Šport > Nogomet
1140 ogledov

"Ko se bo Mandarić umaknil, bo klub dolžan njemu"

Zoran Janković Saša Despot
Župana Ljubljane skrbi čas po Milanu Mandariću v Olimpiji.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v intervjuju za današnjo izdajo Dnevnika dotaknil tudi dogajanja, povezanega z aktualnimi državnimi in pokalnimi prvaki v nogometu. Klub je pod vodstvom predsednika NK Olimpija Ljubljana Milana Mandarića uspešen, vprašanje pa je, kaj bo tisti trenutek, ko bo Mandarić odšel, svari župan Janković.

"Mandariću je do zdaj uspelo prodati igralce za okoli 11 milijonov evrov. Nimam podatkov, kakšne prihodke in odhodke ima klub, a po njegovem pripovedovanju svoj denar posoja klubu. Torej bo klub v trenutku, ko se bo Mandarić odločil oditi, dolžan njemu. Razen, če ne najde nekoga, ki bo prevzel vodenje kluba," je svoje bojazni o prihodnosti ljubljanskega nogometnega prvoligaša razkril župan.

"Klub je pod vodstvom Mandarića uspešen. Je pa pogosto menjavanje igralcev in trenerjev moteče. Kako naj se navijač naveže na igralca? Ali trenerja? Igor Bišćan je bil izjemno uspešen. Očitati mu, da ni prišel na pravi način do naslova državnega in pokalnega prvaka, je absurd. Bišćana sem pred njegovim odhodom povabil na kosilo in se mu osebno zahvalil za vse, kar je naredil za Olimpijo," je Janković predstavil svoje mnenje o menjavi 40-letnega hrvaškega strokovnjaka, ki je ljubljansko zasedbo letos popeljal do dvojne krone.

Igor Bišćan Olimpija Šport Bišćan: Ti ljudje resnično nimajo pojma o nogometu

Nato je na vrsto prišla košarka, Na vprašanje, ali je realno, da bi košarkarski klub Petrol Olimpija še kdaj igral v košarkarski evroligi, je Janković odgovoril, da absolutno.

"Leta 2009 sem predsednika evrolige Jordija Bertomeua pripeljal, da si ogleda gradnjo Stožic, in mi je takrat dejal, da bo zaključni turnir v Ljubljani, ko bo dvorana zgrajena. Moj odgovor je bil, da pod pogojem, če bo zraven Olimpija. Ko sva se lani srečala na zaključnem turnirju v Carigradu, me je vprašal, če je Olimpija že pripravljena, pa sem mu dejal, da bo kmalu. Kaj je lepšega, kot imeti na tekmah polno dvorano? Spomnite se tekem pod Juretom Zdovcem. Takrat se je iskala vstopnica več. To je smisel. Prepričan sem, da se bo Olimpija z novim vodstvom vrnila v evroligo," poudarja Janković.

Po mnenju ljubljanskega župana je zaključni turnir četverice evrolige v Ljubljani definitivno realnost, "a mora biti Olimpija v evroligi, ker je to hkrati tudi motiv vodstvu kluba. Imamo pa vse pogoje za izvedbo takšnega dogodka".

Za organizacijo finala evropske lige v nogometu v slovenski prestolnici jim po Jankovićevem mnenju "manjka okoli 10.000 sedežev na stadionu". "A znova, kaj nam bo finale evropske lige brez Olimpije, ki bi nastopala v njej? Poglejte Maribor, ki je glede Evrope fenomen. Maribor je z uspešnim delovanjem, pri čemer je treba izpostaviti direktorja Zlatka Zahovića, praktično desetletje živel od samofinanciranja," je nogometni klub iz konkurenčnega Maribora pohvalil Janković.

Roman Lisac Okrepitev Šport Pri Olimpiji še naprej zbirajo velike talente

Mestna občina najpomembnejšim klubom v Ljubljani letno po Jankovićevih besedah nameni več kot 15 milijonov evrov. "Velik del je, da omogočamo klubom brezplačno uporabo športnih objektov in površin v obsegu 220.000 ur. Plačujemo 103 trenerje za delo z mladimi, za vsakega letno namenimo 18.000 evrov. Potem pa še 1,5 milijona evrov pridobijo klubi, ki sodelujejo v evropskih tekmovanjih in skrbijo za promocijo Ljubljane zunaj naših meja. So pa postavljeni natančni kriteriji, koliko sredstev kdo dobi. V zadnjih letih sta največ dobivala košarkarska Olimpija in rokometni klub Krim po 330.000 evrov letno," je sklenil župan Ljubljane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.