Šport > Nogomet
7376 ogledov

Kakšna blamaža srbskega selektorja!

Siniša Mihajlović Torino
Trener Torina in nekdanji srbski selektor Siniša Mihajlović se pred gostovanjem v Firencah ni proslavil.

Torino bo v sredo zvečer v okviru Serie A gostoval pri Fiorentini, pred srečanjem se je na tapeti znašel trener gostov Siniša Mihajlović.

Na Apeninskem polotoku je v preteklih dneh veliko prahu dvignilo postopanje navijačev rimskega Lazia, ki so izdelali nalepke z likom žrtve holokavsta Ane Frank (Annelies Marie "Anne" Frank, op. a.), oblečenim v dres mestne tekmice AS Rome.

Dejanje pristašev Lazia je vzbudilo oster odziv javnosti in prizadetih institucij. Italijanska nogometna zveza (FICG) je odločila, da se bodo vse tekme naslednjega kola Serie A začele z branjem odlomka iz dnevnika Ane Frank. Kot gotovo veste, je judovska deklica popisovala svoja doživetja med skrivanjem pred nemškimi okupatorji v Amsterdamu med drugo svetovno vojno, kasneje pa umrla v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen. 

Odzval se je tudi Lazio, ki se je zavezal, da bo vsako leto na izobraževalno ekskurzijo v koncentracijsko taborišče Aushwitz poslal 200 svojih mladih nogometašev. Ob tem bodo Rimljani na sredini tekmi v Bologni na majicah pod dresi nosili sliko Ane Frank.

Igral je za Romo in Lazio

Že omenjeni Mihajlović je za Lazio igral med letoma 1998 in 2004, z njim je v okviru Lige prvakov gostoval tudi v mariborskem Ljudskem vrtu. Kot nekdanjega člana tega kluba, čigar najbolj goreči navijači so simpatizerji skrajne politične desnice (fašistični simboli na njihovih tekmah niso nič nenavadnega), so Srba povprašali, kaj si misli o situaciji.

"Ne vem ničesar o tem. Kdo je Ana Frank?" je na vprašanje odgovoril Mihajlović. Ko mu je novinar pojasnil, da gre za svetovno znano avtorico dnevnika, ki simbolizira trpljenje Judov pod nacisti, je dodal: "Zares ne vem. Nisem poučen o tem, oprostite."

rop Brazilija Video Šport Pri belem dnevu s pištolo nad nogometaša

Mihajlović je igral za Borovo, Vojvodino, s Crveno zvezdo osvojil evropski naslov, nato pa nastopal še za AS Romo, Sampdorio,  Lazio in Inter. V dresu tedanje Jugoslavije je med letoma 1991 in 2003 odigral 63 tekem. V trenerski karieri je vodil Bologno, Catanio, Fiorentino, reprezentanco Srbije, Sampdorio in AC Milan, od lani je na klopi Torina.

Ana Frank | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Komentarjev 12
  • Pepe007 07:20 26.oktober 2017.

    Nihče na svetu ne ve vsega. Mi smo pač imeli v šolskem programu Dnevnik Ane Frank. Kje drugje pa tega ni bilo. Ana Frank je trpela, ni pa edini trpeči najstnik na svetu v preteklem stoletju in gotovo ne edini ...prikaži več med njimi, ki je napisal knjigo. Vendar mi ne vemo ...

  • CharlySheen 07:14 26.oktober 2017.

    Intelektualni domet večine nogometašev iz naših bivših bratskih republik je tako ali tako znan, zato tak odgovor niti ni kako posebno presenečenje. Prav tako nekateri komentarji tukaj povedo vse o tistih, ki so jih napisali. Upam, da se jim nikoli ...prikaži več v življenju ne bo zgodilo niti približno kaj podobnega, kot se je Ani Frank ali katerikoli drugi žrtvi nacistov med 2. SV, ne glede na raso, narodnost, veroizpoved, .. Očitno se nekateri iz zgodovine niso naučili veliko!

  • jozicamurn 17:02 25.oktober 2017.

    In zakaj bi moral kdo poznati to jud-propagandistko? A se vse okoli judov vrti? Dosti zadev je natolcevala notri in lagala v korist židov. Free Palistina!