roman Bezjak Slovenija Škotska kvalifikacije za SP Kvalifikacije za SP Šport Slovenci potrli Škote in razveselili Slovake

Katanec je na tiskovni konferenci, kjer se je bržkone zadnjič "spopadel" s slovenskimi novinarji, za svojega naslednika predlagal Tomaža Kavčiča, a v isti sapi poudaril, da se bo njegov naslednik srečeval z istimi težavami kot on, tj. pomanjkanje minutaže v evropskih klubih.

"Fantje imajo kvaliteto, a morali bodo igrati v klubih. Če bi Angleži vedeli, da smo proti njim igrali s tremi igralci, ki mesece niso stopili na igrišče... to je praktično znanstvena fantastika. Mi moramo to početi. Roman Bezjak je dosegel dva gola. V klubu ne igra. Če bi Škoti vedeli, kdo jim je dal gole... fant, ki že mesece ne igra nogometa. Imamo potenciale, odvisno je le, kako se bodo fantje razvijali v klubih," je povedal Katanec.

Srečko Katanec Slovenija Škotska kvalifikacije za SP Slovo Šport To je Katanec povedal po svoji zadnji tekmi

Nekdanji selektor je tiskovo konferenco izkoristil za opravičilo predstavnikom sedme sile, s katerimi si je še posebej v zadnjih mesecih večkrat skočil v lase.

"Tisti, ki so me postavili, dobro vedo, s kakšno namero sem prišel. Rad bi izkoristil trenutek, da se opravičim. Težko mi je bilo v obdobju po odhodu Aleksandra Čeferina, ker sem prekršil nekatera svoja etična načela. Če bi bil vaš odnos do reprezentance in mene takšen, kakršen bi moral biti, bi odstopil v trenutku, ko je Aleksander postal predsednik Uefe. Ker pa odnos sedme sile ni bil takšen, nisem odstopil. Mediji nimate pravice menjavati nikogar. Nisem jezen na vas. Vemo, kaj delamo. Reprezentanca izgleda zelo dobro," je dejal.

Roman Bezjak Slovenija Škotska kvalifikacije za SP | Avtor: epa epa

Vprašanja, ali so potemtakem mediji glavni krivec za neuspehe slovenskega nogometa, ni komentiral. "To ni uperjeno proti vam. Povem le, kako sem to doživljal. Prestopil sem svoja moralna in etična načela. Vi nimate pravice menjati nikogar. In nimate pravice postavljati ciljev. Veliko sem se pogovarjal z vodilnimi v NZS, naj jasno in glasno postavijo cilje. S tem se izognemo takšnim ali drugačnim špekulacijam. Polagam vam na dušo, na novinarsko konferenco pridite z argumenti in me spravite v težave. Ni bijem bitke z vami. Bilo je veliko absurdnih situacij. Sprašujete me o igralcu, vendar ne veste, kaj dela v klubu. Opravičujem se, če sem koga prizadel. Življenje gre pač dalje. To je to."

boštjan cesar Izključitev Šport Cesar: Mogoče to ni bil pravi način za 100. tekmo

Slovenija je pod Katančevim vodstvom zamudila štiri velika tekmovanja, pri čemer je po mnjenju nekdanjega selektorja veliko vlogo odigral tudi žreb. "Anglija, Škotska nam že tradicionalno ne odgovarjata. Slovaška je spoštovanja vredna reprezentanca. Naša reprezentanca še ni formirana. Dokler ne bodo igralci redno igrali v klubih, selektor ne bo imel vpogleda v to, česa so sposobni. To ni moj alibi, ampak naše stanje. Tudi moj naslednik bo imel težave. Če igralci igrajo, je to ena stvar, vendar vam bo vsak povedal, da je formiranje reprezentance zelo težko delo."

"Novi selektor bo moral poznati realno stanje. Vprašal se bo, kako smo sploh funkcionirali, ker fantje ne igrajo. To vam bo povedal vsak. Domači poznajo situacijo. Stavimo na igralce, ki ne igrajo. Našli smo kar nekaj reprezentantov, ki so vrhunski. Na primer Miha Mevlja. Najprej Rostov, zdaj Zenit. Fant igra. Saj se mu vidi. Ima samozavest. Štopa žoga. Pride blizu, ko je to potrebno. To je potem lahko delo zame. Če pa nekdo ne igra, mu moram jaz pojasniti, kdaj naj gre blizu. Lahko mu povem, a če tega ni vajen početi iz tedna v teden, tega ne bo naredil."

gordon strachan Bizarno Šport Strachan: Zato je bila Slovenija v prednosti

Katanec je okrcal medije, da so s širjenjem nerealnih pričakovanj vršili pritisk na selektorja. Pri tem je izpostavil napako Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je pričakovanja jasno predstavila njemu, ne pa tudi slovenski javnosti. "Meni so bili cilji predstavljeni in jaz sem svoje delo opravil," je zatrdil.

Ste jih izpolnili? "Tako je! Menjava generacij še poteka. Če bi mi postavili zahtevo, da se moram uvrstiti na SP, ne bi sprejel. Ne gre zato, da ne spoštujem igralcev, vendar imate previsoka pričakovanja. Ne širite nerealnih pričakovanj. Pokazali smo, da znamo igrati, manjka nam čisto malo," je sklenil 54-letni nogometni strokovnjak.

Komentarjev 1
  • Pepe007 14:11 09.oktober 2017.

    No, dejstvo je, da je Katanec kot igralec in kot trener vseeno dosegel tudi nekaj izven naše "vasi". Novinarji, ki so ga kritizirali, pa po večni niso v tujini in v večji konkurenci objavili nobenega članka.