Šport > Nogomet
8564 ogledov

Kolektivna tragedija: tisoči onemoglo jokali in stokali

Grêmio navijači izpad Reševalni pas/Twitter
Brazilsko mesto Porto Alegre je bilo prizorišče množičnega žalovanja.

V noči na petek se je sklenilo elitno brazilsko nogometno prvenstvo, tamkajšnja Série A. Prvak je bil znan že pred nekaj tedni, lovorike se je polastil Atlético Mineiro. Precej bolj napeto je bilo v boju za obstanek.

Iz brazilske prve lige izpadejo šriti ekipe, Chapecoense in Sport Recife sta se že pred zadnjim kolom poslovila od upov po ohranitvi elitnega statusa.

V boju za preživetje so ostali še Juventude, Bahia in Grêmio, obstal je lahko le eden. Slednji, gotovo najslavnejši od omenjene trojice, je potreboval zmago nad nemotiviranim Atléticom Mineirom ter poraza obeh neposrednih konkurentov.

Čeprav so imeli modro-črni malo upanja, se je na stadionu Arena do Grêmio zbralo skoraj 30.000 duš. Grêmio je hitro povedel s 3:0, do polčasa je Atlético znižal na 3:2, srečanje pa se je končalo z zmago domačih 4:3.

A to ni bilo dovolj. Bahia je sicer izgubila v Fortalezi z 2:1, Juventude pa je na svoji zelenici v od Porto Alegreja le nekaj deset kilometrov oddaljenem Caixas do Sulu premagal Corinthians z 1:0 in si zagotovil obstanek ter poslal Grêmio v drugo ligo. Neuspeh "ljudskega kluba" so poleg bližnjega Juventuda slavili tudi pri največjem mestnem rivalu Grêmia - Internacionalu.

Povsem drugačno je bilo vzdušje v hramu izpadlega kolektiva. Juventude je odrešilni zadetek dosegel nekaj minut pred koncem in zadnji trenutki srečanja med Grêmiem in Atléticom so minili v znamenju globokega razočaranja.

Grêmio navijači izpad | Avtor: Instagram Instagram

Razočaranje se je po zadnjem žvižgu prelevilo v kolektivno žalovanje, številni so jokali ter si pokrivali s solzami oblit obraz. V Braziliji je nogomet pač religija ...

Grêmio je eden najbolj uspešnih brazilskih in južnoameriških klubov. V svojih vitrinah ima dva državna naslova, pet pokalnih lovorik, tri naslove v južnoameriški različici Lige prvakov - Copi Libertadores, dva naslova v Copi Sudamericani ter pokal za svetovne klubske prvake iz leta 1983.

V brazilski drugi ligi se bo Grêmio pridružil še dvema velikanoma. Tam sta namreč že dve sezoni Cruzeiro iz Belo Horizonteja in Vasco da Gama iz Ria de Janeira.

Grêmio navijači izpad | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice