Šport > Nogomet
1411 ogledov

Oblak vs Lewandowski: v Stožicah epski dvoboj najboljših na svetu

Jan Oblak in Robert Lewandowski Profimedia
V petek, 6. septembra nas v stožiškem kotlu čaka spektakel, saj si bosta iz v oči stala dva izmed najboljših nogometašev na svetu.

Pred vrati je 5. krog kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2020. Slovenija bo v petek, 6. septembra ob 20:45 v Stožicah gostila vodilno ekipo skupine, Poljsko. Prvi favoriti skupine G so odlično začeli s kvalifikacijami, saj so dobili vse štiri tekme ter z 12 točkami prepričljivo vodijo pred Izraelom, ki jih je zbral 7.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Poljaki zaenkrat naravnost blestijo, saj v kvalifikacijah sploh še niso prejeli zadetka, medtem ko so jih dosegli kar 8, oziroma po dva povprečno na tekmo. Slovenija, ki po štirih kolih ter eni zmagi, porazu in dveh remijih za Poljsko zaostaja že za 7 točk, pa je na dosedanjih tekmah dosegla 7 zadetkov, prejela pa le 3, s čimer ima za Poljsko daleč najnižje število prejetih golov v skupini, za kar se lahko zahvali predvsem prvemu zvezdniku slovenske reprezentance, Janu Oblaku.

Prav Oblak pa bo igral eno ključnih vlog na petkovem srečanju, saj bo pred eno najtežjih nalog v svoji karieri, kako zaustaviti poljskega narodnega junaka ter enega izmed najboljših napadalcev na svetu, Roberta Lewandowskega.

Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvoboj Oblaka proti Lewandowskemu, ta spopad titanov, bo pravzaprav ena izmed ključnih točk petkovega obračuna, ki lahko prevesi jeziček tehtnice na eno, ali drugo stran.

Jan Oblak Poljski novinar Šport "Ne vidimo, kako bi lahko izgubili proti Sloveniji"

Eden s statusom božanstva, drugi se mora še izkazati

Jan Oblak, izjemni vratar Atletica Madrida ter slovenske nogometne reprezentance, ki velja za enega izmed najboljših čuvajev mreže na svetu, je komaj na začetku svoje reprezentančne poti. Škofjeločan, ki se je v tujino podal že pri rosnih sedemnajstih, je bil namreč dolgo časa rezervni vratar legendarnemu Samirju Handanoviću, po reprezentančni upokojitvi priljubljenega "Sarme" pa je čvrsto pograbil mesto prvega vratarja ter zvezdnika slovenske reprezentance.

Oblak je sicer v dresu z reprezentančnim grbom debitiral že leta 2012. Pri komaj 19 letih je začel v prvi postavi ekipe, ki je na Norveškem z 2:1 izgubila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Prvi vratar reprezentance je od leta 2015, do sedaj pa je zbral 22 nastopov.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko je Oblak prva violina slovenske reprezentance komaj zadnja štiri leta, Robert Lewandowski že dalj časa uživa status pravega božanstva na Poljskem. Debitiral je že davnega leta 2008, ko je še branil barve poljskega Lecha Poznan. Takrat 20-letni napadalec je vstopil v igro v drugem polčasu tekme proti San Marinu ter zabil zadetek za končnih 2:0. Lewandowski je tako postal šele drugi Poljak, ki je zadel na svojem reprezentančnem debiju.

Po svojem izjemnem debiju si je zacementiral mesto v prvi postavi poljske reprezentance, za katero je nastopil že na 106 tekmah, na katerih je zbral neverjetnih 57 zadetkov. Od leta 2013 je tudi standardni kapetan reprezentance.

slovenska nogometna reprezentanca Stožice navijači Prelomni tekmi Šport Ogromno vstopnic že pošlo, Poljaki in Izraelci v stožiškem kotlu

Na Evropskem prvenstvu 2012 je zadel prvi gol prvenstva, ko je bil na tekmi z Grčijo imenovan tudi za najboljšega igralca tekme. Za poljsko reprezentanco je odigral vse tri tekme skupinskega dela, ko se je domačin prvenstva moral posloviti z vsega dvema točkama.

Svoj status božanstva pa si je ustvaril tekom kvalifikacij za Euro 2016, ko je bil prvi strelec celotnih kvalifikacij, obenem pa je izenačil neverjetni rekord Severnega Irca Davida Healyja s kar 13 zadetki. Na tem prvenstvu je bil nato član ekipe, ki si je prvič v zgodovini uspela izboriti četrtfinale, nato pa izpadla proti kasnejšim prvakom, Portugalcem.

Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

5. oktobra 2017 je s kar tremi zadetki na tekmi z Armenijo postal najboljši strelec v zgodovini poljske reprezentance, saj jih je zbral že 50, s čimer je porušil prejšnjo rekordno znamko 48.

Nove rekorde je nato rušil v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo 2018, ko je postal rekorder evropskega dela kvalifikacij z neverjetnimi 16 zadetki.

Nekdaj branil pri klubu Ločan, zdaj vreden 100M!

Jan Oblaku pot do madridskega Atletica ni bila tlakovana z rožicami, saj se je moral dokazovati svojo celotno kariero. Začel je pri svojem domačem klubu Ločan, nato pa se je pri desetih preselil v mladinsko akademijo ljubljanske Olimpije. Tu je s svojimi obrambami navdušil tuje oglednike, tako da se je govorilo o odhodu k Empoliju, bil je celo na preizkušnji pri Fulhamu, a se je odločil, da še ni čas za tujino. Pri komaj 16 je nato postal prvi vratar Olimpije ter preprosto navdušil.

