Šport > Nogomet
2548 ogledov

"Ne vidimo, kako bi lahko izgubili proti Sloveniji"

Jan Oblak
Pogled na dvoboj kvalifikacij za EP s poljske strani.

Slovenska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v petek ob 20.45 na stadionu v Stožicah pomerila s poljsko izbrano vrsto. Poljaki sicer prepričljivo vodijo v skupini G, na štirih tekmah so prav tolikokrat zmagali. Zabili so osem zadetkov, njihovi tekmeci pa še niso uspeli zatresti poljske mreže. Slovenija je četrta na lestvici, pred njo sta s sedmimi in šestimi točkami tudi Izrael in Avstrija, po dveh remijih proti Izraelu in Makedoniji ter porazu proti severnim sosedom pa se v dvoboj s Poljsko Slovenci podajajo z visoko zmago v Latviji.

Jan Oblak in Robert Lewandowski To bo spektakel! Šport Oblak vs Lewandowski: v Stožicah epski dvoboj najboljših na svetu

Na Poljskem tudi tokrat računajo na vse tri točke. "Če že moram napovedati rezultat, bi dejal, da bo Poljska zmagala z 2:1," nam je odgovoril novinar poljskega Eurosporta Darek Szarmach, ko smo ga povprašali o napovedi dvoboja.

"Povprečen poljski navijač si ne predstavlja, da bi naša reprezentanca izgubila ta dvoboj. To ne pomeni, da podcenjujejo Slovenijo, a ne gre za reprezentanco, ki bi se jo morali poljski reprezentantje bati. Poljska je navsezadnje prva na lestvici in vsekakor prvi favorit skupine," je še dodal.

Szarmach pravi, da Poljaki sicer ne poznajo dobro slovenske reprezentance. "Težko bi dejal, kako Slovenijo vidijo navadni poljski privrženci nogometa, zdi pa se mi, da znanje ni ravno veliko. Vsekakor pa navijači na primer poznajo Jana Oblaka, ki je izjemen vratar, igra za velik klub ter ga lahko redno spremljajo na tekmah lige prvakov. Kaj več pa verjetno ne."

slovenska nogometna reprezentanca Stožice navijači Prelomni tekmi Šport Ogromno vstopnic že pošlo, Poljaki in Izraelci v stožiškem kotlu

Grožnja bo predvsem poljski Beckham

Če je največji zvezdnik slovenskega nogometa vratar madridskega Atletica, je ta vloga na Poljskem oddana za napadalca Bayerna Roberta Lewandowskega. "Je eden izmed največjih zvezdnikov poljskega športa. Nihče si ne predstavlja, da ne bi bil del reprezentance, še nihče ni dosegel toliko zadetkov v zgodovini naše izbrane vrste - 57. Ta podatek pove vse. Je tudi zelo medijsko izpostavljena oseba, ljudje upoštevajo njegovo mnenje. On in Anna Lewandowska sta naša Beckhama."

"Lewandowski ni le napadalec. Trdo dela po celotnem igrišču, se vrača po žogo, kot kapetan pa je dobra inspiracija za ekipo. Soigralci ga imajo za vzgled."

Robert Lewandowski Poljska | Avtor: epa epa

Kdo so preostali poljski aduti? "Navijači izjemno spoštujejo Jakuba Błaszczykowskega in Kamila Grosickega. Tudi, če imata težave z igranjem v svojih klubih, ali pa ju ovirata poškodbi, v reprezentančnem dresu vedno data vse od sebe in sta precej boljša. Zdaj sicer igrata redno. Poljska ima že dolgo tudi izjemne vratarje. Zdaj ima prednost Juventusov Wojciech Szczęsny, vendar je Łukasz Fabiański iz West Hama enako dober. V obrambi ima zagotovljeno mesto Monacov Kamil Glik. Je general obrambe. Ko je zaradi poškodbe manjkal na svetovnem prvenstvu, smo imeli veliko težav pri organizaciji obrambnega dela igre. Takrat se je pokazalo, da je morda celo pomembnejši za Poljsko kot 'Lewy'. Za Glikovega naslednika je predviden Jan Bednarek iz Southamptona, ki pa se zdaj še uči ob igranju s starejšimi kolegi."

"Na sredini se vedno veliko pričakuje od Napolijevega vezista Piotra Zielińskega, ki pa vselej ne uspe opravičiti svojega talenta. V pretekli sezoni je blestel tudi član Milana Krzysztof Piątek, ki pa je slabo odprl novo sezono in se ne ve, če bo sploh zaigral proti Sloveniji. Morda se bo selektor Jerzy Brzęczek znova obrnil na preizkušeni dvojec Lewandowski - Arkadiusz Milik."

Skupina G:
Poljska                      12 točk
Izrael                          7
Avstrija                      6
Slovenija                    5
S. Makedonija          4
Latvija                       0

Beseda je nato nanesla tudi na poljsko videnje celotnega slovenskega športa. "Ob besedi Slovenija pomislim na čudovito hribovito deželo, čeprav jo nisem še nikoli obiskal, a imam takšen namen. Druga asociacija je zame košarka. S Slovenijo se v tem športu ne moremo primerjati. Imate dve svetovni zvezdi v Goranu Dragiću in Luki Dončiću. Odigrali ste izjemno na zadnjem evropskem prvenstvu in z vsem srcem sem navijal za vas, mislim, da je bilo enako pri številnih košarkarskih navdušencih na Poljskem." 

"Pri nas so izjemno priljubljeni tudi smučarski skoki, morda celo v enaki meri kot nogomet. Tudi Kamil Stoch je velik zvezdnik v naši državi. Poljaki skoke spremljajo vsak teden, v živo se udeležujejo tekem po celem svetu. Ne čudi, da Poljaki poznajo in spoštujejo slovenske skakalce," je povedal Szarmach in na vprašanje o tenutnem kolesarskem dvoboju med Primožem Rogličem in Rafałom Majko, ki ga na Dirki po Španiji trenutno zanesljivo dobiva Slovenec, v smehu odvrnil: "Roglič je ja smučarski skakalec."

Matjaž Kek OŠ Video Šport Kekov seznam simpatično predstavljen na nenavadni lokaciji

S to šalo smo zaključili pogovor, a je poljski novinar nato znova stopil v kontakt z nami in k povedanemu dodal: "Povsem sem pozabil omeniti Grzegorza Krychowiaka, ki je zelo pomemben za sredino naše nogometne reprezentance. Je v odlični formi od začetka sezone pri moskovski Lokomotivi. Ko je pravi, je moč in pljuča naše izbrane vrste."

Grzegorz Krychowiak | Avtor: EPA EPA

Kasneje je posredoval še eno informacijo: "Milik ne bo igral, ima težave z zdravjem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice