Šport > Nogomet
849 ogledov

Kek: Če bomo pametni in ne 'budale' ...

Slovenija Poljska Stožice Euro 2020 Saša Despot
Nogometna reprezentanca je sinoči z odmevno zmago proti Poljski v Stožicah poskrbela za to, da se bo spet (vsaj) nekaj dni pozitivno govorilo o slovenskem nogometu. Pokazala je takšno igro in odnos, kakršna navijači pričakujejo na vsaki tekmi.

"Fantje so šli na glavo. Vedeli smo, da lahko Poljakom pridemo do živega. Bili smo pogumni, taktično zreli, disciplinirani in prepričani, da bomo prišli do priložnosti," je po tekmi s Poljsko pojasnil selektor Matjaž Kek.

Ob številnih pohvalah za prikazano so Slovenci prišli do več kot ene priložnosti, zadeli pa dvakrat in kot prvi načeli poljsko mrežo v teh kvalifikacijah. Kot strelca sta bila po tekmi najbolj izpostavljena Aljaž Struna in Andraž Šporar. A svoje so doprinesli tudi vsi drugi, ki jih je Kek poslal na igrišče. Josip Iličić se je spet pokazal za igralca z idejo, pregledom nad igro, kar se je najlepše izrazilo ob podaji za Šporarjev zadetek. Čeprav noče govoriti o posameznikih, je Kek izpostavil tudi neutrudnega Romana Bezjaka, ki je igral prvič po lanskem novembru in tekmi z Norveško. "Upam, da ste videli tudi vse njegove sprinte," je dejal Kek.

Eno boljših tekem sta odigrala srednja vezista Rene Krhin in Jasmin Kurtić, ki sta bila v veliko pomoč trdni zadnji liniji - v kateri kot zadnji mož Jan Oblak presenetljivo ni imel praktično nič dela ob izvrstnem pokrivanju Roberta Lewandowskega in Krzystofa Piateka -, hkrati pa vezni člen z ofenzivnim delom. "Pri vseh sem videl veliko dobrega. Toda dokler bomo govorili o posameznikih, ne bom zadovoljen. Igrala je Slovenija. Prišli bodo tudi težki trenutki, zagotovo, ampak Slovenija je v tem trenutku res rabila takšno zmago," je poudaril Kek.

Jan Oblak Poljski novinar Šport "Ne vidimo, kako bi lahko izgubili proti Sloveniji" Slovenija Poljska Stožice Euro 2020 Video Šport Trenutek v Ljubljani: "Dajte to na pornhub!"

Ta pravi, da je to lahko res dobra osnova za naprej, a le če bodo pametni in ne "budale". In le če bodo sprejeli, da je za skupno dobro treba včasih sprejeti kakšno žrtev (v tem primeru denimo neigranje Mihe Zajca).

"Vedno so v takšnem trenutku neke žrtve, ki jih sprožiš s svojimi včasih nerazumljivimi odločitvami. A so tudi junaki. Danes je eden, jutri bo drugi. Če bomo tako razmišljali, bo to dobra vzpodbuda," dodaja Kek, ki je tako kot 9. septembra 2009 doma spet zanesljivo dobil boj s Poljaki - takrat je bilo 3:0 in takrat je Lewandowski igral le zadnje pol ure.

Z izvrstnim napadalcem Bayerna se bo slovenska obramba spet soočila ob koncu kvalifikacij. Že v ponedeljek pa Slovence čaka nova zahtevna naloga. V goste prihaja Izrael z najboljšim strelcem kvalifikacij Eranom Zahavijem. "Videli ste, kaj naredi voljni moment. Srce je bilo ogromno in skozi to je prišla tudi igra. Pridite še enkrat pomagat igralcem v ponedeljek in sem prepričan, da bomo šli še enkrat na glavo," poziva Kek.

nogomet Slovenija - Poljska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tiste, ki so igrali, v teh dneh čaka bolj regeneracija, kot pravi Kek, pa bo zagotovo kakšna sprememba v ekipi. "Imamo dovolj širine, ne bojim se nobenega postaviti na igrišče. Vrača se Bojan Jokić, videli bomo, kako je z Domnom Črnigojem (zapustil igro zaradi poškodbe; op. STA)."

Izrael je svojo peto tekmo igral že v četrtek, ko je proti Severni Makedoniji iztržil 1:1. "Gledal sem Izrael, ima dan več odmora, kar mi gre malo na živce. Sicer pa je v uvodu vseh tekem prevladoval. Tehnično so igralci zelo dobri. Treba se bo dobro postaviti. Mogoče bo Izrael v določenih trenutkih ali pogledih celo nevarnejši kot Poljska," opozarja Kek.

nogomet Slovenija - Poljska Foto Šport Slovenci v polnih Stožicah utišali samozavestne Poljake

Slovenija je na prvi tekmi v Izraelu igrala 1:1, zadela sta Šporar in Zahavi. Tako Izraelci kot Slovenci imajo zdaj osem točk in so skupaj z Avstrijci, ki imajo eno več, in vodilnimi Poljaki še v igri za prvi dve mesti.

V prid Slovenije govori dejstvo, da so Izraelci izgubili štiri od zadnjih petih tekem v gosteh. Obenem Slovenci proti ponedeljkovemu tekmecu še niso izgubili, imajo zmago in tri neodločene izide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.