Njegov talent je opazila Benfica in Oblak se je preselil na Portugalsko, kjer si je izkušnje sprva nabiral kot posojen igralec pri številnih portugalskih klubih, preden je po mnogih napakah prvega vratarja Arturja zasedel njegovo mesto v sezoni 2013/14. Oblak je bil tako član izjemne Benficine generacije, ki je osvojila vse domače lovorike, sam pa je bil razglašen za najboljšega vratarja lige.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Oblak je nato postal najdražji vratar Primere, saj je Atletico zanj odštel takrat zelo visokih 16 milijonov evrov. V sezoni 2015/16 je bil razglašen za najboljšega vratarja lige, obenem pa je postavil neverjeten rekord, ko je v celotnem španskem prvenstvu prejel zgolj 18 zadetkov. Nagrado je nato osvojil še v naslednjih treh sezonah. medtem ko je bil v letih 2017 in 2018 celo eden izmed kandidatov za Zlato žogo. Z Atleticom je dvojni kroni iz Portugalske dodal še Španski superpokal, Evropski superpokal ter Evropsko ligo, medtem ko je nastopil tudi v finalu Lige prvakov, a je moral priznati premoč mestnemu tekmecu. Dvakrat je končal tudi v idelani enajsterici Lige prvakov, vrednost na tržišču pa se mu je povzpela do astronomskih 100 milijonov evrov.

Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Dolgo pot je moral prehoditi tudi Lewandowski, ki se je najprej dokazoval v drugi in tretji poljski ligi, kjer je bil v dresu Znicz Pruszkowa najboljši strelec obeh tekmovanj. Številni zadetki so mu pri 20 letih prislužili prestop v prvoligaša Lech Poznan, kateremu je kot najboljši strelec prvenstva pomagal do naslova poljskega prvaka v letu 2010.

Istega leta se je za 4,5 milijonov evrov preselil k Borussi Dortmund, kjer se njegov lov na lovorike in rekorde šele resnično začne. Z Borussio osvoji dva zaporedna naslova nemškega prvaka ter naslov najboljšega strelca lige, prav tako pa zaigra v finalu Lige prvakov, kjer je poražen s strani Bayern Münchna, na lestvici strelcev pa zaostane le za Cristianom Ronaldom.

Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Po 187 nastopih ter 103 zadetkih za Borussio pa Lewandowski poleti 2014 prestopi k Bavarskemu velikanu, za katerega igra še danes. Z Bayernom je prav vsako leto postal državni prvak ter bil imenovan v idealno postavo prvenstva, medtem ko je naslov najboljšega strelca osvojil trikrat ter bil enkrat imenovan za najboljšega nogometaša Bundeslige. Prav tako je bil dvakrat imenovan v idealno postavo Lige prvakov. Je tudi rekorder po številu zadetkov v Bundesligi med vsemi tujci v zgodovini.

Jan Oblak* : Robert Lewandowski 2:2

Naš izjemni vratar ter poljski stroj za zadetke pa si v petek ne bosta prvič stala nasproti, saj sta se s svojima kluboma pomerila že na štirih tekmah. Vse štiri sta odigrala v letu 2016 pod okriljem Lige prvakov, kljub razmerju v zmagah 2:2 pa se za uspešnejšega lahko pohvali slovenski vratar.

Jan Oblak in Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvič sta se zvezdnika pomerila v polfinalu Lige prvakov v sezoni 2015/16. Prvo tekmo je v Madridu dobil Atletico z 1:0, naš vratar je dobil oceno 8,2 ter je bil igralec tekme, medtem ko je poljski napadalec dobil zgolj 6,5. Na povratni tekmi je nato sicer slavil Bayern, a je zaradi gola v gosteh ob rezultatu 2:1 vseeno napredoval Oblakov Atletico, ki se je lahko za slavje zahvalil prav svojemu vratarju, ki je ponovno bil igralec tekme z oceno 8,1, medtem ko Lewandowskemu ni pomagal niti zadetek, saj je vseeno dobil le 7,1.

Jan Oblak in Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Bayern pa je priložnost za maščevanje dobil še isto leto, saj sta se v naslednji sezoni kluba sestala že v skupinskem delu Lige prvakov. Ponovno je najprej pred domačimi gledalci slavil Atletico z 1:0, ko je Oblak dobil oceno 7,3, Lewandowski pa 6,9. Na tekmi v Münchnu pa so se Bavarci ponovno maščevali Rojiblancosom ter jih odpravili z 1:0, zmagoviti zadetek pa je dosegel prav Lewandowski, ki je tokrat prvič dobil višjo oceno od našega vratarja. Poljak je dobil 6,9, medtem ko se Oblak ni prav izkazal s 6,7. Toda ponovno je bil skupno gledano Atletico uspešnejši, saj je osvojil prvo mesto v skupini s 15 točkami, medtem ko je Bayern z 12 zasedel drugo.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia
JAN OBLAK:
Starost: 26 let
Višina: 1,88 m
Pozicija: vratar
Aktualni klub: Atletico Madrid
Dosedanji klubi: Ločan (slo), Olimpija (slo), Benfica (por), Beira-Mar (por), Olhanense (por), Uniao de Leiria (por), Rio Ave (por)
Nastopi za reprezentanco: 22
Tržna vrednost: 100M evrov

 

lewandowski | Avtor: EPA EPA

 

 

ROBERT LEWANDOWSKI:
Starost: 31 let
Višina: 1,84 m
Pozicija: napadalec
Aktualni klub: Bayern München
Dosedanji klubi: MKS Varsovia Varšava (pol), Delta Varšava (pol), Legia Varšava II (pol), Znicz Pruszkow (pol), Lech Poznan (pol), Borussia Dortmund (nem), Bayern München (nem)
Nastopi za reprezentanco: 106
Zadetki za reprezentanco: 57
Tržna vrednost: 65M evrov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice